Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Питане за превръщането на Отвъддунавска България в Румъния

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

baian написа Виж мнение
    Нищо кокректно както и предполагах всичко има всичко е налице, ама не показваш нищо. Аз не твърдя че, там е имало власи ти го твърдиш. и не виждам как ще го докажеш ама хаиде давам бонус селища във Влахия и то български са Слон,Търговище,Слатина,Северин,Бузов добавяме и Желиград и Белград на Муреш. Чакам списък с влашки селища ? Дано доживея да го видя. А твърдението за наличието на влашка култура ме нокаутира, ако има такава и ти я докажеш ще станеш легенда и разни професори и академици дето от 150 г. я търсят, ще трябва да те гледат в устата и да ти носят кафе Видиш ли имало еми даи да я видим бре.
    Аиде още един бонус http://www.bulgari-istoria-2010.com/...rbov_KRMSB.pdf
    още едно бонусче е така за здраве http://clubs.dir.bg/showflat.php?Boa...psed&sb=5&vc=1

ако искаш може и за Муфатлар може да качим
    Странно защо постоянно пропускаш единствения извор за Трансилвания през периода на ПБЦ, където е посочена сложната етническа картина в областта и където наред с българите и славяните, са посочени и власите, като е посочен и техния владетел Гелу, който бил български васал.
    Преди да тръгнеш да гледаш някакви сайтове със съмнително качество, първо да се беше запознал с георграфията на района. Ако не си обърнал внимание, за Влашката равнина и Трансилвания говоря, като за две различни области. Също така, ако не си видял, никъде не съм оспорил българския характер на населението във Влашката равнина през 7-9 в.
    А сега и малко по-конкретно. Обектите, които си посочил се намират главно във Влашката равнина. Интересно, как от няколко стотин безспорни ранносредновековни български обекта, си избрал баш тези дето не са.
    Крепостта Слон е влашка от 15 в. В нея има няколко блока със старобългарски знаци, които са довлачени кой знае от къде. Самата крепост обаче не е българска.
    За Търговище, Северин и Слатина - ще се радвам да посочиш къде са публикувани, че да направя справка имали в тях сбългарски обекти от ПБЦ или подобно на Слон са доста по-късни
    За Бузов - предполагам имаш добре известното Букьов. Да там има две селища от ПБЦ, обаче точно тези пък нещо не са български, даже хич. Че дори и славяни не са. Въобще Букьов е много интересен анклав в населяваната с българи по това време Влашка равнина. Лошата новина за теб, обаче е че в случая не ти върши работа.

Ще се радвам да качиш и нещо за Муфатлар, ама по-добре в друга тема. Щото Муфатлар не е в Трансилвания, че дори и във Влашката равнина не е. Абе въобще не в Отвъддунавска България ами си е баш в Отсамдунавска.

А и за надписа - не ми стана ясно как един надпис от 17 в. с кирилски букви (между другото на български или на влашки е надписа?), доказва българския характер на населението в Трансилвания през 9 в.

А сега се замисли, как територия, която уж плътно е населена с българи и част от българската държава, където кьорав влах не се е появявал, та как това население изведнъж станало "румънско". Да не би да сме свидетели на феномен в световната история на самоасимилация, при който овчаря както си пасе овцете отведнъж забравя родния си език и започва да говори на развален латински?

Comment

за триене
      Last edited by ; 13-06-2011, 00:45.

