Калоян - Rex Wallahorum et Bulgarorum

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • KIZIL DELI
    es-Seyyid Ali Sultan
    • May 2007
    • 1875

Guy de Mont Ferrand написа
    сигурно е имало защо да се нарича 'Ромеоубиец" и да бъде наричан "Скилойоан" и това се е дължало най-вече на поведението му спрямо тракийските ромеи. Последното обаче пък е логично в немалка степен предвид двуличното им поведение в годините между 1205 и 1207.
    А може и на друго да се дължи (в рамките на шегата). Някой спомена, че на черепа на неясния скелет, който заровиха имало една щръкнала кост, която ще да го е човъркала в мозъка. Абе също като лафа за доберманите след седмата година - Психопатис

Comment

• Deadwing
      редовен
      • Oct 2008
      • 89

Голямата грешка на Калоян се оказва пагубна за живота му.Според мен е трябвало да остави Солън в името на това да усмири враговете в Търново.Ако е имал шанса да остане владетел още 10 години може би Константинопол щеше да бъде наш,но в крайна сметка това е за добро.В крайна сметка Калоян успява да смаже цвета на рицарството на Балдуин,но нима при Анри то не възкръсва отново...Като резултат в Тракия не се мяркал жив човек.На трона седи прегърбеният му и некадърен братовчед,враговете вече не само само латинците,а и ромеите,болярски сепаратизъм,изморена от войни войска..голямо редуциране на мъжкото население...абе трагедия.Въпреки това Калоян остава емблематична фигура в Българската история с неуспорим принос във възраждането на родината ни след Византийското робство!

Comment

• KIZIL DELI
        es-Seyyid Ali Sultan
        • May 2007
        • 1875

Deadwing написа
        Голямата грешка на Калоян се оказва пагубна за живота му.Според мен е трябвало да остави Солън в името на това да усмири враговете в Търново.Ако е имал шанса да остане владетел още 10 години може би Константинопол щеше да бъде наш,но в крайна сметка това е за добро.В крайна сметка Калоян успява да смаже цвета на рицарството на Балдуин,но нима при Анри то не възкръсва отново...Като резултат в Тракия не се мяркал жив човек.На трона седи прегърбеният му и некадърен братовчед,враговете вече не само само латинците,а и ромеите,болярски сепаратизъм,изморена от войни войска..голямо редуциране на мъжкото население...абе трагедия.Въпреки това Калоян остава емблематична фигура в Българската история с неуспорим принос във възраждането на родината ни след Византийското робство!
        адмирации за синтезирането на почти идеалното клише за управлението на Калоян

Comment

• Deadwing
          редовен
          • Oct 2008
          • 89

KIZIL DELI написа
          адмирации за синтезирането на почти идеалното клише за управлението на Калоян
          То аз това не си го измислям,а го чета в изворите и си правя изводи от това.Някоя нова информация ли имаш отностно неговото управление или някоя нова теория?

Comment

• Lethold
            новак
            • Jan 2005
            • 31

Клиешето наистина е безупречно.

Comment

• Lethold
              новак
              • Jan 2005
              • 31

Много зависи, за кои части на Тракия говорим. Калоян е свършил "добра работа" на север, която е била подпочната от кръстоносци ¹3 и продължена от ¹4 и т.н. Тук визирам района на Пловдив, който е имал кофти късмет през периода...
              Така че не мисля, че Калоян е далечен фактор, ако някой има обобщаващ поглед върху археологията на Горна Тракия, нека каже колко от по-малките селища спират съществуването си в началото на 13 в. Аз знам за няколко, но не съм чел нещо систематизирано и тук по-скоро гадая.

Comment

• Lethold
                новак
                • Jan 2005
                • 31

Ех, само как цитирах Дели

Що се отнася до "работата" на Калоян, за Горна Тракия има две много интересни свидетелства от Вилардуен и Валансиен. Още навремето обърнах внимание на Гагова, че при контрапоходите на Анри, така както ги е описал Вилардуен, се забелязва една странна особеност - рицарите напускат Адрианопол и първите сведения за укрепени и населени места се появяват, чак когато достигат Стара планина. Сякаш цялата територия, която преминават е празна и няма нито население, нито крепости по пътя им.
                При Валансиен сведението е още по-конкретно. Ако вярваме на думите му, по време на похода от 1208 г., след като отминали Адрианопол по посока Берое и след това се насочили към Пловдив, рицарите цели 12 дни не се натъкнали на населени места. Описанието на Валансиен е почти драматично - 12 дни армията буквално гладува, защото няма от къде да си набави припаси и общото впечатление е, че едва ли не преминава през някаква пустинна местност. А все пак става дума за богатата Тракия!!!
                И още нещо касаещо приноса на Калоян. Колебая се, че е толкова решителен, защото след неговото управление има и относително мирни, достатично продължителни периоди (при Иван Асен II напр.), които би трябвало да се отразят положително и на демографията на областта. Поне така си мисля...
                Говориш и за археологията на областта и евентуалния обобщен поглед. Твърдо се съмнявам, че изобщо има такъв

Comment

• Parabellum
                  ветеран
                  • Mar 2003
                  • 5567

Гледам тук и чета.

