Струва ми се, че Стефан Душан говори за 80000 българи при Велбъжд. Сигурно затова Дедуинг е уверен в евентуалната ни победа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българските царе и Константинопол
Collapse
X
-
kiosev написа Виж мнениеСпоред мен е имал много голям шанс да отблъсне турците,защото те са успели главно заради децентарлизацията на Балканите.Евентуална власт на българите в Константинопол ще обедини поне източната част на полуострова, откъдето идват турците.
Comment
-
mitaca написа Виж мнениеЕвентуалната власт на българите даже да се задържи, ще децентрализира Балканите повече (ако е възможно да е може повече ).
темата не е ли за раздел: алтернативна история?Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Май на там отива.
Не се бях замислял ама май наистина българо-гръцка държава има най-голям шанс в тая ситуация.Гърците се отарвават от постоянните граждански войни и приемат Михаил за цар (който е имал голям потенциал).
И освен това и двата народа получават мир срещу традиционния(и в доста случаи най-силен ) враг и могат да насочат усилията си за възвръщане на загубените територии (и да не дадат шанса на Сърбия да спечели Балканите) и да спрат нашественика.
Аз поддържам тезата че турците е можело да бъдат спряни лесно от една централизирана държава.IN VINO VERITAS !!!
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеСтрува ми се, че Стефан Душан говори за 80000 българи при Велбъжд. Сигурно затова Дедуинг е уверен в евентуалната ни победа
Всъщност не Душан,а баща му е цар при Велбъжд,който също се казваше Стефан
Comment
-
Deadwing написа Виж мнениеВсъщност не Душан,а баща му е цар при Велбъжд,който също се казваше Стефан
Бая време след това Стефан Душан написаИ кад су сви ти стигли у земšу нашу, место названо Велбужд, œих око осамдесет хиšада, и када су многа зла створили то¼ кра¼ини бла бла бла...
Разбира се, този извор не е в оригинал и винаги съществува вероятност за ъъъ... грешка на преписвача
Пак там за сръбската войска се споменава числото 15000, което вече звучи реалистично.И ми сабравши во¼нике Отачаства нашега, ко¼е сам ¼а припремио за борбу, око петнаест хиšада, и од свег срца подигосмо на небо руке наше ка свемогуžему Богу
Comment
-
Ахммм, спрягате Михаил Шишман за обединител и евентуално бъдещ победител на османските нашественици. Обаче, за негова рожденна дата се спряга времето около 1280 г. Т.е. към средата на XIV в., когато заповат първите по-сериозни техни нападения по долината на Марица и Тунджа, той ще бъде почти на 70 години, ако има късмета да доживее до толкова. Не че е изключено, но колко деен би могъл да бъде на тези години ? Би починал на прага на инвазията. Дори и да остави на наследниците си обединена и голяма България, шансовете за успех срещу турците не са в кърпа вързани - те се справят и срещу големи и силни армии (при Черномен, Косово поле, Никопол), на два фронта и т.н.
Да не забравяме, че след Иван Асен II, Иван Александър е може би най-успешният ни владетел (хронологично), при когото България достига едновременно и голямо териториално разширение, външнополитически престиж, вътрешна устойчивост и небивал културен напредък. Това обаче не помага срешу нашествието. Явно проблема не стои в количеството, а някъде другаде...
Евентуалната власт на българите даже да се задържи, ще децентрализира Балканите повече (ако е възможно да е може повече )Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Според мен не може да се децентарлизират повече,защото Стефан Душан си е свършил идеално работата в тая посока.Веднага след смъртта му държавите от 3 силни стават на 15-16 слаби.
Юлиан Август каза:" Дори и да остави на наследниците си обединена и голяма България, шансовете за успех срещу турците не са в кърпа вързани - те се справят и срещу големи и силни армии (при Черномен, Косово поле, Никопол), на два фронта и т.н."
То в историята нищо не е кърпа вързано ама шансовете се увеличават многократноIN VINO VERITAS !!!
Comment
-
kiosev написа Виж мнениеСпоред мен не може да се децентарлизират повече,защото Стефан Душан си е свършил идеално работата в тая посока.Веднага след смъртта му държавите от 3 силни стават на 15-16 слаби.
Юлиан Август каза:" Дори и да остави на наследниците си обединена и голяма България, шансовете за успех срещу турците не са в кърпа вързани - те се справят и срещу големи и силни армии (при Черномен, Косово поле, Никопол), на два фронта и т.н."
То в историята нищо не е кърпа вързано ама шансовете се увеличават многократно
Comment
Comment