Темата е дискусионна и ми е интересно тези, които се съмняват че е съществувала личност наричана Гордю войвода,какво смятат по-въпросите:Имало ли е Троянска война и съществувал ли е човек с името Исус Христос, защото ако следвам тяхната логика мога да кажа , че няма достоверни писмени доказателства нито за Троянска война ,нито за човек с името Христос, но съм сигурен, че никой не гледа с насмешка на хората ,които вярват в Исус Христос и хората които вярват, че е имало Троянска война.Освен това,ако няма достоверни писмени доказателства за съществуването на пра-пра-пра-бабата на някой човек ,това не значи че той не е имал пра-пра-прабаба.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бил ли е болярин Гордю войвода и кой е Каракулас.
Collapse
X
-
Гост -
Не може да се разчита само на легенди. Те са, както се казва, бошлаф работа
Така че за да докажем съществуването на Гордю определено ни трябва нещо по-солидно.
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Гост
Това за Хиндукуш не е легенда, а най-долнопробно-вмирисана счетоводителска клевета измислица, която великата ви "истерия" така сладко засмука, че няма да се откъсне от нея поне още сто години!Stan написа Виж мнениеа според една друга легенда прабългарите са излезли от Хиндукуш и след 60 дневен преход в пустинята са стигнали до Византия, където император Маврикий им позволил да се заселят като федерати. Ама ние на легенди много много невярваме. Все пак истирията е критично настроена наука.Last edited by Гост; 19-12-2011, 00:12.
Comment
-
Гост
Да , Ги , не мога да докажа съществуването на Гордю войвода и не искам да убеждавам който и да е , че такъв човек е съществувал и пак казвам , че на мен ми е интересна темата, като дискусионна, но донякъде съжалявам че спорим за неща , за които е излишно да се спори.Аз признавам, че нямам достоверни писмени доказателства за съществуването на Гордю войвода, но независимо от това не смятам , че темата е несериозна.
Comment
-
Великата ни "истирия" не е захапала счетоводителската измислица. А иначе сте прав - сред професионалните историци и археолози през следващите сто години едва ще се появи някой, който да извади от нафталина тюркската теза.проф. Добрев написа Виж мнениеТова за Хиндукуш не е легенда, а най-долнопробно-вмирисана счетоводителска измислица, която великата ви "истирия" така сладко захапа, че няма да се откъсне от нея поне още сто години!
Но да не разваляме хубавата тема с изливане на кофи с помия.
Comment
-
Темата наистина е интригуваща, още повече, че Steelman е от точно този район. Моля, на който не му е интересно, да не спами.Last edited by Henry Sinclair; 18-12-2011, 21:16.Войната е лека за зрителите...
Comment
-
Е ако се опираме само на легенди, трябва да повярваме в съществуването също на самовили, дракуси, вампири, върколаци и тем подобни персонажи от родопския фолклор.Steelman написа Виж мнениеТемата е дискусионна и ми е интересно тези, които се съмняват че е съществувала личност наричана Гордю войвода,какво смятат по-въпросите:Имало ли е Троянска война и съществувал ли е човек с името Исус Христос, защото ако следвам тяхната логика мога да кажа , че няма достоверни писмени доказателства нито за Троянска война ,нито за човек с името Христос, но съм сигурен, че никой не гледа с насмешка на хората ,които вярват в Исус Христос и хората които вярват, че е имало Троянска война.Освен това,ако няма достоверни писмени доказателства за съществуването на пра-пра-пра-бабата на някой човек ,това не значи че той не е имал пра-пра-прабаба.
Най-точният отговор на въпроса за Гордю е .... мба ли го. Лично аз първонално дори бил изразил съмнение дали такава легенда въобще е съществувала. Като нищо може да се окаже литературна измислица примерно от 30-те г. на ХХ в. която да възприета от народонаселението като истина и да започнало да се въпроизвежда. Ще ти дам един пример - село Драгойново, Първомайско, се намира под един издаден връх на Родопите - Драгойна. Местните селяни съвсем убедено разправят легендата за царица Драгойна, която била владетелка на славянското племе драгувити и се биела с византийците. Тъй като дворецът й е бил на въпросния връх, след смъртта й, върхът бил кръстен на нейно име. Разбира, се това са абсолютни глупости, които някакъв местен патриот написал през 20-30-те г. на ХХ в., че дори и пиеса направили в читалището ... и сега местните баби и дядовци я разказват като легенда на която вярват. Въобще няма да се изненадам, ако историята с Гордю е подобна. Между другото името "Гордю" не се среща сред личните имена в района, пък и където и другаде да е в българските земи, което още повече ме навежда на мисълта, че това вероятно е съвременна "легенда", примерно дело на някой активист на дружество Родина. В тази връзка още повече е показателен фактът, че Беден е помашко село.
Comment
-
Ъхъ, точно за такъв "интерес" намеквахStan написа Виж мнениеЕ ако се опираме само на легенди, трябва да повярваме в съществуването също на самовили, дракуси, вампири, върколаци и тем подобни персонажи от родопския фолклор.
