Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гробовете на Българските владетели
Collapse
X
-
Аз имах предвид исторически извор, не публикация. В Уикипедия може да пише всеки - от знаещ до пълен невежа - стига да умее да работи с компютър. Приложената към посочената от теб статия литература включва изданието на Хониат от ван Дийтен - там мисля, че няма никаква Мория. Ще трябва все пак да погледна.
Comment
-
Доколкото ми е ясно царицата се е казвала Елена .Някой предполагат че Иоан I Асен е имал и предишна жена позовавайки се на Бориловия синодик където се пее вечна памет на царица Елена като я наричат "нова царица" .... демек имало е някаква преди нея но за име Мария или Мория не съм срещал и чувал никъде нищо .....
Comment
-
Сега докато четях темата разбрах ,че знаем за остнанките на:
цар Фердинанд - църквата в Кобург, Германия.
цар Борис ²²² - Рилския манастир.
цар Александър Батенберг - София.
царица Елеонира - Боянската църква.
цар Смуил - Св. Ахил.
цар Михаил Шишман - "Св. Георги" ,Старо Нагоричане.
царица Мария Луиза - "Св.Лудвиг" , Пловдив.
екзарх Йосиф - Боянска църква, София.
екзарх Стефан и патриарх Кирил - Бачковския манастир.
Антим - Видин.
цар Калоян - „Св. Четиридесет мъченици”, Велико Търново. (Предполага се)
хан Кубрат - Малое Перешчепино , Украина.
цар Иван Владимир - Дуклянеца. (Предполага се)
цар Иван Александър - Св. Петка на Царевец.
цар Иван Шишман - Самоков. (Предполага се)
Интересно ми е и за останките на Симеон 1, Борис 1 Михаил, Петър 1, Асен 1, Петър 2, Иван Асен 2, Крум, Омуртаг, Тервел?
Comment
-
Terror написаИнтересно ми е и за останките на Симеон 1, Борис 1 Михаил, Петър 1, Асен 1, Петър 2, Иван Асен 2, Крум, Омуртаг, Тервел?A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаПредполагат се (много места). Най-доброто, което съм чел по въпроса, е една книжка на Димитър Овчаров- "Човек и добре да живее умира", където са обобщени хипотезите за гробовете на българските средновековни владетели .
И също се чудя ,защо гробовете на най-великите ни царе не се знаят каде са и не са намерение, например: Симеон ,Крум и Иван Асен.
За мен те са с най-голям принос за България (не омаловажавам другите ни царе) пък нямаме никаква информация каде са им гробовете.
Comment
-
Terror написаСега докато четях темата разбрах ,че знаем за остнанките на:
цар Фердинанд - църквата в Кобург, Германия.
цар Борис ²²² - Рилския манастир.
цар Александър Батенберг - София.
царица Елеонира - Боянската църква.
цар Смуил - Св. Ахил.
цар Михаил Шишман - "Св. Георги" ,Старо Нагоричане.
царица Мария Луиза - "Св.Лудвиг" , Пловдив.
екзарх Йосиф - Боянска църква, София.
екзарх Стефан и патриарх Кирил - Бачковския манастир.
Антим - Видин.
цар Калоян - „Св. Четиридесет мъченици”, Велико Търново. (Предполага се)
хан Кубрат - Малое Перешчепино , Украина.
цар Иван Владимир - Дуклянеца. (Предполага се)
цар Иван Александър - Св. Петка на Царевец.
цар Иван Шишман - Самоков. (Предполага се)
Интересно ми е и за останките на Симеон 1, Борис 1 Михаил, Петър 1, Асен 1, Петър 2, Иван Асен 2, Крум, Омуртаг, Тервел?Last edited by resavsky; 29-01-2007, 11:44.
Comment
-
Да не забравяме и предполагаямия некропол на Аспарух до село Вознесенка(Полтавско).До колкото съм чел комунистическите гадове са разхвърлили намерените там предмети по различни музеи и сега им се губят дирите,а би било много интересно да ги видим всички на куп.Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
-
По телевизията въртят едно отчасти доста глуповато предаване за българите и даваха последно някои предмети от некропола, включително един трофеен византийски орел, на който супер грубо беше разтопена една част на гърдите и беше изписано нещо, което някои го четат като Петрос, а журналистчето предположи, че може да значи и Еспор, което може и така да е, защото наистина приличаше и на други подобни фигури от прабългарски пръстени и т.н. Показаха за кратко и пръстени, обеци и други.
А, ССовеца ме е изпреварил, за това предаване говоря и аз.
Comment
-
Следобедната дрямка ме събаря и за трети път пропускам предаването,но от познати,а и от тук подразбирам,че си е един успешен опит да се похарчат чужди пари за дълга екскурзия.То май освен орела и няколко пръстена,други находки не са показвани.Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
-
В три различни музея са находките от Вознесенка. Има доста интересни неща, намерени там, но аргументите, че това е гроб на Аспарух, са слаби. Орелът, за който ни проглушиха ушите, че бил ромейски военен трофей, няма никаква връзка с армията - легионните орли са с разперени крила, а този не е такъв.
Що се отнася до третата част на знаменития филм за българите - гледах го и се ядосвах: частта беше озаглавена "Битката с империята", но се говори повече за османска и руска империя, отколкото за ромейската. Въобще - загуба на пари и ефир в големи количества!
Comment
-
T.Jonchev написаВ три различни музея са находките от Вознесенка. Има доста интересни неща, намерени там, но аргументите, че това е гроб на Аспарух, са слаби. Орелът, за който ни проглушиха ушите, че бил ромейски военен трофей, няма никаква връзка с армията - легионните орли са с разперени крила, а този не е такъв.
Що се отнася до третата част на знаменития филм за българите - гледах го и се ядосвах: частта беше озаглавена "Битката с империята", но се говори повече за османска и руска империя, отколкото за ромейската. Въобще - загуба на пари и ефир в големи количества!
Comment
-
Според мен филмът е нечия поръчка с определен политически прицел. В последната серия твърде много се говори за българите в чужбина (Гагаузия, Молдова, Приднестровие) и очевадно малко за древните българи.
Историческата информация, която филмът изнесе дотук, е напълно традиционна и горе долу подчинена на рефрена, че "от Искъро по-длибоко нема..."
Comment
Comment