Тежкобронираната рицарска конница, която не могла да се разгърне
                  Колеги, каквото и да е било полето пред Одрин, 300 души конни рицари ще се разгърнат нормално.

От петите до главата в желязо
                  През разглежданият период рицарската армия не е била по-бронирана от българската или византийската.Напротив последните на моменти са превъзхождали рицарите по обмундироване-т.е. били сме по-облечени в желязо от рицарите.

Загинал цвета на Западното рицарство
                  Загинали трима души-един сляп венециански старец, млади и необуздан племенник на френският крал, заради когото станал разгрома и арогантен фландърски благородник, който по някакъв начин е успял да обедини водачите на кръстоносният поход около себе си-по-късно брат му Анри изпитва доста трудности с непокорните барони.
                  Основните сили са били с Анри в Мала Азия и са воювали срещу Никея

Балдуин бил ослепен и заключен в Балдуиновата кула и после бил хвърлен от Лобната скала
                  Първо т.нар.Балдуинова кула не е затвор, ами защитава един то кладенците на Царевец, второ не вярвам оня "лудият" българин, да е пленил императора.Просто по стар негов си обичай явно му е отсякъл главата на бойното поле-вижте по-рано какво прави с благородниците във Варна и по-късно с предалите се и пленени рицари в кампаниите след 1205-та
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• viki_1963
                    всякога учещ
                    • Jan 2009
                    • 49

Parabellum написа
                    Гледам тук и чета.

Колеги, каквото и да е било полето пред Одрин, 300 души конни рицари ще се разгърнат нормално.

През разглежданият период рицарската армия не е била по-бронирана от българската или византийската.Напротив последните на моменти са превъзхождали рицарите по обмундироване-т.е. били сме по-облечени в желязо от рицарите.

Загинали трима души-един сляп венециански старец, млади и необуздан племенник на френският крал, заради когото станал разгрома и арогантен фландърски благородник, който по някакъв начин е успял да обедини водачите на кръстоносният поход около себе си-по-късно брат му Анри изпитва доста трудности с непокорните барони.
                    Основните сили са били с Анри в Мала Азия и са воювали срещу Никея

Първо т.нар.Балдуинова кула не е затвор, ами защитава един то кладенците на Царевец, второ не вярвам оня "лудият" българин, да е пленил императора.Просто по стар негов си обичай явно му е отсякъл главата на бойното поле-вижте по-рано какво прави с благородниците във Варна и по-късно с предалите се и пленени рицари в кампаниите след 1205-та
                    Ами вземи направо зачертай целия Жофроа и тогав от къде сведениея, като той е един от основните извори?
                    Който има очи да чете, който има акъл да мисли.

Comment

• Deadwing
                      редовен
                      • Oct 2008
                      • 89

Да,но не са били само тези 300 рицари,а и доста техни пажове и помощници.В средновековието един рицар заедно с кон,доспехи и т.н се оценявал на едно село или 10 спешени войника.Взимайки под въпрос факта,че все пак Вилардуен описва,че там е бил латинският елит така ,че броят пажове,прислуга и т.н бил доста повече от 10 и логично за разгръщане е ставало за въпрос около 5000 - 6000 хиляди души.

Именно описанието на Валансиен показва какво се е случвало в Тракия тогава.Представям си по времето на татарите и каталаните на какво е приличала

Comment

• KIZIL DELI
                        es-Seyyid Ali Sultan
                        • May 2007
                        • 1875

