Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За (пра)българския произход на изображението в Перперикон

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За (пра)българския произход на изображението в Перперикон

Отдавна не бях пускал тема в БС (по обективни , а и субективни причини), но преглеждането на "оная, заключената" тема ме потресе. Очевидно нивото на БС доста е паднало, след като така се лека ръка се хвърлят бомбастични и съвсем недоказани твърдения! Но може би се лъжа? Нека тук в тази тема да разнищим това изображение какво е. По обясними причини (хроничен мързел, не ми се търси от няколко хилядите снимки в компа ми) няма да поствам собствена снимка, тази на Отстъпника си е добра! Но ще споделя собствените си впечатления:
    Точно преди две години (без малко) бях на Перперикон. Поръчахме си екскурзовод още от София (имам добри връзки в INGBank), като разбира се държахме да е най-добрия (в случая добрата). Всичко беше точно именно до въпросното изображение. След като тази хмммм "хипотеза" бе сервирана, като хмм "доказан факт" просто не издържах и започнах да задавам въпроси. Оказа се, че екскурзоводката не можа да отговори - била траколог (както и трябва да бъде), разбирала малко от късно средновековие, но за присъствие на (пра)българи в Перперикон между 680-та и 852-ра не знае. Е аз и помогнах малко споменавайки Пресиян и походите му от 837-ма. Тя се хвана, кат за спасителен пояс и каза, че НАЙ-ВЕРОЯТНО е тогава, но док-ва не даде. Екскурзоводката бе добра (в собствената и област) и затова я взехме в колата и за Татул (много е красиво там) и с това въпроса се приключи (там нямаше никакви (пра)българи ).
    Ще си позволя да задам част от въпросите и на многоуважаемите БС форумци:
    1. Датирана ли е рисунката (то не е съвсем рисунка), кога и с какъв метод?
    2. Намирани ли са други такива изрично доказани, като (пра)български изображения на техен/ни бог/ове, къде и кога?
    3. Какви са доказателствата, че Перперикон е превземан от (пра)българите по време на техните кампании от 681-ва до 852-ра (Борис не е воювал там, а при Симеон вече сме християни)?
    4. Култа към богинята майка към 680-та отдавна е умрял (даже към 5-ти век, откогато датират първите доказани нахлувания на (пра)българи), но 10-тина века по-рано не е, а Перперикон е на 5 000 години (екскурзоводката спомена май даже 6 000). Откъде накъде това изображение е класифицирано като (пра)българско, а не като тракийско?
    И едно малко заяждане (щото другата тема е под ключ) - правите ли разлика между маздаизъм и зороастрианство (щото има).
    И последно, нека кат разнищим тоз случай темата да бъде заключена (то и по-рано мож да стане ) доооо нови данни и док-ва.

В коя тема е това изображение да го видя ?

Comment

gogo t написа Виж мнение
      В коя тема е това изображение да го видя ?
      За хунския произход на (пра)българите или подобна глупост

Comment

Спокойно Митак на първо четене изображението е прабългарско, на второ разбира се ще окаже че е от необятното готско море заляло днешните български земи след 3 век.Готите са набедени за най европейци от всички варвари вясвали се на Балканския полуостров а Перперек не може да е извън Европа.Поредния шедьовър на Николай Овчаров / не какво да е изображение а тюрската богиня Умай/ и мене ме втрещи и вече единстевното което може да ме изненада на Перперек са следи от извънземна цивилизация - по простата причина че всички земни свършиха.Защо точно Умай - ами това май е единствения начин да се направи някаква връзка с прабългарите.Защо набедиха хората на Кубер като създатели на изображението за сметка на тези на Алцек,Котраг или Аспарух не ми стана много ясно.

