Да уточним за какво е темата: за наличието на славянски компонент сред прабългарите през 7 век или за преобладаването на славянския етнос при формирането на българската народност 8-9 век?
Ако е за първото, то тя се изчерпва с наличието на предполагаемо славянска лексика сред останалите имена и надписи. Ако е за второто, то мисля, че вече сме обсъждали съотношението на славянското население и прабългарското в темата за произхода на славяните, ако не се лъжа. Според Рашев то е 30/70 в полза на славяните, а според Станилов е 50/50.
Специално изследване не знам да е правено, но речникът на Найден Геров дава "снимка" на езика от времето на Освобождението и може да се видят доста думи, които за нас вече са остарели. Както и донякъде Речникът на редките и остарели думи в българския език може да даде такава информация.
Ако е за първото, то тя се изчерпва с наличието на предполагаемо славянска лексика сред останалите имена и надписи. Ако е за второто, то мисля, че вече сме обсъждали съотношението на славянското население и прабългарското в темата за произхода на славяните, ако не се лъжа. Според Рашев то е 30/70 в полза на славяните, а според Станилов е 50/50.
pnp5q написа
Виж мнение
Comment