Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нова България

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Сун Дзъ написа Виж мнение
    Испанци и португалци, поради дългите войни в Европа и с маврите имат хиляди прекрасно въоръжени, обучени и с богат боен опит благородници и войници. Те са калени, сурови ако щеш и дефакто са си професионални главорези.
    Не става да събереш няколко стотин български селяни, които до вчера са копали или гонили овцете и да имаш войните на Кортес или Писаро.
    Българските селяни, които са копали или гонили овцете, продължават да го правят под османско владичество. Ще дойдат да воюват в Нова България тези, които и в РИ глави не са скланяли и са бягали в чужбина, или са ставали хайдути. А испанци и португалци не са нещо особено. Войни в тогавашния свят се водят постоянно навсякъде. В Америка са им помогнали тоталното превъзходство на бойната техника и организация на ренесансовия свят над местния енеолит. И то енеолит - само в най-развитите държави на ацтеките и инките. Другаде - неолит и даже мезолит.


    Сун Дзъ написа Виж мнение
    Другото - огнестрелни оръжия, барут и брони. Откъде ?
    Това все са неща изискващи много познания и техника. Барутът в ония години се прави само в отделни арсенали и съвсем не е лесно достъпен, особено в количества като за военни действия.
    Оръдия, аркебузи и мускети се правят от малко майстори - не е достатъчно да имаш под ръка ковач..... И т.н.
    Българя също е имала майстори и учени, които не са отстъпвали в нищо на западните. Къде са отишли след падането под турско владичество? Пък и писах вече - каквито специалисти си нямал сред българите, нашият човек наемал сред другите народи.

    Comment


      #32
      Димитър56 написа Виж мнение
      А испанци и португалци не са нещо особено.
      Те и спартанците не са били нищо особенно, просто гърци. Македонците също. И римляните ....

      Имаш точно две хилядолетия история, как дисциплинирани, обучени и добре въоръжени армии (отряди) константно побеждават по-големи и по-необучени противници.
      Войни има в цяла Европа, но испанската пехота в тези времена е едно от най-добрите съединения, които можеш да изкараш на бойното поле.

      Това с нашенския "хайдушки" бабаитлък го забрави. Със сбирщина юнаци дето не ги слушат главите нищо няма да постигнеш. Срещу тях има стотици хиляди "индианци", които също не ги "слушат".

      Колкото за това, че сам ще си бронираш хиляди войници и ще си произвеждаш от нулата оръдия, мускети и барут е вече ненаучна фантастика.
      След като Светослав Киевски завзема нашите арсенали в североизточна България, Самуил за цял живот не успява да въоръжи както трябва войската... помисли за това.
      Last edited by Сун Дзъ; 02-10-2019, 20:26.

