Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Питане за превръщането на Отвъддунавска България в Румъния

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хан Тупан написа Виж мнение
    Празни приказки с псевдонационалистически привкус (аз също съм националист,но не мисля,че подигравката и принизяването на други народи дига престижа на нашия) говориш ти.
    1.Самоназванието на власите никога не е било влах.Това е екзоним който масово се ползва от славянски народи за означение на романоговорящи -справка полското наименование на Италия.
    2.Калоян е бил император на българите и власите -чакам смисленото ти обяснение ако власите са български овчари той защо не е споменал и свинари,говедари и кокошкари.Естествено няма да го дочакам.
    3.Къде са романоговорящите отсам Дунав? Ми въпреки самоасимилационните процеси (за да могат да се интегрират успешно особенно след нарастването на градското население при соца),липсата им на училища на майчин език,преса,медии и т.н. те не са по-малко от 50 000 само в България.Ми разходи се до влашките села във видинско,и после продължи по Дунава,можеш да прескочиш и в Сърбия,че и в Хърватско,а като капак можеш да се запиташ на какъв език Ботев е говорил със селяните от Козлодуй.И ако все още упорстваш напиши в гугълът "влашка махала" и попрочети малко.Пък можеш и да ни обясниш прабългарската етимология на имената Флорентин,Албутин,Неготин,Вакарел,Пасарел и т.н.
    П.С. Предвид сложните отношения между България и Румъния дори когато бяхме "братски" страни изявата на влашка/румънска идентичност в България и съответно българска в румъния са били меко казано неглижирани.И въпреки това власи..има.Дори и такива (предимно стари баби на доизживяване -дядовците все пак са били в казарма) които макар и никога да не са ходили в Румъния и да не знаят да четат и пишат нито на български,нито на румънски не знаят български.
    То и аз чакам доказателства ама като гледам няма какво да покажеш.Нали.
    цензура

3. Приятелю ако си чел внимателно щеше да прочетеш за масовите преселения на румънци в България, ама те са от по-ново време, около освобождението и после.
    Извода от цялата работе е, няма доказателства за румънци през късната античност и ранното средновековие, те се появяват чак 15-16в. и се налагат окончателно през 19в.
    Last edited by Thorn; 14-06-2011, 12:10. Причина: Някакви офтопици за цигани

Comment

baian написа Виж мнение
      Наистина какво доказва ? Нищо.Откаде накаде ще доказва нещо, прав си.Румънец си е и това си е. Ти си точно като макетата дето ми доказват че, Самуил бил македонец защото видиш ли някаде не бил "Самуил" ами "Сомоил" , това било доказателството и това си е. Та така и с Михаил дето "ромите" както им е самоназванието, му викат Мирча щото и имена са си взели от нас, ама са си роми, ти да не си помислиш друго. Нищо че, човека е говорел само български и няма доказателства че, изобщо е знаел ромски. Нищо че, не ми дадохте и 1 надпис на ромски написан някаде от някои. Има ги. Нищо че, до 19в. по-голямата част от населението в Влахия са си били българи и са си пердашели на български, не те са власи и това си е.Нищо че, крадат като макетата наша история пак са прави, щото имаме такива и тука.Как пък така нито русите нито унгарците не са чували за за тях. Как така не са оставили никакви археологически останки, това е единствения народ в историята които е живеел по дърветата явно и за това, о забравих има още 1 като тях макетата.Можеш ли да ми дадеш смислено обяснение за липса на останки, аз се сещам само за изпаряване.По въпроса за Гелу си пише " славяни и власи " ама славяните оставят археологически находки а власите не, как така? Или май са били едно и също нещо, за друго не се сещам просто.Ако има обяснение, чакам.
      Отговорът сам може да си го дадеш, но първо трябва да си отговориш на един много прост въпрос:
      как след като дн. Румъния е била населена само с българи и управлявана от българи, които били с българско съзнание, та как точно са се пръкнали румънците там. Вероятността да са паднали от небето я изключваме. Остава възможността в един момент всички българи да са проговорили на развален латински и да са решили, че са румънци.

Comment

baian написа Виж мнение
        Наистина какво доказва ? Нищо.Откаде накаде ще доказва нещо, прав си.Румънец си е и това си е. Ти си точно като макетата дето ми доказват че, Самуил бил македонец защото видиш ли някаде не бил "Самуил" ами "Сомоил" , това било доказателството и това си е. Та така и с Михаил дето "ромите" както им е самоназванието, му викат Мирча щото и имена са си взели от нас, ама са си роми, ти да не си помислиш друго. Нищо че, човека е говорел само български и няма доказателства че, изобщо е знаел ромски. Нищо че, не ми дадохте и 1 надпис на ромски написан някаде от някои. Има ги. Нищо че, до 19в. по-голямата част от населението в Влахия са си били българи и са си пердашели на български, не те са власи и това си е.Нищо че, крадат като макетата наша история пак са прави, щото имаме такива и тука.Как пък така нито русите нито унгарците не са чували за за тях. Как така не са оставили никакви археологически останки, това е единствения народ в историята които е живеел по дърветата явно и за това, о забравих има още 1 като тях макетата.Можеш ли да ми дадеш смислено обяснение за липса на останки, аз се сещам само за изпаряване.По въпроса за Гелу си пише " славяни и власи " ама славяните оставят археологически находки а власите не, как така? Или май са били едно и също нещо, за друго не се сещам просто.Ако има обяснение, чакам.
        Ако говорим за останки в Карпатоте то трябва да търсим изгнили колци от колиби и евентуално някой и друг кокал.
        Аз не знам кви останки очакваш от една примитивна култура дори по критериите на ПБЦ.Това с пердашенето на български просто си го избий от главата -ако си чел грамотите на Мирча Стари те са на завален черковнославянски и си личи.Толкова ли е трудно да направиш разлика между административен/черковен език и говорим? Ми не са пердашели на български.Нито прабългарите са пердашели на гръцки,нито пък българите по времето на османското владичество са пердашели на османо-турски.Нито пък поляците,чехите и хърватите,че и унгарците са пердашели на латински.Нито пък българите през късното средновековие до наши дни разбират повече от "господи помилуй" от черковнославянския.Така,че така наречените ти "твърдения" са неоснователни.Аналогията с македонците е неоснователна.При тях имаме регионален сепаратизъм преплетен с интересите на сърбите,докато власите/румънците са най-многобройната етническа група на Балканския полуостров (изключвам турците, тъй като те са и в Азия).Имат и малцинства във всичките балкански страни.Различен език,култура,музика,облекло и т.н. всички атрибути на отделен и различен от нас етнос.Продължавам да недоумявам как в 21 век има хора които мислят като теб.

Comment

Начинът, по който се разви тази тема е недопустим за критериите в БС. Няма да толерираме тъпанарщини като "роми", "цигани" и "развален италиански", както и националистически комплексарщини. Проблемът е интересен и си заслужава да се разгледа отново начисто и по-сериозно, но ако се почне нова тема, ще и обърна внимание още отначало и ще я модерирам внимателно.

Специално предупреждение за Смарт патриот и за Баян:

Не сме в кръчма на по пет ракии.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
          X