Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нова България

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    Войната за Потоси ще започне през 1531-32 год. По времето на цар Иван I.
    Потоси на езика на местните индианци означава планина или височина. Ето я въпросната височина (хълм):
    Click image for larger version

Name:	Potosi1.jpg
Views:	1
Size:	45.8 КБ
ID:	555302

    Comment


      #77
      До 1530 година испанците успели да вземат под контрол териториите си в Южна Америка и да стигнат до границите на Нова България. Изключение правели само джунглите на Амазония. Изследователи и завоеватели били все същите, които знаем от РИ: Колумб, Охеда, Веспучи, Кортес, Писаро и т.н. Пръв от испанците бил Колумб. Не му провървяло като в РИ - за титли вицекрал и адмирал на океана и дума не ставало. Америка била открита преди него. Успял да си издейства титла аделантадо (първопроходец), която краля давал на откривателите и завоевателите на нови земи. Титлата била пожизнена и давала право на длъжност генерал-капитан на завладените земи. Колумб присъединил към Испания и станал генерал-капитан на Караибските острови.
      Ернан Кортес се родил през 1485 г. През 1504, само на 19 години, вече бил в Америка. Служил на различни господари, докато не се озовал в южна Бразилия. Там през 1519 решил, че е време да завладее земя за себе си. Молил краля да го направи аделантадо, но отговор не получил. И тръгнал сам, събирайки свой отряд, без да дочака кралско благоволение. Изследвал залива Ла Плата, открил реките Парана и Парагвай, и основал Буенос Айрес. В крайна сметка през 1521 успял да си издейства да бъде признат за губернатор на превзетата от него област Ла Плата. Но още след година вицекралят на Нова Испания го уволнил, за да назначи един свой познат. Кортес започнал борба за поста, ходил в Рио при вицекраля, писал на краля в Испания. Накрая краля, запазвайки Ла Плата за човека на вицекраля, му дал титла аделантадо и го пратил да завоюва Парагвай.
      Кортес стигнал с кораби до Асунсион и основал през 1525 града, който му станал столица. От там пратил отряди в различни посоки да изследват и разширяват владенията му. Един от отрядите отплавал с лодки по река Пилкомайо («птичата река» на езика кечуа). По нея стигнали до Андите, където били спрени от български граничен пост. Срещу този пост през 1528 испанците построили свой - Виля Монтес. През 1530 в Асунсион вече знаели за сребърните рудници на Потоси, който бил на 250-300 км от Виля Монте. Кортес веднага се заинтересувал и уведомил вицекраля в Рио, че ще е хубаво този град да бъде също присъединен към Испаня. Писал и на краля в Испания.
      През 1530 Испания приключила с победа поредната война със Франция. След кратка почивка може да се започне нова война, този път в Америка?


      Карл V, император на Свещената Римска империя и крал на Испания

      Comment


        #78
        и малко военно настроение:

        Comment


          #79
          Ура, форума работи! Продължаваме?

          Както писах, заветът на Царя основател е да бъде освободена при възможност Балканска България от турско робство. Затова пратениците на Нова България следили внимателно положението в Османската империя и около нея. Но Империята ставала все по-силна...
          Единствения сериозен противник на турците били испанците. Първият директен сблъсък между двете империи станал в Алжир. В началото на 16 век Испания превзела ред алжирски крайбрежни градове: Мерс-эль-Кебир (1505), Оран (1509), Беджая (1510), Алжир (1510) и др. Местните феодали се обърнали за помощ към известните пирати - братята Барбароса. Но те претърпели поражение. Арудж Барбароса загинал в битката, а Хайредин трябвало да бяга. Тогава Хайредин Барбароса се признал за васал на султана. Турците успели да отблъснат испанците.

          Comment


            #80
            Голямо обсъждане има в раздела "Историческо моделиране" във форум "Наука":

            Реална история: На 27 май 1387 година бил сключен договора между Добруджанското деспотство и република Генуа. С него се прекратявала войната между двете държави и се договаряли дружески отношения. Добруджанци завършили войната по море с една от най-големите морски сили на тогавашния свят «наравно...

            Comment

            Working...
            X