      Comment


        #33
        След завръщането на португалската дипломатическа мисия през 1488 год. за Нова България и Америка узнали и в другите страни. Сега вече реагирала Испания! Как така всички нови земи ще са на Португалия!? И както в Р.И. се обърнали към Папата да реши спора. Новият договор бил сключен в 1492. Португалия получила Африка и Азия (както и в РИ), а Испания - Америка.
        Още от 1489 към Америка започнали да плават испански кораби. Но това били отделни кораби на частни лица (търговци) или мисии за разузнаване на Новия Свят. Испания до 1492 била заета във войната с Гранадския емират. Най-сетне през 1492 Гранада била завоювана и Испания могла да обърне повече внимание на Америка.
        Какво е Нова България през 1492 год.? От стъпването на първите преселници на Манхатън през 1476 година са минали 16 години. От 1478 всяка година по няколко хиляди души пристигат от Европа. Основно българи, но и майстори от всякакви националности. Общо над 100 000 души. Към 60 000 от тях живеели в Нови Търновград и околностите му. Градът възникнал като форт в южната част на Манхатън постепенно заема почти целия остров. Построен е мост през река Харлем до континента, където се разширяват владенията на държавата. Българите правят същото, което и другите европейци: В случай на война между индианците се съюзяват с едни индиански племена против други. Победителите си разделят земите на победените. Така земите на Нова България се увеличават - по бреговете на океана и по течението на река Хъдзън.
        Българите плавали по Хъдзън да купуват кожи от индианците, а и самите индианци също плавали на канутата си за да доставят кожите направо в Нови Търновград. Европейците създали първите ферми и плантации в околностите. Приемали на работа индианци и ги научили на земеделие и животновъдство. Постепенно селското стопанство преминава в ръцете на местни предприемчиви хора. За европейците останало производството на промишлени стоки и търговията. В града имало много всякакви работилници, много от които прераствали в манифактури. До пристанището се появила корабостроителница. Там също приемали и индианци за работници. Защото работната ръка не стигала. Едно след друго съседните племена преминавали под управление на Нова България.
        Сред пристигащите повечето били мъже. Жените по-трудни се съгласявали да напуснат домовете си, за да отидат неизвестно къде. Не достигали жени и някои младежи си вземали индианки за съпруги. Поради честите войни между индианците имало доста деца - сирачета. Българите вземали момичета и го настанявали в специално училище, където учели български език и европейски начин на живот. После ги омъжвали за самотни българи. По-късно започнали да вземат за обучение и момчета, които след достигане на пълнолетие постъпвали на държавна служба и ставали лоялни граждани на държавата. ("еничарите", които предлага Сун Дзь! )
        До 1492 на преселниците се родили към 50 000 бели деца и над 10 000 метиси от смесените бракове. Още към 100-200 000 индианци - делавари били поданици на държавата. В състава на 3000-та армия, превзела империята на ацтеките през 1482-83 год. вече имало няколкостотин делавари, въоръжени с метални оръжия. 200 от тях останали в новите земи - в армията, а по-способните - и на по-ниски управленчески длъжности.
        Когато през 1490 г. българите нахлуват в империята на инките, във войската им вече имало и от индианците на Мезоамерика и карибските острови. Те също желаели да се обогатят от военна плячка. Към 1492 войната срещу инките била на приключване. Българите контролирали основната част на Перу и рудниците на Боливия (най-големите находища на сребро в тогавашния свят!).
        Различните оценки на населението на Америка до европейците доста се различават помежду си. Аз приемам нещо средно: 3 милиона в САЩ и Канада, още толкова на Куба и Хаити. 15 милиона - Мексико, 10-12 милиона - държавата на инките. Българите подчинили към 25-26 милиона индианци. Но техният брой постоянно намалявал в резултат на новите болести, донесени от Европа.
        След 1488, когато Америка станала известна на европейците, българите взели мерки да опазят земите и държавата си. Корабостроителниците в Нови Търновград, Веракрус и Панама работели на пълна мощност. Манифактурите произвеждали оръжие. Всички бели и лоялните индианци се обучавали да се бият. Бързо били построени нови фортове по крайбрежието на Атлантическия океан.
        В 1492, когато испанците подписали договора за разделяне на света с Португалия и приключили войната с маврите, Нова България изглеждала достатъчно силна, за да не започнат веднага война с нея. Българите предложили преговори за разделяне на Америка и Испания се съгласила. Договорът бил подписан през 1493 г. В резултат Испания поучила малките Антилски острови и по-голямата част на Южна Америка (без Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия) - към 14-15 милиона кв.км. През следващите 20 - 30 години испанците били заети да усвояват тази огромна територия.
        Last edited by Димитър56; 04-10-2019, 13:43.

        Comment


          #34
          От около 1492 година започнали разговори, дали да не бъде преместена столицата на държавата на юг. Със завладяването на Мексико и Перу, Нови Търновград останал в северните покрайнини на страната. Някои сочели Веракрус (Мексико е половината население на държавата), други - Панама, че е на два океана. Но пък други не искали столицата да се мести. И чакат от форума да им дадем акъл какво да правят.

          Comment


            #35
            Кое е на два окена????