Comment

baian написа Виж мнение
        Добре де те са оцелели а гръцкото население защо не е оцеляло, все пак са си римляни и едните и другите? А и не мисля че, говоренето на латински предразполага към овчалък и катерене по планините ама деда знам. По тая логика по-скоро е трябвало да има траки ама няма претопили са се. А и като се заговорихме за латинския много странен ще доиде към 45- 50% от думите са български или славянски, още 10-15% са турски има и още някои и друг процент с други заемки и квото остане е латински, дето има мнооого странна прилика с италианския ама караи да върви няма да се заяждам.
        Какво непознаване на проблематиката -кърти мифки.Процеса на преобладаване на гръцкия над латинския е от далеч по-късен период от провинция Дакия.Освен това камъните на латински в днешна Северна България са поне 10:1 с камъните на гръцки...Говоренето на латински производен не означава и автоматично да станеш мафиот ама...
        Къде са тия 45% думи,ехаааа митове и легенди -вода е апа,сирене брънза -неразбираем е за българина който го не знае като суахили -ни повече ни по-малко....
        Турски заемки? Че турски заемки у нас с лопата да ги ринеш след Освобождението -500 години "присъствие" са това,а там дори не е имало присъствие след битката при рововете ли беше -само някакъв формален васалитет и не дори османски ми гръцки управници.....Как ще вървиме с такива мнения и гледища към общоевропейско бъдеще...Някои от българите с "румънците са българи с промити мозъци", румънците с културата "Дриду"...не знам...

Comment

Четем за Гелу и .... малко нещо не е така. Румънец е станал съвсем наскоро. Аварите изобщо не са чували за румънци, защо така. Интересно е къде е латиноговорящото население сега в България.

Comment

Общоевропеиското бъдеще гледам пак ще е за наша сметка, по твоята логика трябва на макетата да им дадем Самуил, нали.Наличието на българи и славяни в Траснсилвания е неоспоримо, има и авари само тия пусти румънци хич ги няма. Ама да не се караме с Румънците си траем то така се пръкнаха и македонците в името на дружбата.И щеме извиняваш ама я ми кажи как е на украински и руски сирене. Румънската лексика съдържа 71,66% латински елементи (от които само 30,33% са собствени, а останалото е адаптация предимно на френски, латински и италиански думи), 14,17% славянски (български или руски) елементи, 3,91% собствени румънски словосъчетания, 2,71% думи с неясен произход, 2,47% немски думи, 1,7% новогръцки адаптации, 1,43% унгарски адаптации, 0,73% турски думи, а останалото е от дакийския език. Това според викито, реално собствени думи имат 30% http://www.protobulgarians.com/Stati.../Paarcolab.htm
            Променят и много останали думи както им изнася и успяват да добият ново звучене.Като цяло за румънци можем да говорим след 13в. с известни уговорки, а къде са били 1000 години се пита в задачата?
            Мартишор знаеш ли какво е и защо го има само в България и Румъния?

Comment

Еха, не мога да се нарадвам как набъбна темата! Много сте щедри!

И тъй като гледам явно да споменавате за "разваления им италиански", ще ми се да се упомене повече за тази промяна - отритването на българския и въвеждането на "италианския", и тъй като е станало в по-ново време, надявам се да се намерят подробности и да се вдигне затъмнението?

Comment

baian написа Виж мнение
                Общоевропеиското бъдеще гледам пак ще е за наша сметка, по твоята логика трябва на макетата да им дадем Самуил, нали.Наличието на българи и славяни в Траснсилвания е неоспоримо, има и авари само тия пусти румънци хич ги няма. Ама да не се караме с Румънците си траем то така се пръкнаха и македонците в името на дружбата.И щеме извиняваш ама я ми кажи как е на украински и руски сирене. Румънската лексика съдържа 71,66% латински елементи (от които само 30,33% са собствени, а останалото е адаптация предимно на френски, латински и италиански думи), 14,17% славянски (български или руски) елементи, 3,91% собствени румънски словосъчетания, 2,71% думи с неясен произход, 2,47% немски думи, 1,7% новогръцки адаптации, 1,43% унгарски адаптации, 0,73% турски думи, а останалото е от дакийския език. Това според викито, реално собствени думи имат 30% http://www.protobulgarians.com/Stati.../Paarcolab.htm
                Променят и много останали думи както им изнася и успяват да добият ново звучене.Като цяло за румънци можем да говорим след 13в. с известни уговорки, а къде са били 1000 години се пита в задачата?
                Мартишор знаеш ли какво е и защо го има само в България и Румъния?
                Кое е "нашето" в сметката? Според мене прабългарските поселища отвъд Дунасва,църковния им и писмен език (не говоримия и никога не е бил) и до тука ако говорим за средновековието.Сега предполагам,че съзнаваш,че не са японци изолирани на остров и не очакваш 100% чистота на езика.Ми русизмите,турцизмите,гърцизмите и измите в нашия колко процента са? 1000 години ли? Според мене са доста по-малко поне в изворите -още брата на Самуил го убиват някакви "власи-скитници".За империум булгарорум ет влахорум нещо да кажеш? Сигурно на Калоян му е била малко една дума за българин та е измислил и друга "сродна" влах?!?