Comment

resavsky написа Виж мнение
          Спокойно Митак ........
          Аз съм си спокоен, ма и най-голямото спокойствие може да се срути от таквиз твърдения . За готите не се бях сетил, просто щото не ме интересуват толкоз (бе всъщност не съм добре подготвен на таз тема ). Но ето още един вариант! Доста е вероятно и да са те. Но ревизирайки изискванията за темата (щото май няма начин да докажем еднозначно кой член () на кой народ/етнос я е оставил то нека поне да се опитаме да докажем кои не са.

Comment

Значи първо да изясня че просто показвам данни от книга, които мисля за меко казано съмнителни
            Но понеже са свързани с темата ще ги постна (става въпрос за Българските хроники на Стефан Цанев)

....2137г пр.хр. сте победили Китаиците както пишат тъжно техните летописци в хрониките си ....... победили сте, защото те били прост народ и се уплашили от затъмнението, а прабългарите знаели и предварително за него и арочно нападнали .....Не от друго, а за да спасят империята си от неудържимите набези на прабългарите, предвождани от своя кан Тимоти от рода Дуло, китайците започнали да строят великата китйска стена, но не успели да я довършат и ето ги българите задали се от север тогава китайците качили в/у стената китайки-циркаджийки ....а българите се захласнали и китайския мравуняк продължил да строи стената; като разбрали измамата бълг. препуснали на запад подир слънцето да дирят края на стената ! .............така българите стигнали до пустинята Такламахан ........се разделили на 2 : едните на север др. на юг.......
            .Тези дето тръгнали на север прехвърлили планината Тяншан и нарекли най-високия връх Хан Тангри , а хребеда, по който се движели нарекли - Болгар .......Прекосили Пл. Памир и Хиндукуши тук, където сега е северен Афганистан, основали втора държава, наречена също България но др народи не можели да произнасят Ъ-то и я нарекли Болхара (Болх) (тук се казва че никой не може да ни вика БЪлгари а ....., украинците Балхар ....персииците - Болгар )....
            Др. Бълг. дето тръгнали на югпрекосили ТИБЕТ и забележето - живяли известно вр. край планината МАДАРА, ПОСЛЕ ПРЕХВЪРЛИЛИ ХИМАЛАИТЕ,МИНАЛИ ПРЕЗ ПРОХОДА ШИПКА И СЛЕЗЛИ В ИНДИЯ, ОПЪВАЙКИ ЮРТИТЕ СИ КРАЙ РЕКА ТУНДЖА (ТУК СТАВА ДУМА НЕ ЗА НАШИТЕ ПЛАНИНИ И ПРОХОДИ И РЕКИ А ЗА ДРУГИ )....После Българите отишли към Ефрат, в Месопотамия, и там основоли 3та бг държава; наричали народа БАЛХАРИС (като украинците дето ни викат Болар) а царицата им се казвала-Балкис,(тая от библията дето задавала гатанки на соломон) после ТЕЗИ българи тръгнали на запад и се заселили на балканите ПЛАНИНАТА ДЕТО СПИРАТ НАРЕКЛИ -САКАР ПЛАНИНА, РЕКАТА КРАЙ НЕЯ КРАЩАВАТ-ТУНДЖА,ПРОХОДА....-ШИПКА, А СВЕЩЕННАТА СИ ПЛАНИНА - МАДАРА ... ТЕ НОСЕЛИ СЪС СЕБЕСИ ТЕЗИ СТАРИ ИМЕНА .......
            сигурно има мн грешки обаче преписвах бързо щот нямам време

Та тук се споменава за по ранни нахлувания на българи на балканите. Ако това е вярно може би това изображение да е от тогава ?!

Comment

Може ли да постнете линк към изображението ? Благодаря !
              ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
              И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
              ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
              НА ИЛИНДЕН

Паметна плоча, Крушево,
              ИЛИНДЕН 1953

Comment

Моля, ето .

