Това за замяната на избитите български боили със славяни си е историографски мит, както и твърдението, че славяните били по-склонни да приемат християнството.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въстанието на боилите срещу цар Борис ² е успешно какво би се случило с България
Collapse
X
-
Stan написа Виж мнениеТова за замяната на избитите български боили със славяни си е историографски мит
Stan написа Виж мнениекакто и твърдението, че славяните били по-склонни да приемат християнството.
Comment
-
Аз мисля, че Кухулин изцяло се шегуваше с тази работа. Идеята е, че на мястото на избитите "родове" е трябвало да дойде някой друг, т.е. сериозно разместване в горните слоеве на обществото. Впрочем, стига да знаем точно колко са били тези "52 рода" от цялото.
Сега, по въпроса за "безсмислената жестокост" - защото по другия въпрос, за приемането на християнството изглежда засега да имаме съгласие, че в известен смисъл е било неизбежно. Не толкова като "историческа неизбежност сама по себе си, колкото като неизбежно с оглед на мястото и времето. Аз, подобно на Кухулин, изпитвам съмнения в тази версия. Струва ми се, че по-скоро трябва да е било форма на "необходима" репресия. Угризенията на Борис от стореното не бих ги възприемал като свидетелство за това, че жестокостта е била безсмислена според него - те са естествени за който и да е човек с що-годе нормална психика. Т.е. независимо дали е смятал (по-късно), че жестокостта е била безсмислена или не, би било нормално да изпитва угризения и да търси някаква форма на "покаяние". Първо, като новопокръстен християнин. Второ, като нормален човек - всеки би изпитвал угризения след подобно нещо, независимо как го оправдава (т.е. дори и да го намира за "необходимо"; дори и разбиранията на времето да позволяват да си изгради някакво оправдание). Накрая, той извършва сериозна репресия и към член на собствения си род, при това - негов син. Това най-вероятно само по себе си би довело до угризения.
Аз бих се замислил дали в цялата тази история не може да се намери и допълнителна политическа мотивация. Унищожаването на много, вероятно силни в политическо отношение родове може да се разглежда и като допълнителна стъпка към засилване на централизацията и властта на владетеля. Които и други родове да са запълнили празнината (май не е известно какво е станало с имотите, земите и възможностите на тези родове), те ще да са били по-обвързани с владетеля най-малкото поради това.
Т.е. подобна смяна на религията се явява не само възможност във външно-политически план, но и определена възможност за владетеля да промени баланса на властта вътре в държавата и, може би, да подсили собствената си власт. Естествено, ако успее да се задържи.
Що се отнася о тезата, че това е отслабило България - не мисля, по-скоро изглежда, че държавата се засилва и укрепва.
Night Wanderer написаСега ми се вижда глупава някаква такава постановка защото се е случило това, което се е случило и така е то.
Ще си позволя аналогия. Ако се разхождаш в непозната местност и стигнеш до кръстопът, не поемаш по едно от разклоненията, защото така трябва и няма друга възможност. Когато избереш едното, това не означава, че "така е трябвало да се случи". Напротив, всяко от решенията е възможно. Това е формата на "историческа свобода", с която разполагаш. Необходимостта (дотолкова, доколкото я има) се изразява в особеностите на терена около теб. Ако пред теб има планина, решението ти да поемеш по един или друг път няма да я премахне. Може да се окаже, че изборът на един или друг път няма и чак такова значение и те да се сливат някъде по-нататък в друг, общ път. Въпросът е, че теренът понякога е равнинен, понякога - начупен, понякога препятствията са толкова високи и големи, че няма как да ги заобиколиш (или изглежда че няма как). Та така и с историческата неизбежност.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеВпрочем, стига да знаем точно колко са били тези "52 рода" от цялото.
Comment
-
Кухулин написаНяма как да са били малко, защото става дума за висшата аристокрация. Примерно по 4-5 рода от провинция. По-дребните велможи са били пощадени.
Та, мисълта ми е, че висшата аристокрация може да се е състояла от 60 рода, може и от 120, а може и от 200. Съответно, в първия случай 52 са си почти унищожаване на цялата висша класа, докато във втория случай са 50%, а в третия малко над една четвърт. В зависимост от това кой е влизал в понятието "род" и колко хора са избили, може да става въпрос за 200-300 или за 500-600 души или дори за 3 000-4 000, че и повече. Та мисълта ми , че стои малко неопределено. Сигурно са били "значителна част". Но колко точно значителна не ми е ясно.
Comment
-
Най-вероятно в случая трябва да се разбират семейства. Цели родове е прекалено много, пък и като знаем че е действал добре познатият шуро-баджанашки принцип на назначения, то със сигурост, голяма част от аристокрацията и съответно въстаналите, са били от рода на Борис - все пак този род от 60 години е управлявал.