Comment

Smart_Patriot написа Виж мнение
                  Еха, не мога да се нарадвам как набъбна
                  И тъй като гледам явно да споменавате за "разваления им италиански", ще ми се да се упомене повече за тази промяна - отритването на българския и въвеждането на "италианския", и тъй като е станало в по-ново време, надявам се да се намерят подробности и да се вдигне затъмнението?
                  По въпроса за разваления италиански и за новото време можеш да прочетеш в Уикипедия:

Proto-Romanian language

Обърни внимание и на статиите за четирите източноромански езика в Ethnologue:

Indo-European => Italic => Romance => Eastern

Comment

По мойте въпроси тишина и мълчание естественно Доколкото си спомням влах значи овчар, откога цели народи се наричат на професия при това не много престижна ? В македония имаме аромъни или си забравил ? А те нямат нищо общо с власите. А Калоян съвсем спокоино може и да обозначава области под и над Дунав. Още нещо е интересно обл. Влахия е южно от Карпатите и румънци там до 13в. не е имало как така ще се казват власи като не живеят там. Можем да говорим за власи след 13в. преди това какво имаме и как така ще ги управлява Калоян като те живеят в Трансилвания примерно? Истината е че самите власи започват да се появяват след 13в.Празни приказки си говорим нищо не ми доказвате само фантазии даи нещо да прочета, па да зема да млъкна засрамен.Истината е такавя румънците нямат нищо общо с Рим и са си живи славяни силно латинизирани, може да им е неприятно ама си е истина отвсякаде.

Comment

Да видим дали Мирчо пише нещо че, е влах.А дали изобщо ще се разбере с днешните си наследници а? Пише си на български човека имената дето ги чета са си български ... ми тои май българин ще доиде а ние го признаваме като румънец защо така. Най-отдоли имаме чисто румънски имена.
                      Last edited by ; 13-06-2011, 18:59.

Comment

baian написа Виж мнение
                        http://www.kroraina.com/knigi/tb2/tb_4_3.htm#Gelu
                        Четем за Гелу и .... малко нещо не е така. Румънец е станал съвсем наскоро. Аварите изобщо не са чували за румънци, защо така. Интересно е къде е латиноговорящото население сега в България.
                        Нещо не си прочел това което трябва. Т. Балкански не е извор. Всъщност, той дори и историк не е.
                        Ето какво пише в единствения извор за Трансилвания за периода на ПБЦ: "обитателите на тази земя са най-нищожните хора на света понеже са власи и славяни и понеже нямат други оръжия освен лък и стрели." Обаче следващото изречение е по-интересно "Техният вожд Гелу...", а ето и малко по-надолу "Гелу, вожда, на власите..."

Comment

А случайно да пише този Гелу християнин ли е или ези4ник,защото на мен ми звучи повече като езичник.

Comment

Интересен аргумент. Наистина грамотите са на чист български език, което обаче какво точно доказва? Същото, каквото и факта, че в българската канцелария до 893 г. се е ползвал гръцкия. Нали няма да набедим кана сюбиги Омуртаг че е грък? Обаче, в грамотите, на чист български пише, че Мирчо е "угровлашки" владетел, не "български.

Колкото за имената, част от тях са със славянски произход, част от тях са със славянски произход, но във влашка форма - обърни внимание на окончанията "-ул", а някои са си влашки. Особено показателно е Станчюл Барбулов - влашка форма наславянско по произход име комбинирано с влашко фамилно име със славянско окончание.
                            Като стана въпрос за имена, колко от царете от ВБЦ са с български имена. Май само Смилец и Теодор Светослав, при това само второ му име, иначе, както е добре известно, самият той е куманин.