Deadwing написа
                        Да,но не са били само тези 300 рицари,а и доста техни пажове и помощници.В средновековието един рицар заедно с кон,доспехи и т.н се оценявал на едно село или 10 спешени войника.Взимайки под въпрос факта,че все пак Вилардуен описва,че там е бил латинският елит така ,че броят пажове,прислуга и т.н бил доста повече от 10 и логично за разгръщане е ставало за въпрос около 5000 - 6000 хиляди души.
                        По темата за числеността на армиите в битката от 1204 г. препоръчвам една скорошна дискусия, в която участниците разчоплиха изворите до такава степен, че само не преброиха зъбите на конете
                        виж тук http://www.modvsvivendi.org/forum_1/...php?f=31&t=751
                        Що се отнася до "работата" на Калоян, за Горна Тракия има две много интересни свидетелства от Вилардуен и Валансиен. Още навремето обърнах внимание на Гагова, че при контрапоходите на Анри, така както ги е описал Вилардуен, се забелязва една странна особеност - рицарите напускат Адрианопол и първите сведения за укрепени и населени места се появяват, чак когато достигат Стара планина. Сякаш цялата територия, която преминават е празна и няма нито население, нито крепости по пътя им.
                        При Валансиен сведението е още по-конкретно. Ако вярваме на думите му, по време на похода от 1208 г., след като отминали Адрианопол по посока Берое и след това се насочили към Пловдив, рицарите цели 12 дни не се натъкнали на населени места. Описанието на Валансиен е почти драматично - 12 дни армията буквално гладува, защото няма от къде да си набави припаси и общото впечатление е, че едва ли не преминава през някаква пустинна местност. А все пак става дума за богатата Тракия!!!
                        И още нещо касаещо приноса на Калоян. Колебая се, че е толкова решителен, защото след неговото управление има и относително мирни, достатично продължителни периоди (при Иван Асен II напр.), които би трябвало да се отразят положително и на демографията на областта. Поне така си мисля...
                        Говориш и за археологията на областта и евентуалния обобщен поглед. Твърдо се съмнявам, че изобщо има такъв
                        Lethold,
                        съгласен съм по прицип. Ако почнем да изброяваме опустошителните набези на тоя или оня в Тракия, то ще излезе безкраен списък. До преди Калоян да го зачовърка домерманския кокал има наистина и други юнаци, които са дали принос. Като почнем с това, че една от първите работи на Асен и Петър щом си стъпят на краката е да направят един рейд из Тракия и да откарат много добитък и друга плячка (това от Хониат). Тъкмо минава тая работа и се задават кръстоносци ¹3, които се кютват в Пловдив и знаем какви ги вършат и що зулум нанасят (между другото книгата на Гагова за Тракия в стил Сустал никак не е лоша). Щом тия си обрали крушите, пак дошли ония двамата от север с кумани и пак опустошили района на Пловдив (аз съм се вторачил в Пловдив, не че само там са вилняли) - (това по Божилов, Асеневци - не помня кой му е изворът, Хониат ще да е). Работата се кротва за малко, щото управител на Пловдив станал племеникът на императора Константин. Лошото е, че тоя през 1193 г. се обявява за император и опустошил околноста и тръгнал за Адрианопол (това пак трябва да е Хониат по Гагова доколкото си спомням). После след 1196 г. идва историята с Иванко, който след като бяга в Константинопол е назначен в Пловдив. В началото добре, но после и той решил, че е независим, та се наложило Алексис Палеолог и Теодор Ласкарис да идат на крака с армия и да вземат града едва след обсада. Това е по памет кратката версия на периода от началото на ВБЦ до Калоян - кратък период маса поразии. Към тях могат да се добавят и разбунтувалите се тушители на Асен-Петровото възстание и т.н. и т.н. Въобще сведения за това, че някой се е пробвал нещо на Тракия и преди и след Калоян много, просто някой ако седне да брои колко пъти минава в изворите невинното изречение "дойдоха незнам кои и опустошиха околността" незнам колко ще ги изкара. Въпросът е там, че според мен Калоян е "гвоздеят на програмата", щото бая се е престарал на места. Тезата, че обезлюбяването на Тракия, за да лиши Константинопол от хинтерланд, която прокарваш щеше да звучи добре, ако Калоян се е бил затворил на север от Балкана и води отбранителна война. Много ми е интересно ако да е бил взел Солун кво е щял да прави с цялата тая пустиня помежду морето и Балкана. Също така, предполагам и това си е начин да си плаща на куманите. Аз питах някой знае ли как им е плащал? Все ми се струва по-лесно да ги е пускал да си вземат и то без ограничение. А тези освен добитък, харесват и хора и си ги носят там където се продават. Та така жалбите на Вилардуен и сие, за които говориш са несъмнено интересни и заслужават внимание! За мен важното е Калоян да излезе кофти

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                          chevalier
                          • Nov 2006
                          • 4570

