napoletano написа
Виж мнение
Значенията в словенски и чешки нямат нищо общо с тази на бъл. "кутре". Че е ИЕ - точно за това говорим:
"На санскрит ksudrаā значи "малък, дребен, ситен". В езика на протоиндоиранците, същата дума е звучала като kšudra. От тази дума се образува и названието на четвъртата каста в древна Индия - шудрите."
Точно съответствие. Като се прибави името Котраг, мисля прабългарският произход е почти сигурен. Също за "срам" не съм много убеден с оглед различната дума с това значение в другите славянски езици.
Цитатът е от тук, има и други неща, но сигурно повечето не струват: http://www.protobulgarians.com/Stati...hi%20yadra.htm
Станаха прекалено много недобре обяснените (според мен, де)ИЕ/тюркски двойки думи с близко звучене и значение, като чий/-чии, саракт/jarak и т.н., което пак ме навежда на мисълта за стари заемки или за т.нар. "ностратически" думи - общи за няколко езикови семейства, развивали се като едно цяло в далечното минало. Но в случая с европеидите и алтайците-монголоиди не мога да си представя как това е ставало преди поне 15-20 000 години. Така че необходимо е да се уточни така ли са изглеждали старотюркските езици, т.е. включвали ли са всичките засегнати горе моменти, или те са привнесени късно от ИЕ. Това е възможно при наличие на автентични паметници - знам само за някакви Орхонски тюркски надписи от 8-9 век.
Comment