Comment

baian написа Виж мнение
                              По мойте въпроси тишина и мълчание естественно Доколкото си спомням влах значи овчар, откога цели народи се наричат на професия при това не много престижна ? В македония имаме аромъни или си забравил ? А те нямат нищо общо с власите. А Калоян съвсем спокоино може и да обозначава области под и над Дунав. Още нещо е интересно обл. Влахия е южно от Карпатите и румънци там до 13в. не е имало как така ще се казват власи като не живеят там. Можем да говорим за власи след 13в. преди това какво имаме и как така ще ги управлява Калоян като те живеят в Трансилвания примерно? Истината е че самите власи започват да се появяват след 13в.Празни приказки си говорим нищо не ми доказвате само фантазии даи нещо да прочета, па да зема да млъкна засрамен.Истината е такавя румънците нямат нищо общо с Рим и са си живи славяни силно латинизирани, може да им е неприятно ама си е истина отвсякаде.
                              Празни приказки с псевдонационалистически привкус (аз също съм националист,но не мисля,че подигравката и принизяването на други народи дига престижа на нашия) говориш ти.
                              1.Самоназванието на власите никога не е било влах.Това е екзоним който масово се ползва от славянски народи за означение на романоговорящи -справка полското наименование на Италия.
                              2.Калоян е бил император на българите и власите -чакам смисленото ти обяснение ако власите са български овчари той защо не е споменал и свинари,говедари и кокошкари.Естествено няма да го дочакам.
                              3.Къде са романоговорящите отсам Дунав? Ми въпреки самоасимилационните процеси (за да могат да се интегрират успешно особенно след нарастването на градското население при соца),липсата им на училища на майчин език,преса,медии и т.н. те не са по-малко от 50 000 само в България.Ми разходи се до влашките села във видинско,и после продължи по Дунава,можеш да прескочиш и в Сърбия,че и в Хърватско,а като капак можеш да се запиташ на какъв език Ботев е говорил със селяните от Козлодуй.И ако все още упорстваш напиши в гугълът "влашка махала" и попрочети малко.Пък можеш и да ни обясниш прабългарската етимология на имената Флорентин,Албутин,Неготин,Вакарел,Пасарел и т.н.
                              П.С. Предвид сложните отношения между България и Румъния дори когато бяхме "братски" страни изявата на влашка/румънска идентичност в България и съответно българска в румъния са били меко казано неглижирани.И въпреки това власи..има.Дори и такива (предимно стари баби на доизживяване -дядовците все пак са били в казарма) които макар и никога да не са ходили в Румъния и да не знаят да четат и пишат нито на български,нито на румънски не знаят български.
                              Last edited by ; 13-06-2011, 22:40.

Comment

Наистина какво доказва ? Нищо.Откаде накаде ще доказва нещо, прав си.Румънец си е и това си е. Ти си точно като макетата дето ми доказват че, Самуил бил македонец защото видиш ли някаде не бил "Самуил" ами "Сомоил" , това било доказателството и това си е. Та така и с Михаил дето "ромите" както им е самоназванието, му викат Мирча щото и имена са си взели от нас, ама са си роми, ти да не си помислиш друго. Нищо че, човека е говорел само български и няма доказателства че, изобщо е знаел ромски. Нищо че, не ми дадохте и 1 надпис на ромски написан някаде от някои. Има ги. Нищо че, до 19в. по-голямата част от населението в Влахия са си били българи и са си пердашели на български, не те са власи и това си е.Нищо че, крадат като макетата наша история пак са прави, щото имаме такива и тука.Как пък така нито русите нито унгарците не са чували за за тях. Как така не са оставили никакви археологически останки, това е единствения народ в историята които е живеел по дърветата явно и за това, о забравих има още 1 като тях макетата.Можеш ли да ми дадеш смислено обяснение за липса на останки, аз се сещам само за изпаряване.По въпроса за Гелу си пише " славяни и власи " ама славяните оставят археологически находки а власите не, как така? Или май са били едно и също нещо, за друго не се сещам просто.Ако има обяснение, чакам.

Comment

Working...
                                X