            Comment


              #36
              След разделянето на Америка, испанците започнали усвояването на тяхната част. Непроходимите джунгли на Амазония и на Гвиана разделили испанска Америка на две: На юг по-голямата част била наречена Нова Испания. Тя включвала Бразилия, Уругвай и Аржентина. Управлявала се от вицекрал, чиято столица станал Рио де Жанейро. На север Венецуела и Малките Антилски острови образували вицекралство Нова Гранада. Негова столица станал Каракас.
              Паралелно Испания водела така наречените «италиански войни» срещу Франция. Повод станала смъртта на неаполитанския крал в 1494 г. и въпросът кой да го наследи. Но причината била, кой да доминира в Европа. Бойните действия се водели предимно в Италия. Във войните били включени и италианските и други държави - всяка според интересите си. Когато едната страна печелела битките, другите се обединявали против нея. За да не ги подчини след победата. Войните продължили от 1494 до 1559 година. Победила Испания, но хазната й била изпразнена.

              Появили се и други европейци - на север около Нюфаундленд. Още през 1000 год. легендарният Лейф Ериксон достигнал острова и построил селище там. Но викингите били прогонени от местните индианци.
              През 1472 год. португалският мореплавател Жуан Ваш Кортириал открил за Португалия «новата земя на треската (рибата)». Предполага се, че баските рибари стигали в плаванията си до Нюфаундленд и даже основали рибарски селища на острова. В РИ от 1498 до 1521 натам плавали и португалски рибари и основали свои селища. През 1497 английските власти изпращат Джовани Кабото да търси път към Азия северно от Америка (така наречения Северозападен морски път). Северозападния път търсили и португалците. Но Жуан Ваш Кортириал бил вече мъртъв и през 1500 год. кралят изпратил натам неговия син Гашпар Кортириал. Неуспехът не го спита и през 1501 той тръгва пак заедно с брат си Мигел. Корабите се разделят и Гашпар изчезва безследно. На следвашата, 1502 год. Мигел се отправя на нова експедиция в търсене на брат си, но и той не се завръща.
              Last edited by Димитър56; 07-10-2019, 16:43.

              Comment


                #37
                Появата на други европейци на Нюфаундленд накарала властите на Нова България да помислят за северните си граници. Студените и неприветливи земи на Лабрадор и Нюфаундленд не представлявали интерес за българите. Затова българската експедиция, изпратена през 1494 година изследвала залива Свети Лаврентий и намерила реката със същото име. През 1495 бил построен форт на мястото на град Квебек, който да контролира входа в реката. През 1496 било изследвано течението на реката. Стигнали до Монреал. По-нагоре по река Свети Лаврентий имало прагове, през които не можело да се плава. Но могли да плават по притока на Св. Лаврентий - река Отава. По нея стигнали до мястото на град Отава. На тези две места (Монреал и Отава през 1497 г. били построени нови фортове от които българите започнали търговия с кожи, доставяни от местните индианци.
                През 1498 местните българи решили да пратят експедиция нагоре покрай река Св. Лаврентий за да проверят до къде са праговете. Но били изпреварени. Отгоре в Монреал дошла друга българска експедиция! Оказало се, че още през 1495 г. българи, изследващи горното течение на река Хъдзън, чули от индианците за "голямата вода" на северозапад и намерили езерото Онтарио. През 1497 и там била създадена търговска фактория. А през 1498 от там се спуснали до Монреал. През 1500 година българите се изкачили покрай водопада Ниагара и открили и другите Велики езера.

                Comment


                  #38
                  Бих искал да чуя мнения по три въпроса:
                  1. Опазването в тайна на сьществуването на Нова България през първите години. Да не би някоя европейска страна да ни подчини докато още сме слаби и неорганизирани. Колко дълго ще можем да опазим тайната и как? И струва ли си?
                  2. След като Нова България е достигала състоянието, което описвам за 1490-те години, колко време ще може да се развива спокойно? В РИ другите страни строят първите си селища в Северна Америка чак през 17 век, тогава са и първите отнемания на чужда территория. До тогава - най-много някоя война с Испания за Перу или Мексико.
                  3. Царя объявил, че когато стане достатъчно силна, Нова България трябва да освободи старите земи от турците. Да, ама тоя цар ще умре, и после колко време ще се помни това? И дали потомците ще го изпълнят?

