decapitator написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Турци/тюрки
Collapse
X
-
Само като допълнение към темата:
Селджукските турци (ордата "гънъг" или "гиниг") биват смазани в 1225г от Джалаладдин, османските турци (ордата "кайя") заемат тяхното място след 1300 година, и са наброявали 5000 семейства. Когато през 1453 година завземат Константинопол те се превръщат в империя, можеща да извади на бойното поле над четвърт милион войници. Болшинството от тези "османлии" са бивши жители на малоазийските и балканските територии на бившата Византия и България - християни най-общо казано (), които приемат мюсулманската вяра заради превилегиите които получават в сравнение с останалите друговерски народи в империята.
Истината е, че болшинството от известните ни в историята турски военачалници и сановници в размирните годнини от Баязид до Сюлейман са със славянски или гръцки произход, но това не пречи те да бъдат приемани като истински представители на османските турци!"...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Comment
-
НВС написа Виж мнениеИстината е, че болшинството от известните ни в историята турски военачалници и сановници в размирните годнини от Баязид до Сюлейман са със славянски или гръцки произход, но това не пречи те да бъдат приемани като истински представители на османските турци!
Comment
-
В тази връзка много ме учуди статията от Уикипедия за Черноменската битка:
Битката при Марица или битката при Черномен се състои край река Марица, близо до село Черномен (днес Орменио в Гърция) на 26 септември 1371 между силите на османския военначалник от гръцки произход на Мурад I - Лала Шахин и сборна войска под предводителството на братята Мърнявчеви.
Досега никъде не съм срещал сведения за гръцкия произход на Лала Шахин. Има ли основания за това твърдение?
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеБая се поизхвърли с тоя лаф Дая да го видим това болшинство
Имах предвид че "чистата" османска кръв се разтваря в морето от покорени племена и народи, болшинството от които са бивши поданици на християнска Византия и останалите (славянски и други) държавни образования - по линия на харема, от една страна,и еничарския корпус от друга. Щом това важи за висши сановници като великите везири Махмуд паша (при Мехмед ²²) или Мехмед паша Соколович (при Сюлейман някой си...), то какво остава за редовите командири и военачалници. За Лала Шахин и аз имах смътен спомен за такъв произход, но източника ми се губи!
...е, ама думата "болшинство" си е дума, дето като нямаш какво да докажеш, я пускаш в употреба, пък ако мине..."...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеДосега никъде не съм срещал сведения за гръцкия произход на Лала Шахин. Има ли основания за това твърдение?
Comment
-
Партенка?
Да не би да се е имало предвид, че лясковикския (Kefalia) Kavala Shâhîn има гръцки произход? Ако приемем, че човекът не е бил с турски корени, то май ще да е бил с български или албански (името "Лясковик", Албания е славянско), корени..
---
Бях чел в албански и български публикации, че родителите на бащицата "Ататюрк" са с албански, респективно горански корени, ама тези публикации ми приличат малко на "партенки"...
Относно мнението за "Себищанския" (село Себище в Гора) произход на родителите на Ататюрк: не намерих потвърждение на думите на автора в написаното от Селишев, че уж той, Селишев (руския изследовател на славянското население в албания и Македония) бил разговарял със съселяните на родителите на "Ататюрк", които имали спомени за семейството..
Comment
-
Stan написа Виж мнение
г-н Никой написа Виж мнениеStan написа Виж мнениеЗамисли се, откъде българите са учили етнонима "турци" пет века преди Ататюрк.
По-интересни са византийските текстове. Там ще трябва да свалим долната граница не на 5 века преди Ататюрк, а на 13 века преди него.
Comment
-
г-н Никой написа Виж мнениеИван Асен II написа Виж мнениеИмам един въпрос.Само българите ли правим разделение между турци и тюрки,защото като чета чуждестранна литература,оставам с такова впечатление?Сякаш е грешно това разделение,не мислите ли?
Терминологично разделение има не само при нас. В рускоезичната литература има също: тюркский и турецкий. Има разделение и в англоезичната литература - turkic (тюркски) и turkish (турски).
Във френския обаче мисля, че няма. Това, както се казва, е техен проблем и говори за ниво на научна компетентност.
Думите могат да бъдат двусмислени и даже многосмислени, така че само от контекста да се разбере една дума в кое свое значение е употребена.
Същото се отнася и за термините. В английската, руската, българската научна терминология съществува термин тюрки, различен от думата турци. Обаче в немската, френската, турската научна терминология думата за турци се използва и като термин тюрки. Учените едва ли имат проблем да определят тази дума в кое свое значение е употребена. Дилетантите, разбира се, ще имат проблем, но на учените обикновено не им пука за дилетантите.
Comment
-
Гост
BulgarianEmperor написа Виж мнениеАз лично смчтам, че тюрките са езикова общност, а не расова или етническа!Куманите, които спадат към тюрките са били руси и синеоки, а османците са били с монголоидни черти!Както днес сърбите са с тъмни очи и коси, а руснаци и поляци са синеоки и руси (правя сравнение със славяните).
Comment
-
Гост
Ами ако си позволя една аналогия нашата държава е основана от ордата булгар и за това се наричаме българи,но ако имаше исторически обстоятелства това да не ни е изгодно и би се появил някой Бащаславянски,а държавата ни да се наречеше Славяния и ние респективно славяни то бихме били аналогични на турския случай.Та османлии както се вижда е политически термин и ако вместо Осман беше друг то и името щеше да е друго.Но те са се наричали някак и преди Осман и освен местното си име не може да не са съзнавали,че говорят общ език с някои други.Та с две думи мисля е ясно на всеки,че тюрки е етно-политически термин за хора говорещи тюркски език на които и бащите им са говорели тюркски и имат някаква история,а не такива,които са научили тюркски щото така им е било кеф или им се е наложило.
А тва с таркана на Белград просто ме изкефи предвид,че тогава в него едва ли са живели сърби.И който говори за руси и синеоки може би има предвид нордическата раса докато славяните са описвани от ромеите не като готи ,а по-скоро рижави и кестеняви.
Comment
Comment