Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Цар Калоян

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Цар Калоян

Здравейте почитатели на историята!

Цар Калоян, една от най-емблематичните и интригуваващи личности, по времето на второто българско царство а и като цяло в нашата история.

Византийците го описват като изключително жесток и безпощаден, народа го обича, а историята го помни като справедлив владетел.

Останките, който са открити през седемдесетте в църквата "Св. 40 Мъченици" във Велико Търново и за които се предполага, че са негови, сочат първо, че той е бил много висок, близо 1.90 и физически изключително силен. При огледа на черепа му, историците открили травма на тила, нанесена най-вероятно в ранната му младост, която предполагат, е причина за гневните му, внезапни изблици описвани често от ромейски хроникьори. Бил е с 32 „великолепни зъба“ и според някой историци се е откроявал със завидна физическа красота.

Как си го представяме, какво знаем, какво бихме могли да сглобим за него на база разказите на съвременници летописци и археологически разкопки!

Аз пък съм чувал, че на доберманите след 7-мата години им израства една кост и им се забива в мозъка и затова освирепяват.
    Има няколко теми за Калоян, дали си ги погледнал/а?

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
      Аз пък съм чувал, че на доберманите след 7-мата години им израства една кост и им се забива в мозъка и затова освирепяват.
      Хех, личи си, че ти е любимец

А за Калоян действително много се е писало, даже и аз имам една нестандартна хипотеза за смъртта му, изложена именно в този форум.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
        Хех, личи си, че ти е любимец
        Не знам какво намекваш, не бих могъл да имам забележки към човека освободил Пловдив от схизматиците, гърчолята и еретиците, хайде я

Comment

Аман с този Калоян, а и наистина доста е писано във форума за човека...

KIZIL DELI написа Виж мнение
          Не знам какво намекваш, не бих могъл да имам забележки към човека освободил Пловдив от схизматиците, гърчолята и еретиците, хайде я
          Че го е освободил, освободил го е. Направо от съществуването му го е освободил, твоя роден град

Comment

zahar4e написа Виж мнение
            Здравейте почитатели на историята!

Цар Калоян, една от най-емблематичните и интригуваващи личности, по времето на второто българско царство а и като цяло в нашата история.

Византийците го описват като изключително жесток и безпощаден, народа го обича, а историята го помни като справедлив владетел.

Останките, който са открити през седемдесетте в църквата "Св. 40 Мъченици" във Велико Търново и за които се предполага, че са негови, сочат първо, че той е бил много висок, близо 1.90 и физически изключително силен. При огледа на черепа му, историците открили травма на тила, нанесена най-вероятно в ранната му младост, която предполагат, е причина за гневните му, внезапни изблици описвани често от ромейски хроникьори. Бил е с 32 „великолепни зъба“ и според някой историци се е откроявал със завидна физическа красота.

Как си го представяме, какво знаем, какво бихме могли да сглобим за него на база разказите на съвременници летописци и археологически разкопки!
            Има страхотен паметник във Варна. За съжаление на релефите на постамента няма сценката със заравянето на хората живи в крепостния ров.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа Виж мнение
              Има страхотен паметник във Варна. За съжаление на релефите на постамента няма сценката със заравянето на хората живи в крепостния ров.
              Стига сте го клеветели хубавия Иванчо! Човекът просто е имал особено чувство за хумор, което ромеите така и не са разбрали

Comment

Четох и в други теми за него,
                любопитно ми е, защо се твърди в тях, че откритите останки не са негови - напук на всяка логика!?

Comment

Напук на всякаква логика е да се твърди, че тези кокаляци са негови. А не обратното
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа Виж мнение
                    Напук на всякаква логика е да се твърди, че тези кокаляци са негови. А не обратното
                    Нещата с тези кокали са малко сложни. Все пак не всеки сулю в Търново е носил златен пръстен тежащ 60 гр. За сравнение - всички открити до момента златни пръстени от този период тежат около 10-20 гр. Лично за мен, въпросът все още не е решен категорично нито "за" нито "против" въпросната идентификация.

Comment

Е то по принцип тежки пръстени с печати са носили и висши държавни служители, като понякога те са били личен дар от царя или хана или княза или който там дойде. Понякога самият цар си е свалял пръстена и го давал като знак за висша форма доверие... От друга страна не мисля, че биха погребали случаен човек в "Св. 40 мъченици" в Търново пък бил той и най-предания служител на царя....
                      sigpic
                      Si vis pacem, para bellum.

Comment

Както и да го погледнеш, пръстенът си е солиден - преди два дни отново го посъзерцавах.
                        A strong toun Rodez hit is,
                        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Не съм го виждала,
                          в кой музей е изложен?

Comment

Може да бъде видян в Националния исторически музей, а негово копие се пази в Историческия музей във Велико Търново. Ако не се лъжа даже тази неделя е ден на отворените врати в НИМ
                            sigpic
                            Si vis pacem, para bellum.

Comment

Преди две седмици бяхме в църквата "Св. 40 Мъченици",
                              беше дъждовно и ние бяхме единствените туристи,
                              човекът който ни въведе в църквичката, започна да разказва, сладкодумно, от гледната точка на човек израснал в Търново, точно отсреща както каза, за това колко години е трябвало да се възстанови, как навсякъде наоколо, всички малки църквички имат своя уникална история!"Ето в тази, например - започна и посочи насреща - цели триста години са били крити чували с книги, грижливо овързани със смола и зазидани в една от стените. Турския Ага поискал да се избие стената, за да може да влиза в църквата с коня си......и ги открили. Всичко било, изгорено и унищожено, археолозите открили само парченца от ценните корици - който сочели за съществуването им!"

Представяте ли си какво щеше да е, ако бяха стигнали до нас, колко щяхме да знаем за Асеневци и изобщо за българските владетели, от гледната точка на победители, а не от писанията на тогавашните ни врагове!? За подвизите на Калоян и управлението му!?

Comment

Working...
                              X