                  Comment


                    #39
                    «И още през 1476 тръгнали първите преселници - 600 души здрави мъже, добре въоръжени и снабдени със всякакви инструменти. Работата потръгнала и на следващата година докарали и семействата на мъжете - към 3000 души.»
                    За целта нашият човек продал 4 от предишните търговски кораби и купил 2 големи караки, които можели да превозват по 800 души. Корабите пътували по 3-4 седмици до Америка и още толкова обратно. За година можели да правят 4 курса през пролетта, лятото и есента, а през зимата ги подготвяли за следващата година. От 1478 всяка година били докарвани по още няколко хиляди преселници. Впоследствие били купени, а по-късно и самостоятелно построени и други кораби.
                    През първите години корабите на Нова България карали за Европа основно ценни кожи (най-много от бобри) и по-малко селскостопанска продукция и солена риба.
                    От 1483 българите започнали да се разплащат със златни и сребърни монети, които секли от златото и среброто, постъпващи от Мексико и Хаити, а по-късно и от Перу и Боливия.

                    Колко българи можем да превозим до Америка? Според историците населението на Второто Българско царство било към 4 милиона души. От тях колко може да са избягали на Запад. 100 000? 200 000? От тях повечето се съгласили да отплават за новата държава. До към 1500 год., който искал да замине, заминал. Остават българите в България. От самото начало капитаните на Нова България плавали и до Османската империя - и за търговия, и за да разузнаят положението там. Разбира се, вземали и хора за Америка. Но и на турците раята им била необходима - да ги храни. И към 1515 година забранили на корабите ни да отвеждат поданиците на султана. До тогава били превозени към 200 000 българи от цяла Европа и Османската империя. След тази година притокът на българи значително намалял. От там нататък българите в нова България се увеличавали основно от естествения прираст. И, разбира се, постепенно се увеличавал процента на метисите и на говорещите свободно Български език индианци, които се считали за граждани на страната. Впрочем, както и във всички европейски колонии, българският език се наложил като език за общуване между многото племена и народи на страната, говорещи на най-различни езици.

                    Comment


                      #40
                      Димитър56 написа Виж мнение
                      ....населението на Второто Българско царство било към 4 милиона души. От тях колко може да са избягали на Запад. 100 000? 200 000? ....

                      Много смело като цифра. Как ще организираш 100 или повече хиляди пръснати по села и паланки с нулева комуникация помежду им ?
                      Как тези хора ще си оставят семействата, стопанствата, добитъка и ще тръгнат през моретата, като най-голямата вода, която са виждали е селската рекичка, а и изселването до кое да е пристанище на е хич безопасно - я ще ти резнат главата, я роб ще станеш, или нещо друго. Как изведнъж "сухоземният" българин ще се впусне в такова безумно за ония времена пътуване ?
                      Испанци, португалци и подобни нации от столетия плават в морето, на народа му е съвсем естествено и разбираемо начинанието да се качиш в кораб и да идеш някъде, но независимо от това се е налагало да опразват затворите, за да намерят "доброволци" за великите географски открития.

                      Comment


                        #41
                        4 млн. човека никога не са живели на територията на Второто българско царство, даже и по времето на Иван Асен II.
                        Към началото на царуването на Иван Александър на територията на царството живеят 2 - 2,5 млн. души. Сметки по темата има доста, на различни изследователи. Не всички са етнически българи. Разбира се, българи живеят и извън пределите на царството - в Македония, по Беломорието и тн. Но всички те няма да направят 4 млн., а в най-добрия случай ще са около 2,5 млн.
                        Обаче към 1347 г. идва чумата и става страшно. После имаш още две чумни вълни до края на XIV век. Добавете и войните срещу османците. Така, че към 1400-ната година няма 4 млн. българи, ако е имало 1,5 млн. би било демографски успех.
                        Прочие, към 1399 г., както и да се е казвал владетеля на това, което е останало от Добруджанското деспотство, едва ли е властвал над повече от 30 - 40 000 души.
                        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                        Comment


