Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските царе и Константинопол

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Струва ми се, че Стефан Душан говори за 80000 българи при Велбъжд. Сигурно затова Дедуинг е уверен в евентуалната ни победа

Comment

Според мен е имал много голям шанс да отблъсне турците,защото те са успели главно заради децентарлизацията на Балканите.Евентуална власт на българите в Константинопол ще обедини поне източната част на полуострова, откъдето идват турците.
      IN VINO VERITAS !!!

Comment

kiosev написа Виж мнение
        Според мен е имал много голям шанс да отблъсне турците,защото те са успели главно заради децентарлизацията на Балканите.Евентуална власт на българите в Константинопол ще обедини поне източната част на полуострова, откъдето идват турците.
        Евентуалната власт на българите даже да се задържи, ще децентрализира Балканите повече (ако е възможно да е може повече ).

Comment

mitaca написа Виж мнение
          Евентуалната власт на българите даже да се задържи, ще децентрализира Балканите повече (ако е възможно да е може повече ).
          Може би една уния в този случай би дошла по - бързо?

темата не е ли за раздел: алтернативна история?
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Май на там отива.
            Не се бях замислял ама май наистина българо-гръцка държава има най-голям шанс в тая ситуация.Гърците се отарвават от постоянните граждански войни и приемат Михаил за цар (който е имал голям потенциал).
            И освен това и двата народа получават мир срещу традиционния(и в доста случаи най-силен ) враг и могат да насочат усилията си за възвръщане на загубените територии (и да не дадат шанса на Сърбия да спечели Балканите) и да спрат нашественика.
            Аз поддържам тезата че турците е можело да бъдат спряни лесно от една централизирана държава.
            IN VINO VERITAS !!!

Comment

Кухулин написа Виж мнение
              Струва ми се, че Стефан Душан говори за 80000 българи при Велбъжд. Сигурно затова Дедуинг е уверен в евентуалната ни победа
              Такава армия през тоя период .Душан има 1000 каталани,които фактически пленяват Михаил.

Всъщност не Душан,а баща му е цар при Велбъжд,който също се казваше Стефан

Comment

Deadwing написа Виж мнение
                Всъщност не Душан,а баща му е цар при Велбъжд,който също се казваше Стефан
                Така е, но това не му пречи да участва в битката и по-късно да разтяга локуми.
                Бая време след това Стефан Душан написа
                И кад су сви ти стигли у земšу нашу, место названо Велбужд, œих око осамдесет хиšада, и када су многа зла створили то¼ кра¼ини бла бла бла...
                http://www.dusanov-zakonik.co.yu/202s.htm
                Разбира се, този извор не е в оригинал и винаги съществува вероятност за ъъъ... грешка на преписвача
                Пак там за сръбската войска се споменава числото 15000, което вече звучи реалистично.
                И ми сабравши во¼нике Отачаства нашега, ко¼е сам ¼а припремио за борбу, око петнаест хиšада, и од свег срца подигосмо на небо руке наше ка свемогуžему Богу
                Сега, дали към тези 15 хиляди има 1000 каталани или 300 орангутани - тука вече е въпрос на вкус

Comment

Ахммм, спрягате Михаил Шишман за обединител и евентуално бъдещ победител на османските нашественици. Обаче, за негова рожденна дата се спряга времето около 1280 г. Т.е. към средата на XIV в., когато заповат първите по-сериозни техни нападения по долината на Марица и Тунджа, той ще бъде почти на 70 години, ако има късмета да доживее до толкова. Не че е изключено, но колко деен би могъл да бъде на тези години ? Би починал на прага на инвазията. Дори и да остави на наследниците си обединена и голяма България, шансовете за успех срещу турците не са в кърпа вързани - те се справят и срещу големи и силни армии (при Черномен, Косово поле, Никопол), на два фронта и т.н.
                  Да не забравяме, че след Иван Асен II, Иван Александър е може би най-успешният ни владетел (хронологично), при когото България достига едновременно и голямо териториално разширение, външнополитически престиж, вътрешна устойчивост и небивал културен напредък. Това обаче не помага срешу нашествието. Явно проблема не стои в количеството, а някъде другаде...

Евентуалната власт на българите даже да се задържи, ще децентрализира Балканите повече (ако е възможно да е може повече )
                  На едно мнение сме. Впрочем процесите на феодалния сепаратизъм са неразривно свързани със самата природа на феодализацията. А тя като толкова стар и устойчив поцес няма как да бъде спряна от една или друга личност. Дори почитани и смятани от нас за "силни" царе като Асен и Калоян не успяват да се справят с вътрешната опозиция и загиват в крайна сметка следствие на заговори.
                  Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Според мен не може да се децентарлизират повече,защото Стефан Душан си е свършил идеално работата в тая посока.Веднага след смъртта му държавите от 3 силни стават на 15-16 слаби.

Юлиан Август каза:" Дори и да остави на наследниците си обединена и голяма България, шансовете за успех срещу турците не са в кърпа вързани - те се справят и срещу големи и силни армии (при Черномен, Косово поле, Никопол), на два фронта и т.н."

То в историята нищо не е кърпа вързано ама шансовете се увеличават многократно
                    IN VINO VERITAS !!!

Comment

kiosev написа Виж мнение
                      Според мен не може да се децентарлизират повече,защото Стефан Душан си е свършил идеално работата в тая посока.Веднага след смъртта му държавите от 3 силни стават на 15-16 слаби.

Юлиан Август каза:" Дори и да остави на наследниците си обединена и голяма България, шансовете за успех срещу турците не са в кърпа вързани - те се справят и срещу големи и силни армии (при Черномен, Косово поле, Никопол), на два фронта и т.н."

То в историята нищо не е кърпа вързано ама шансовете се увеличават многократно
                      Затова не харесвам мегаломаните.Симеон, Луи 14...

Comment

Working...
                      X