Lethold написа
                          Аз пък си мисля, че при Иван Асен II, при все прехвалената му хуманност, не е било чак толкова мирно точно в Тракия- обсади на Константинопол, военни действия на никейците срещу южнотракийските крепости (Чорлу и др.). Куманите действат до късно в района, а и част от тях минават на ромейска служба (интересно какви са били реакциите от страна на тракийските поданици на империята). Дълготраен мирен период в Тракия настъпва чак след поражението на Михаил II Асен във войната срещу Теодор Ласкарис и татаро-българския поход за освобождението на иконийския султан Изеддин, когато Михаил Палеолог сключва съюз с Ногай. Между 1208 и 1225 (прибл.) също е относително спокойно.
                          A strong toun Rodez hit is,
                          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• Lethold
                            новак
                            • Jan 2005
                            • 31

Виж сега, DELI,
                            този разговор за Тракия с теб сме го започнали преди доста години. Наистина няма смисъл да изброяваме подвизите на всеки, който е преминал през областта и се е изявил там. Единственото, което ме притеснява е обосноваването на твърдението, че именно Калоян е допринесъл най-много за обезлюдяването. Вече обясних защо. Ако това е така, то трябва да бъдат привлечени съответните свидетелства, които на всичкото отгоре трябва да бъдат и по-конкретни. Както ти сам беше написал по-горе, необходима е ясна информация за населени места, които са изчезнали от картата в резултат на неговите военни действия и т.н. Докато няма такива, всичко остава в сферата на правилната, но твърде обща теза, че през 13 и първата половина на 14 век Тракия е била постоянно опустошавана, което е довело до демографски вакуум и в крайна сметка е улеснило османската колонизация. Толкова и нищо повече.
                            Впрочем, сега се сещам, че мога да се позаям и да изкажа твърдение, че Калоян не само е обезлюдявал Тракия, но от време на време се е грижел и за заселването на хора там. Така например при един от контрапоходите на Анри през 1207г. кръстоносците достигат до град, който наскоро е бил заселен отново от него: "Et l'endemain si mut et chevaucha vers la terre Johannis, et chevaucha par quatre jorz. Et au cinquiesme jor, si vint au pié de la montaigne de Blaquie, à une cité qui avoit nom Eului, que Johannis avoit novelement repeuplée de gent." [Villehardouin;CXIII]. Не, че бих бил прав, но е любопитно как може да се борави спекулативно с изворите
                            Колкото до лишаването на Константинопол от неговия хинтерланд, така както аз си го представям, сега е мой ред да не разбирам какво искаш да ми кажеш с тази "отбранителна война", която трябва да води Калоян, за да приемеш тезата ми. В случая не става дума само за отвеждане на населението (впрочем, не вярвам да е отвеждал само гърците провеждайки средновековно "етническо прочистване"), а за унищожение на всяко населено място попаднало в ръцете му. Списъкът е дълъг, но е достатъчно само да припомня съдбата на Пловдив и Димотика. Не мислиш ли, че владетел със завоевателни амбиции не би направил опит да задържи поне тези градове, да разположи гарнизони, да получава данъци и т.н. Нищо подобно не се случва. На едно място Хониат споменава, че Калоян се боял от латинците като от "огнен меч" и именно поради тази причина опустошавал Тракия - за да ги отдалечи от себе си. Не знам дали е прав, но едно е ясно със сигурност - след армията на Калоян не остава нищо. Нито население, нито укрепени места. Сам можеш да си направиш извода в чия полза или вреда е подобна ситуация и що за завоевание е това. Онова, което Калоян наистина отбранява е именно линията на Стара планина докато наблюдава безпомощно от височините как Анри граби безнаказано замите му на юг.
                            Колкото до Солун - нямам идея какво би направил Калоян с него ако го беше превзел. Но той така или иначе не го е превзел...

Comment

• г-н Никой
                              ветеран
                              • Feb 2009
                              • 480

Lethold написа
                              "Et l'endemain si mut et chevaucha vers la terre Johannis, et chevaucha par quatre jorz. Et au cinquiesme jor, si vint au pié de la montaigne de Blaquie, à une cité qui avoit nom Eului, que Johannis avoit novelement repeuplée de gent." [Villehardouin;CXIII].
                              И малко преводче, ако и да не е съвършено, за всички, които не са в час с френския, да не говорим със старофренския:

"И на следния ден той пое на кон срещу земята на Йоханнис и язди четири дни. И на петия ден достигна до подножието на планината на Блакия (Влахия), до един град (едно градче), наречен Еулуи, който Йоханнис беше наново заселил с хора".

Някой да има идея този/това Еулуи с кое селище може да се идентифицира? Всъщност дали не трябва да се чете като Евли, Евлуй?

Comment

• Хана
                                ~
                                • Feb 2005
                                • 2499

Вероятно Авли близо до днешен Сливен.

Comment

Working...