Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Питане за превръщането на Отвъддунавска България в Румъния

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Питане за превръщането на Отвъддунавска България в Румъния

Привет!

От доста време ме гложди следния въпрос:

Кога българите изгубват Отвъддунавска България, кога тя се превръща във Влашко и Румъния, и как така късните и обитатели забравят всичко българско и родно, и проговярят на "развален италиански"?

Македонското раково образувание ми е ясно, а изяснете, моля, румънското!
    За едното са виновни братята сърби, а за това - кои?

Поздрави,
    Smart_Patriot

Аз до колкото знам това започва по времето на княз Борис.Той не успява да наложи християнството там, а след него и Симеон не се интересува много от тези земи и се заниима само с Византия!!!Българите ги смятат за велики владетели , ама не са чак толкова велики,имам предвид за Симеон.

Comment

Отвъддунавска България е отчасти присъединена,особено планинските области на Карпатите,където населението е неславянско и подвластно само номинално.В равнината от другата страна на Дунава наистина са преобладавали славяните и доскоро пък и до днес много от топонимите са със славянски произход.Но времената се менят ,нашествията,епидемиите и историческите събития променят облика на тези територии. И хората от Карпатите оцеляват,за сметка на тези от равнината,които не са успели да се спасят ..Когато турците преминели Дунава,всичките жени и деца се качвали на каруци и бягали в планината,а мъжете отивали под знамената на влашките войводи.Това не е станало отведнъж.И нашите историци нещо не им се чува нито за това,нито за общността на гети и даки и пр.Но едно е ясно че българи и румънци имат помежду си старо приятелство.
      "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

korto написа Виж мнение
        Аз до колкото знам това започва по времето на княз Борис.Той не успява да наложи християнството там, а след него и Симеон не се интересува много от тези земи и се заниима само с Византия!!!Българите ги смятат за велики владетели , ама не са чак толкова велики,имам предвид за Симеон.
        зависи с какво са велики!?!?! ако ти визираш само военно, явно си сбъркал хобито
        "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
        - МУСТАФА ШАРКОВ -

---------------------------------------------------------------------

www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

Comment

Smart_Patriot написа Виж мнение
          Привет!
          Кога българите изгубват Отвъддунавска България, кога тя се превръща във Влашко и Румъния, и как така късните и обитатели забравят всичко българско и родно, и проговярят на "развален италиански"?

Македонското раково образувание ми е ясно, а изяснете, моля, румънското!
          За едното са виновни братята сърби, а за това - кои?
          Не е зле въпросът да се зададе в малко по-научен и изчистен вид, за да има и съответния смислен отговор. "Кога българите изгубват Отвъддунавска България"... можем само да гадаем какво точно те интересува.

Ако става въпрос за реално упражняване на българската държавна власт в тези територии, периодите и в двата случая не са кой знае колко големи. ПБЦ държи земите североизточно от Дунав примерно от Аспарух до Крум, разширява ги на запад от Крум до Персиян и толкова. Кажи ги кръгло два века. ВБЦ вероятно не държи нищо на север от Дунав (някой деспот може и да има там владения, но не е сигурно).

С Македония същата работа. ПБЦ има там власт да речем от Персиян до Иван Владислав. ВБЦ евентуално при Иван Асен II за кратко. Кръгло два века.

Значи съвсем грубо България владее отвъддунавските територии и Македония за по два века - общо-взето до падането на ПБЦ.

Етническите процеси са друга песен, разбира се.

Comment

Някъде във форума има тема за произхода на власите (даже май заключена).
            Това, в което аз се убедих е, че власи има векове преди да се основат държавите им (Влашко и Молдова). Дали постоянно са живели там или се преселват от други места (Македония, България, Трансилвания) не може да се твърди със сигурност.
            Ясно е обаче, че тези земи след падането на България под византийска власт периодично са опустошавани от печенези, кумани, накрая и татари.
            Не трябва да се пропускат няколкото века между края на българската държава и началото на влашката.

Comment

От българи - в румънци, албанци и македонци...

Съжалявам, ако съм ви подвел, че темата е за произхода на власите...
              Не е - за превръщането на ОДБ в Ромъния е. И съответно на славянобългарите в румънци. Само pehotinec се разписа подобаващо.

Явно там е тайната - че равнинните славяни загиват, а планинските власи (или не знам какви) оцеляват.
              А прикачения файл разказва за готски принос към "разваления италиански" на румънците.

А да допълня въпроса - как така от власи - през късното средновековие, няколко века по-късно се именуват ромънци?
              За ромляни ли щат да се представят?

А, и едно друго сродно питане:
              Като се сетим за Тихомир, водача на въстаниците от Драчко, и после за думите на проф. Б. Димитров, че албанците в една реч споменали как колко стотин години били под българско робство - то там кога се объркват нещата, та се ражда Албания?

И да, питам особено за народностния облик и движенията на промяната му!
              Attached Files

Comment

зависи с какво са велики!?!?! ако ти визираш само военно, явно си сбъркал хобито .
                Не сам сбъркал хобито.Имам предвид че Симеон е можел да се занимава малко повече с отвът дунавските си територии.Освен това не виждам нещо освен военните си победи над Византия да го смятаме за велик.

