Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избитите 110 търновски първенци - действително събитие или агиографска хипербола

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Сведенията в Бориловият синодикт са свързани със загиналите в боевете с османците преди превземането на Търново, а не с въпросните 110 избити търновски първенци.

Идва ми на акъла още един аргумент срещу въпросното избиване. Традиционната практика при писането на подобни текстове е да се споменават поименно, или поне част от избитите. Така е например с избитите от българите ромеи през 815 - 816 г. Цамблак, при всички случаи е познавал лично голяма част от елита на Търново, а като произхождащ от този елит, много са му били и роднини и приятели. Той обаче непосочва конкретно нито един. Отделно, че църквата просто няма как да пропусне подобно събитие и да ги канонизира, още повече в този момент тя е с разклатени позиции (бая народ се е разколебал във вярата си) и е имала нужда от примери на ревностни християни, готови с цената на живота си да отстояват вярата.
    Last edited by Stan; 01-02-2013, 12:00.

Comment

Тезата е на М.Спасова и А.Калоянов, представена в сборник "България, българите и Европа - мит, история, съвремие" том ²V. По мое мнение разработката е интересна, защото двамата правят нов прочит на документите. ( и за да не ги преразказвам, повече лошо, ще носача всеки желаещ за повече информация към статията)

Comment

М. Спасова не я знам какво представлява, но с Анчо Калоянов (който е фолкорист!) човек трябва да доста осторожен. Прекалено много обича да свръх интерпретира изворите.

Comment

Мисля, че е редно към анализа да се привлече и Йоасаф Бидински, който със срацимировия наследник Константин посещава Търново година или две след превземането му.
          Liberte, egalite, fraternite
          Viva la revolution
          Zalmoxis написа
          Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
          http://hristoen4ev.blogspot.com/
          dibo написа
          Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
          - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

Уважаеми, Стан, ще Ви призова отново първо да прочете написаното от авторите, после да изказвате своето становище зя техния "цялостен принос". Иначе дебата губи своята "изисканост".

Comment

Арслан написа Виж мнение
              Уважаеми, Стан, ще Ви призова отново първо да прочете написаното от авторите, после да изказвате своето становище зя техния "цялостен принос". Иначе дебата губи своята "изисканост".
              Уважаема Арсланке, ако Анчо Калоянов и М. Спасова, са аргуметирали тезата си за избиването на 110 търновски първенци с въпросния текст от Бориловият синодикт, то аз даже няма да се направя и труда да прочета какво са написали.

Comment

И мнозина се прехвърлиха към непристойната Мохамедова вяра: едни като се изпоплашиха от страх, някои като се омекчиха чрез ласкателства или като бидоха победени чрез материална придобивка, други пък се присъединиха към враговете, като – поради простотията си – се подмамваха чрез писма и хитрост.
                Интересно е, че Йоасаф не споменава за мъченици, но сред мотивите за вероотстъпничество се среща и страха. Въпроса е какво е предизвикало този страх? Дали е някакъв конкретен пример, като избиването на въпросните 110 мъченици?
                Liberte, egalite, fraternite
                Viva la revolution
                Zalmoxis написа
                Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
                http://hristoen4ev.blogspot.com/
                dibo написа
                Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
                - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

Working...
                X