СЛАВЯНСКА ТЕЗА
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Мисля, че най-старите запазени преписи са от 11 век, в Уикипедията също цитират тази дата. Ако те интересува, ще ти пратя цялата книга на английски.Comment
-
На английски ... ами, не, благодаря, цялата я има на руски, а лошото на българското издание е, че точно Ригаведа е фрагментарна.
Другите веди са много объркани, не знам - дали някой ром може да направи интерпретация
Comment
-
Големият проблем на българските издания въобще е, че
а/ се работи фрагментарно, дори по отношение на византийските извори
б/ се превежда не от оригинала, а от преводи, тоест се получава един поизкривен вариант.
Големият принос на Голийски е, че преведе от арменски доста извори, които тук обикновено са известни в български превод от руския превод...Comment
-
E, и за кво спомена партски, като нищо не му отбираш? Казва ти се по повод едно вмятане как стоят нещата. Отговорът на Хана е ясен. Ти пък се включваш ей тъй - да кажеш "чуш" на магарето. Нещо за славяните или и те ще излязат прабългари?А, значи знаеш раннославянски езици...Впечатляващо, впечтляващо, а по-вероятно - НЕВЯРНО.
Колкото до партски, old persian, никой не знае този език, тъй като той е мъртъв. Това обаче не пречи той да се реконструира успешно на база на известните многобройни паметници, в т.ч. билингви, триезични надписи и други такива неща.
Comment
-
Разбирам достатъчно английски, руски, френски, за да чета книги, и когато говорим за АЗ, първо лице единствено число, си спомням какво съм чел. И други работи за проникването на ирански думи в праславянския езиков фонд си спомням, ама темата не е за това. Когато се цели обективен анализ на въпрос като този за АЗ, е манипулативно ако се премълчи, че не само в славянските езици има такова нещо, но и в други езици, при това езици, разпространени в евентуалните прародини на българите.Comment
-
Например, поляците са ползвали "а, бе, це", а не "аз, буки, веди".
Но защо трябва да търсим корена на една дума в собствения си език, щом като можем да го намерим на няколко хиляди километра, в далечна Средна Азия. Но търсете, щом ви харесва! Може и да откриете нещо.
Аз пък ще продължа да търся корени на запад от Английския канал.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.Comment
-
Ясно е, че има връзка между славянските езици и индо-иранските, понеже те произлизат от общ прото индо-европейски език. Групите в centum ие езиците са пет и имат доста подгрупи. Покажете в кои езици има "аз"? Щото аз сега ви давам как се пише на грузински "аз съм добре" - მე კარგადРазбирам достатъчно английски, руски, френски, за да чета книги, и когато говорим за АЗ, първо лице единствено число, си спомням какво съм чел. И други работи за проникването на ирански думи в праславянския езиков фонд си спомням, ама темата не е за това. Когато се цели обективен анализ на въпрос като този за АЗ, е манипулативно ако се премълчи, че не само в славянските езици има такова нещо, но и в други езици, при това езици, разпространени в евентуалните прародини на българите.
А както се вижда, това което си дал като езици, които владееш никак не доказват "аз" в индо-иранските. Дори два от трите с в satem ие езици.
Comment
-
Хубаво е, че си дал грузинския. А по повод на владеенето, на тези езици аз чета работите на известни лингвисти по повод на интересуващите ни езици. Капиш?Ясно е, че има връзка между славянските езици и индо-иранските, понеже те произлизат от общ прото индо-европейски език. Групите в centum ие езиците са пет и имат доста подгрупи. Покажете в кои езици има "аз"? Щото аз сега ви давам как се пише на грузински "аз съм добре" - მე კარგად
А както се вижда, това което си дал като езици, които владееш никак не доказват "аз" в индо-иранските. Дори два от трите с в satem ие езици.Comment
-
А сега на базата на това, че явно има "аз" в грузинския, нещо променя ли се? Влизат ли в ИЕ група? Или в трудовете пише, че се изследват числителните?
Comment
-
Comment
-
Тази тема съвсем се оплете в кълчища. Май почна като ироничен опит за изясняване на теорията, че древните пра/българи са от славянски произход, която доколкото си спомням е популяризирана от Юрий Венелин, после се напълни с глупости за това какви са антите и накрая пак го изби на иранщини. Да я заключвам ли?Comment
-
Има няколко не много съдържателни поста, но общо взето според мен се оформи като най-смислената от тези, които напоследък претендират, че откриват произхода на прабългарите. С уточнението, че "Славянска теза" се промени в "славянско влияние и частично славянизиране на прабългарите преди 680г., т.е. "Славяно-сарматскобългарска теза."
Не се дочуват крясъци, тропане по масата и софистични увъртания, което тълкувам като "мълчанието е знак за съгласие". Удивителна тема за произход, наистина.Comment
-
Копия от дипломи ли искаш или ще снизходиш да ме препиташ, о велики и всезнаещи?
аз в балтийските езици
азъ в праславянския
Така като чета излиза, че прабългарите са прибалти: аз - ас.
Не ти разбрах въпроса, какви проблеми имаш предвид?Comment

Comment