Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Куберови прабългари

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    1. Какъв Никулицел? Последно, Варна и Никулицел едно и също ли е?
    2. Това, че Тервел е потърсил съдействие от своите чичовци, не е факт, а само твоя интерпретация. В неясния текст от Мадарския надпис се казва, че чичовците не са повярвали на Юстиниан. Това може да се тълкува и като директни преговори между представители на Юстиниан и въпросните чичовци.
    3. Много странно ми се вижда това разкарване на Куберовите хора до Никулицел без да знаят предварително, че става дума за Юстиниан. А ако тълкуваш Мадарския текст буквално, значи чичовците не са проводили пратеници, а трябва лично да са дошли до Никулицел и да са се прибрали след това в кисиниите си.
    А пък това, че пратениците са разбрали, че става дума за Юстиниан чак при пристигането им в Никулицел ми се вижда абсурдно. Представям си го по следния начин:
    Тервел изпраща пратеници до Кубер, които му предават:
    - Тервел иска да изпратиш хора в Никулицел, за да преговаряте.
    - За какво да преговаряме?
    - Това е поверително. Ще разберете, когато хората ти дойдат в Никулицел. Ама ти ще разбереш малко по-късно де - когато пратениците ти се върнат от преговорите.
    - Добре, веднага изпращам своите най-доверени хора - проконсулът Мавър и боила кавхан Паганос.
    При пристигането в Никулицел се провежда следният разговор:
    - За какво бяхме повикани от далечна Керамисия чак до делтата на Дунава?
    - Носообрязаният император Юстиниан иска помощ за да си върне престола.
    - Аха! А какво предлага в замяна?
    - Предлага Загора. Ако ни помогнете да му помогнем, ще ви дадем половината от нея.
    - Уха! Примамлива оферта. Ще трябва да докладвам на чичовците ти в Солун и да видим какво ще кажат те по въпроса. Веднага тръгваме за Керамисия. Очаквайте ни да се върнем след месец, за да продължим преговорите.
    Кубер обаче не харесва офертата и изпраща други пратеници да уведомят Тервел, че не вярва на Юстиниан.

    resavsky написа
    Мисля че фактите са достатъчно ясни и трудно подлежат на друго тълкуване.
    Факт е, че през 688 г. Юстиниан нарушава мирния договор с България, а не с Кубер. Така че Тервел има много по-големи основания да се отнася с недоверие към Носообрязания.
    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 04-04-2008, 18:41.

    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

    Comment


      #62
      Кой договор с Тервел Юстиниан е нарушил към 705 г.?

      Comment


        #63
        Грешка.:1087:
        Става дума за договора между България и Империята от 681 г.
        Ще я коригирам.

        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

        Comment


          #64
          Теофан очевидно не е правил разлика между Аспарухови и Куверови българи.Затова и не е уточнил срещу кого е била войната от 688/9 г.

          Comment


            #65
            Е, може да не прави разлика, но нарушения договор, сключен от бащата на Юстиниан, не е с Кубер. Впрочем Теофан изобщо не знае май за Кубер и не го споменава никъде.

            ПП. Оттеглянето в кисиниите от Мадарския надпис не може ли да се изтълкува и като прибиране в Панония или обратно в родината ? :sm186:
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

            Comment


              #66
              Е за какво да се оттеглят в Панония?Хагана ще ги посрещне с отворени обятия.Или в родината - където и да е тя.

              Comment


                #67
                Преди няколко поста зададох простичък въпрос, ама модератора ме изтри без много приказки. Ама аз съм нахален:
                1.Какви чичовци бе? Нали е само Кубер?
                2.Ами ако чичовците са вуйчовци? На мама братята? Тогава може да се приеме че са повече от един.
                3.И защо не? Ако Аспаруховото племе се е движело известно време заедно с другите братски племена, сигурно тогава са го и оженили за високопоставена кръв...Иначе как хан от такъв калибър ще си вземе жена от по-ниско потекло?
                4. Защо тези от Солунско да са подчинени на Кубер? Може пък да са самостоятелна група, минала Дунава заедно с Аспарух, но запазила самостоятелност поради високото си си положение , установяват се около Солун след разгрома на ромеите при Оглоса и си живеят там вече едно-две десетилетия...
                5.Бог високо, Аспарух далеко - правят си каквото си щат и се водят полунезависими. И сега Тервелчо, племенничето - младо, неопитно - ми като иска да се лъже по Безносия, ама ние сме от стара коза яре, я да одим да си берем маслинките на юг пък каквото Тангра каже... :tongue5:
                "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

                Comment


                  #68
                  "Чичовци" може да означава, че са от управляващия род Дуло, без задължително да означава "Кубер". Междувпрочем и аланите имат род Дула.
                  Не 7, а 77 пъти по 7...