Най-точният отговор на въпроса за Гордю е .... мба ли го. Лично аз първонално дори бил изразил съмнение дали такава легенда въобще е съществувала. Като нищо може да се окаже литературна измислица примерно от 30-те г. на ХХ в. която да възприета от народонаселението като истина и да започнало да се въпроизвежда. Ще ти дам един пример - село Драгойново, Първомайско, се намира под един издаден връх на Родопите - Драгойна. Местните селяни съвсем убедено разправят легендата за царица Драгойна, която била владетелка на славянското племе драгувити и се биела с византийците. Тъй като дворецът й е бил на въпросния връх, след смъртта й, върхът бил кръстен на нейно име. Разбира, се това са абсолютни глупости, които някакъв местен патриот написал през 20-30-те г. на ХХ в., че дори и пиеса направили в читалището ... и сега местните баби и дядовци я разказват като легенда на която вярват. Въобще няма да се изненадам, ако историята с Гордю е подобна. Между другото името "Гордю" не се среща сред личните имена в района, пък и където и другаде да е в българските земи, което още повече ме навежда на мисълта, че това вероятно е съвременна "легенда", примерно дело на някой активист на дружество Родина. В тази връзка още повече е показателен фактът, че Беден е помашко село.
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Гост
Като си говорим за помашки села, знаете ли какво е общото и различното между селата Манастир и Давидково.И щом има такива специалисти по помаците ,знаят ли те кой е Мазан Метьо,въпреки че това е съвсем вън от темата.И знаете ли в село Гела християни ли са или помаци.А относно Гордю то някои го произнасят и пишат Гордьо.Last edited by Гост; 18-12-2011, 21:57.
Comment
-
Мазен Метьо - това да не е персоналният чевермеджия на Т. ЖивковSteelman написа Виж мнениеКато си говорим за помашки села, знаете ли какво е общото и различното между селата Манастир и Давидково.И щом има такива специалисти по помаците ,знаят ли те кой е Мазан Метьо,въпреки че това е съвсем вън от темата.И знаете ли в село Гела християни ли са или помаци.А относно Гордю то някои го произнасят и пишат Гордьо.
Comment
-
Гост
Да и той казал на Тодор Живков-Другарю Живков, ние с вас много си приличаме, защото ходим непрекъснато от банкет на банкет.
Comment
-
Похода на Ибрахим Паша в Родопите и обсадата на Беаднос са се състояли през 1372г. - една година след битката при Черномен. В една от последните битки, някъде под село Гьоврен,пада убит султанският зет и предводител — Ибрахим паша. Войниците му погребали своя предводител до пещерата край селото. Край гроба му издигнали малка джамия и оставили двадесет стари войници да я пазят.Джамията е първият мохамедански молебствен дом в покорената с огън и желязо долина на Въча.
Гордьо войвода, който след падането на Беденската крепост се укрепил в Бабин град, край Девин.
След дългата и тежка обсада на крепостта, той се изтеглил към непристъпните скали на Триградското ждрело. Ордите на Ибрахим паша го преследвали. Последвало сражение. Турския паша, предводител на войската и зет на самия султан бил убит, а Гордьо ранен.
Разгневената башибозушка войска тръгнала към двете близки села и подложила на невиждано жестока сеч местното население.
Раненият войвода стигнал до връх Свети Илия, където се подслонил в Орловата пещера и по-късно починал от раните си.
Това с Орловата пещера е втора версия, първата беше, че е войводата е починал в манастир.Last edited by Henry Sinclair; 19-12-2011, 00:23.Войната е лека за зрителите...
Comment
-
Гост
Между другото в романа на Антон Дончев- Време разделно също се споменава за Гордьо войвода , но казвам този факт не като подкрепа на някаква теза , а просто заради това , че много хора ,които са чели този роман не са обърнали внимание, че и там се пише за Гордьо войвода.Между другото за тези които не знаят какво е каматан-означава хубав,красив.Last edited by Гост; 18-12-2011, 22:41.
Comment
-
Темата е интересна, но личното ми мнение е, че е за раздел "Общи приказки". Легендите, преданията и народните песни понякога могат да бъдат използвани като ценен извор, ако бъдат използвани аналитично и критично и най-вече при наличието на сходен/паралелен писмен и археологически изворов материал, който недвусмислено да подкрепя привличането им като допълнителен източник на информация. В случая обаче явно става въпрос преди всичко за фолклор и за краеведски романтизъм.
Ако се появят исторически и археологически извори, които да потвърдят тези легенди, мога да приветствам темата не само като интересна, но и като доволно сериозна. Дотогава, единствената историчност, която съзирам в нея е по-скоро по отношение на процесите и моделите на формиране на местната народопсихология и локалния романтизъм/патриотизъм. С цялото ми уважение към създателите и почитателите й.
Comment
Comment