Comment

Култа към богинята майка към 680-та отдавна е умрял
                  Това, ако е вярно, решава въпроса "чие НЕ Е изображението".
                  Не ми прилича на антично, тогавашните са по-обемни и колкото и да са непрофесионални, винаги напомнят по-големите образци. Това е леко идиотско - нещо, което може да се види в монументален мащаб и в средновековни катедрали, особено по-ранни. Вероятно по стилистични белези е датирано.
                  Няма ли други почитани майки освен Умай? ( А това Умай(ка) оригинал тюркско ли е, или и то е плагиатство).

Comment

gogo t написа Виж мнение
                    Значи първо да изясня че просто показвам данни от книга, които мисля за меко казано съмнителни .......
                    Гого, немаше нужда . Бас ловя, че повечето сериозни потребители са я чели таз книга. Но това е романче (аре сага или нещо подобно). Между другото аз също. Но не се обогатих исторически. Всъщност даже и литературно. Стефан Цанев даже не е Пешо Добрев или Божо Димитров. Т.е. не е историк и затова му е простено много, даже всичко, ако питаш мен. Ааа и въобще не разбрах приноса ти към темата. Е четох не спах, идейката е, че (пра)българи е имало и преди 5-ти век на Балканския п-в. Добре и така да е! Къде са следите - т.е. изображенията на бог/овете на тез прабългари? Освен Перперек (да бе Ресавски така е по-правилно ).

Comment

Не знаем много за (пра)българите, но все пак имаме доста надписи. Къде на (пра)български (хихихи има и таквиз дет сега са приемат кат тюркски), къде на гръцки. Но никъде няма изображение. Еееее освен Мадарския конник (ма и той не се приема, кат 100% (пра)български). А даже това да е изображение от (пра)българите, надали е бог.

Comment

Точно това ми беше мисълта - че не са оставили много (бе направо оскъдица) надписи, изображения, каквито и да е знаци. Това, което знаем за хаоса м/у античността и средновековието, е капка в морето. Не бих се учудил на десетина богини-майки, почитани все от народи, минали оттук ... покрай другите богове.
                        Някой може просто да е нарисувал жена си ...

Comment

случайно прелитащ написа Виж мнение
                          .....Някой може просто да е нарисувал жена си ...
                          По-скоро тъщата

Comment

Не виждам мнение от "виновника" за тази тема - Отстъпника. Той лансира Умай за (пра)българска богиня и постна снимката на изображението. Ма неговите док-ва са "и на други места в Родопите" (или нещо подобно. Тръпна да ги видя (Родопа планинина ми е любимата пребродил съм я от край до край само Витоша ми е по-позната по обясними причини) .

Comment

mitaca написа Виж мнение
                              Не виждам мнение от "виновника" за тази тема - Отстъпника. Той лансира Умай за (пра)българска богиня и постна снимката на изображението. Ма неговите док-ва са "и на други места в Родопите" (или нещо подобно. Тръпна да ги видя (Родопа планинина ми е любимата пребродил съм я от край до край само Витоша ми е по-позната по обясними причини) .
                              Няма и да видиш, защото почитателите на Умай в частност и тюркския произход в общия случай имат няколко хронични характеристики:

1.Нищо не знаят за тюрките, техния пантеон, култови практики, погребална обрядност и т.н. и т.н.
                              2.За Умай са чули някъде по форумите, а по-начетените са прочели статиите на Овчаров по въпроса, които са предмет на шеги и закачки в цялата ни научна общност /защо изображенията на вагини не са запазена прабългарска мярка мисля всеки се досеща/.

На мен по-интересни от изображенията на "Умай" са ми следните два въпроса:
                              1.Къде са изображенията на останалите тюркски богове? Къде са им имената?
                              2.Защо в Плиска и Преслав всички тези "еротични" графити се откриват на височина 50-70см, надраскани от вътрешната страна на крепостната стена?

Въпрос с понижена трудност за феновете на УМАЙ от Перперек:
                              1.Кога прабългарите превземат този регион?

Comment

Working...
                              X