Comment

Smart_Patriot написа Виж мнение

А да допълня въпроса - как така от власи - през късното средновековие, няколко века по-късно се именуват ромънци?
                  За ромляни ли щат да се представят?
                  Ами по-принцип Румъния означава „Романска страна“,защото власи е общото то наименование на няколкото живеещи там народа.А самото име "Румъния" е наложено от княз Александру Йоан Куза,който основава „Обединеното княжество Влашко и Молдова“ или "Румъния".

Comment

nikd2 написа Виж мнение
                    Ами по-принцип Румъния означава „Романска страна“,защото власи е общото то наименование на няколкото живеещи там народа.А самото име "Румъния" е наложено от княз Александру Йоан Куза,който основава „Обединеното княжество Влашко и Молдова“ или "Румъния".
                    А, сърдечно благодаря, че вдигна затъмнението над темата!

А документа видяхте ли го?
                    Какво ще кажете по твърдението, че готите са били поддръжници на римската култура, и че благодарение на тях се говори разновидност на латинския в съвременните 5 големи латински страни?

Comment

ЗДР, Патриоте "Романската страна" е отроче, или по-точно замислена (ако не се лъжа) от Екатерина Велика и Йосиф II. Геостратегически проект. Днешната държава на север от Дунав, просто е откраднала името на Римската империя, въобразявайки си че е нейн наследник

Comment

По въпроса с румънците, първо трябва да се зададе въпросът, кога латиноезичното население на Балканите е научило латински език. И след като се отговори на този въпрос, вече може да се поразсъждава на тема "тези българи, кога станаха власи, че и да твърдят че са ромънци".
                        А сега по въпроса за правръщането на Отвъддунавска България в Ромъния. Етнически България губи земите на север от Дунав в края на 9 в., когато нахлуват унгарците и тези територии (по-точно Влашката равнина) до този момент плътно населени с българско и славянско население, са обезлюдени. Политически България губи Влашката равнина през 967 г. когато нахлуват русите. Трансилвания пък е загубена още в началото на 10 в.
                        Отук наспътва големия проблем - откъде се пръкват отвъддунавските власи. За власите в Епир и Далмация е ясно, но тези на север от Дунав? Дали са потомци на римските колонисти, останали там след 271 г.? Едва ли. По-вероятно е да са преселници от Балканите, като началото на преселване е започнало в края на 6 - нач. на 7 в., когато нахлуващите авари и славяни са отвличали огромно количество византийско население, особено от ланитоезичните провинции. През следващите векове тези първоначални влашки анклави постоянно са се подхранвали с приток на нови власи от Балканите.

Comment

Stan написа Виж мнение
                          По въпроса с румънците, първо трябва да се зададе въпросът, кога латиноезичното население на Балканите е научило латински език.
                          Кога са научили латински не знам, но че са го говорили през 6-ти век - това е сигурно. Някъде по това време Юстиниан праща роби-власи в Синайската пустиня. Впоследствие те приемат исляма и до ден-днешен са си там. Външно и по начин на живот не се различават от бедуините. Само дето говорят румънски.
                          "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                          FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

Въпроса е зададен мега-некоректно.Защото отдвъд дунавска България не е имало никога.Както беше споменал някой първо много малко като времеви период там е имало българска власт и второ -славянското население там автоматично да се нарича българско също е некоректно.България според мен просто няма ресурс за контрол на тая територия-нито войска която да я отбранява от нестихващите орди на степняци от изток,нито население с което да я засели.Ми аз лично освен доубиването на аварите от Крум (основната работа както знаем свършват франките) не знам да сме водили там някаква значима битка.Ми там е още по-проветриво отколкото отсам Дунав (не случайно римляните местят лимеса) и ако сме имали някакъв контрол то е редно той да е засвидетелстван с многобройни и ожесточени сражения.Освен това да не забравяме,че днешна Румъния включва значителни части съвсем скоро придобита територия и освен това езика почти няма диалекти.Това иде да подкрепи карпатската теория за произхода, която по-горе косвено бе потвърдена с напълно логичното твърдение едно немногобройно планинско население да се запази много по-добре от едно също немногобройно но в равнината.
                            П.С.А големите проблеми,които имаме с унгарците, които въобще не са многоброен народ само идват да покажат какви сме били всъщност и ние.Още тогава един малък народ,а не както някои патриоти искат да ни искарат с потенциал и равнобройни на едни французи или германци.Ми спомнете си -нашия уж най-мощен цар едни хървати не може да победи....

Comment

За Влахия изобщо не съм съгласен, губим територията чак когато падаме под турско, преди това си е наша провинция отвсякаде, въпреки глупостите които си смучат от пръстите румънците. Населението там си пише и говори на български чак до 19в. и чак после се сещат че, са румънци, досега в името на дружбата това им се спестяваше.Факт е православието там което не е изкоренено от никои, въпреки че, са се опитвали.Та отговора на въпроса е 18-19век. Преди време спорих тук на форума с един румънец за това и го помолих ако има доказателства някакви за присъствието на някакви румънци там през среднивековието да ги покаже, още чакам.

Comment

Working...
                              X