                          #42
                          1951 написа Виж мнение
                          Към началото на царуването на Иван Александър на територията на царството живеят 2 - 2,5 млн. души. Сметки по темата има доста, на различни изследователи. Не всички са етнически българи. Разбира се, българи живеят и извън пределите на царството - в Македония, по Беломорието и тн. Но всички те няма да направят 4 млн., а в най-добрия случай ще са около 2,5 млн.
                          Един линк към такива изследвания може ли?

                          1951 написа Виж мнение
                          Така, че към 1400-ната година няма 4 млн. българи, ако е имало 1,5 млн. би било демографски успех.
                          По-късно нещата се поуспокояват. За 100 години до към 1500 населението може да се възстанови.

                          Comment


                            #43
                            Сун Дзъ написа Виж мнение
                            Много смело като цифра. Как ще организираш 100 или повече хиляди пръснати по села и паланки с нулева комуникация помежду им?
                            Как тези хора ще си оставят семействата, стопанствата, добитъка и ще тръгнат през моретата, като най-голямата вода, която са виждали е селската рекичка ?
                            Испанци, португалци и подобни нации от столетия плават в морето.
                            Наистина е проблем! И все пак:
                            1. От столетия плават в морето италианците. Испанци и португалци започват да плават по океана едва през 15 век - веднага, щом разбират изгодата. Руснаците никога не са били морски народ. Ама идва Петър I и строи флот, обучава си екипажи и капитани.
                            2. Аз не карам българите да стават моряци! Само да се съгласят да преплават океана като пътници. До земята, където им казват, че ги чака свободен живот и богатства. При това им го казват хора, които редовно плават по море и нищо им няма.

                            По това време има много българи, които са си оставили стопанствата, добитъка, че и къщите и са забягнали в чужбина. А семействата няма да оставят. Ще си ги вземат със себе си.

                            били превозени към 200 000 българи от цяла Европа и Османската империя.
                            Е, нека да са 100 000 - за над 30 години.

                            Comment


                              #44
                              Димитър56 написа Виж мнение
                              Руснаците никога не са били морски народ. Ама идва Петър I и строи флот, обучава си екипажи и капитани...
                              То един флот.... Средновековни галери и плахи опити за ветроходи, но с ужасно качество. Средният живот на руските кораби е бил плашещо кратък - 2/3 години или нещо подобно, а когато в по-късни времена са се опитвали да се намесват в Европейската политика и да излязат така да се каже в открито море, са търпели много сериозни небойни загуби - ако не потънат, редовно са спирали за основен ремонт в Англия, когато са пътували от Балтика до Средиземноморието .
                              Де Ройтер издаде една много добра книга за руския флот, препоръчвам я.

                              Comment


                                #45
                                Димитър56 написа Виж мнение

                                Е, нека да са 100 000 - за над 30 години.

                                Аз и по-рано си казах мнението, че ако съществува подобна алтернативка, то трябва да се наблегне върху асимилиране на местното население, а не върху превозване на част от българската нация в Америка.

                                Вземи пример от монголите и тяхното управление в Китай - една шепа са, но успяват да подчинят и управляват най-многобройната нация в света.
                                Или по-назад във времето - нещо като финикийците, имат си основна територия и десетки мини колонии (по-малки или по-големи) по крайбрежието. Така наистина с относително малко хора можеш да контролираш големи територии.
                                Примерно Куба би била чудесен избор за създаване на държава и контрол на цялото крайбрежие с форт постове. Нещо от този род.

                                Не е за пренебрегване и някакво покръстване - ако част от туземците станат православни, то после католически нашественици като испанци и португалци ще са като върли врагове.
                                Last edited by Сун Дзъ; 12-10-2019, 20:02.

                                Comment

                                Working...
                                X