Да се спрягат конкретни числа на избитите си е чиста спекулация. При избити 52 семейства, могат убитите да са 200, може и 2 000, зависи колко са големи семейстава - боляринът с жената и чаветата или включват и братя, сестри и т.н. Просто е безсмислено в случая да броим трупове.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеВиждате ли какво е положението в българския нет!? А някои предлагаха да затворим форума или поне невоенната част! И тогава ще останат само такива неща! В цитата няма нито едно вярно изречение и е направо отчайващ!
Comment
-
Стан, Торн има предвид, че нашия форум може да изпълнява тази функция (де факто служи за това) и е добре да бъде общо-исторически, а не тясно военно-исторически. Това е стар спор и като цяло май ще трябва да се съглася с него. Макар че аз лично клоня към вонено-историческия уклон.
За родовете - не се опитвам да броя трупове, просто демонстрирам (и изглежда си съгласен с мен), че няма как да преценим това събитие каква реална част от аристокрацията засяга и колко дълбоки са последиците от него. изглежда "значително", но може и да не е чак толкова.
ПП аз не го интерпретирам като да са били "от рода на Борис". По-скоро като организиране на опозиция на промяната в средите на цялата аристокрация (а не а на някаква служебно-управляваща в момента част от нея). Иначе ако са от неговия род и той е глава на рода, то дори не става въпрос за "държавен проблем", а за вътрешно-родов, в който той вероятно си има пълни прерогативи.
Comment
-
На мен пък винаги ми е било интересно, какво щеше да се случи, ако България беше преминала към католицизма. Вярно тук таме сме прескачали към някой папа, но тъй или иначе си оставаме почти езичници с православието за почти цяла Европа.
Дали нямаше при династични бракове България да е по-силна, с повече съюзници, дали не. Че даже до турското нашествие - там католическите коалиции са нещо нормално, а ние все сме били сами.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеСтан, Торн има предвид, че нашия форум може да изпълнява тази функция (де факто служи за това) и е добре да бъде общо-исторически, а не тясно военно-исторически. Това е стар спор и като цяло май ще трябва да се съглася с него. Макар че аз лично клоня към вонено-историческия уклон.
gollum написа Виж мнениеПП аз не го интерпретирам като да са били "от рода на Борис". По-скоро като организиране на опозиция на промяната в средите на цялата аристокрация (а не а на някаква служебно-управляваща в момента част от нея). Иначе ако са от неговия род и той е глава на рода, то дори не става въпрос за "държавен проблем", а за вътрешно-родов, в който той вероятно си има пълни прерогативи.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеНа мен пък винаги ми е било интересно, какво щеше да се случи, ако България беше преминала към католицизма. Вярно тук таме сме прескачали към някой папа, но тъй или иначе си оставаме почти езичници с православието за почти цяла Европа.
Дали нямаше при династични бракове България да е по-силна, с повече съюзници, дали не. Че даже до турското нашествие - там католическите коалиции са нещо нормално, а ние все сме били сами.
Comment
-
Да не говорим, че католически държави без проблем си сключват съюз с Османската империя и я използват срещу други католически държави (в Средиземноморието се "забавляват" по този начин повече от веднъж, главно по линията на противопоставянето Франция/Испания“. Така че католицизма едва ли би променил много нещата, освен източник на допълнителен антагонизъм с Византия. Да не говорим, че дори и отгоре да се приема католицизъм, това не означава, че вътре в страната няма да има достатъчно много православни родове, включително и сред аристокрацията. Това може да служи като допълнителен източник на разцепление по-късно. Вярата е важна, но най-често политическия интерес е на първо място.
Покръстването е довело до шок цялото общество. Не само висшата и по-малко нисшата аристокрация, ами и селяните. Без значение дали са били българи, славяни или вече мелези. Селячеството може да е не по-малко "реакционно" настроено от аристократите. Разбира се най-яростни били разните му там шамани, жреци и колобри (интересно колко ли от тях после са станали попове). Тъй като няма как да бъдат избити всички, промоция брадва са получили само водачите.
Comment
-
Унгария не се е спасила, но пък и турците не са я владели много време.
Ако по западен маниер българската корона се падаше на някой роднина или шуробаджанак на западните католически владетели, мисля че "кръстоносните походи" щяха да са по-чести и по-упорити.
Все пак османската инвазия спира до католическите държави и то в момента на най-големият и възход като държава, като без проблем поглъща православието.
Comment
-
Все пак османската инвазия спира до католическите държави и то в момента на най-големият и възход като държава, като без проблем поглъща православието.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеВъпрос на география, а не на религия, според мен. Стигат и спират дотам, докъдето им стигат логистичните възможности
Comment
Comment