decapitator написа
Виж мнение

.

.
), които приемат мюсулманската вяра заради превилегиите които получават в сравнение с останалите друговерски народи в империята.
Дая да го видим това болшинство
Дая да го видим това болшинство 

Аз не вързвам вяра на тая теория, щото е базирана на едно голо въображение, а и регистрите от 15-16 в. изобилстват от Евреносовци (което го прави не толкова рядко и странно име), на което поддръжници на теорията отговарят, че по-късните са кръстени на славния предводител
, айде оправяй се. Други набедени конвертити са Малкочовете, които според босненците идвали от Малковичи
. Има също един пичага в Старозагорско Гюмлю/Кюмлю бей, който също пуска династия, за който се твърди, че е от български произход, но също не съм видял конкретна изворова податка за това (не че не може, просто искам да знам от къде идва твърдението
) Сигурни сведения за обръщенство в исляма от ранните герои има за Кьосе Михал, съратникът на Осман, който пуска династия акънджийски водачи имаща сериозен impact
върху развитието на разни градове по българските земи. Та обръщенци има бая, ама чак пък болшинството

Comment