                  http://www.mathematicalanthropology.org/

                  Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

                  Comment


                    #69
                    Странно е как Юстиниан е нарушил мирния договор с Дунавска България с поход към Солун, който е на стотици километри на юг от границата на империята със същата Дунавска България?
                    Освен ако приемем, че в договора от 681г. е имало клаузи, касаещи било славянското население в Беломорска Тракия и Южана Македония (едва ли е това Аспарух да се е загрижил чак толкоз за славяните по Бяло море) или касаещи прабългарите на Кубер, което е може би по-вероятно.
                    Ако това е така, то българите на Кубер ще да са пристигнали там преди това, преди 680г. Това е едно.
                    Второ, дали Кубер е брат на Аспарух и защо не се е присъединил към него. Неясна е роднинската им връзка, макар надписа на мадарския конник недвусмислено говори за роднини на тервел (съотв. на Аспарух) в Македония. Що се отнася до евентуалното им обединение - не трябва да се забравя, че Старата Велика България всъщност се разпада след смъртта на Кубрат и именно поради това е така лесно превзета от Хазария. Аспарух е пристигнал в Мизия начело основно на оногурите, докато Кубер е предвождал дошли от Авария българи, основно кутригури. Враждебнте чувства между племената са една вероятна пречка за обединение. Нека си припомним, че и след смъртта на Атила всеки от синовете му е предвождал своя част от народа, помагайки си все пак, но оставайки самостоятелни. Вероятно така е било и с Аспарух и Кубер.
                    Трето, дали прабългарите на Кубер не са се преселили първо от Причерноморието в Авария, бягайки от хазарите, и след това да са прогонени в Македония е една хипотеза, която ми хрумна като възможна, ако приемем че Аспарух и Кубер са братя.
                    И четвърто съждение по въпроса, дали ако приемем, че Юстиниан е преселил куберовите българи по течението на Струма, това не би обяснило и походите на Телериг и на Крум в тази област???
                    Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

                    Comment


                      #70
                      Надписът от Мадара е достоверен. По времето на началото на преговорите Юстиниан е на заточение в Крим. Оттам той се придвижва с кораб на югозапад и примерно през Варна отива на среща с Тервел. За да не му повярват, чичовците
                      а/трябва да са се срещнали с Юстинаново пратеничество и да са отказали помощ.
                      или
                      б/трябва да са отишли на общата среща и да са отказали там.
                      Има и трети, не по-малко вероятен сценарий, при който след срещата Юстиниан-Тервел е било проводено специална мисия до Солунско, която да убеди чичовците да се включат, а те пък да са отказали на пратениците.

                      Comment


                        #71
                        Прави впечатление ,че всички оценяват и разстоянията, и географския фактор в темата от днешна гледна точка. ЗА аспарухова(тервелова ) България трябва да се има предвид ,че е една от големите държави по това време. Не може да се смята ,че разстояния от няколкостотин километра са огромен проблем. Има сигурни източници ,че въоръжения конник е разполагал с няколко животни и е бил способен на продължителни преходи. Така че контактите между двете български поселения едва ли са били проблем стига да е имало политическа воля за тях. В съчинението на ICA се говори за месец път , а едва ли е била нужна повече от седмица две.
                        Дори това "чак до Солун" в изворите не означава толкова "голямото" разстояние ,все пак става дума за ИРИ, а по-скоро трябва да е знак на емоция,че целите на похода са били различни или ,че посоката на настъплението е била планирана съвсем по различен начин.

                        Comment


                          #72
                          SSmart написа Виж мнение
                          В съчинението на ICA се говори за месец път , а едва ли е била нужна повече от седмица две.
                          В съчинението на ICA се разказва за преход от Никулицел до Солун, който е дълъг над 900 км само в едната посока. 1800 км и горница в двете посоки малко трудно биха могли да бъдат изминати за седмица - две.

                          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                          Comment


                            #73
                            IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа Виж мнение
                            В съчинението на ICA се разказва за преход от Никулицел до Солун, който е дълъг над 900 км само в едната посока. 1800 км и горница в двете посоки малко трудно биха могли да бъдат изминати за седмица - две.
                            Нямам претенции! Но там не става дума за преход/предислокация на армия и обози ,а за преговори. Значи може да се работи и с куриери, а там нещата са доста по-бързи.
                            ........ а къде е Никулицел? Около Варна ли ? Или по на север? Тук няма нищо 100%! Дори и въпросните преговори може да са били доста по-близо до Солун!

                            Comment


                              #74
                              Никулицел е в района на Дунавската Делта. Но, че някакви преговори са се водели там, е чисто хипотетично допускане на resavsky. Затова и в моето съчинение фигурира именно Никулицел.
                              Колкото до куриерите, ако те са се скъсали от бързане и ако са имали къде да сменят конете си, можели са да постигнат максимална скорост и от над 120 км на ден, но ако не са имали къде да сменят конете, рискували са добичетата им да загинат от преумора.

                              "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                              It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                              Comment


                                #75
                                IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа Виж мнение
                                Никулицел е в района на Дунавската Делта. Но, че някакви преговори са се водели там, е чисто хипотетично допускане на resavsky. Затова и в моето съчинение фигурира именно Никулицел.
                                Колкото до куриерите, ако те са се скъсали от бързане и ако са имали къде да сменят конете си, можели са да постигнат максимална скорост и от над 120 км на ден, но ако не са имали къде да сменят конете, рискували са добичетата им да загинат от преумора.
                                Съдейки по Мадарския конник, предметите от Мадарския некропол и последните открития в Плиска, можем да заключим, че по-времето на Тервел главната ханска резиденция вече е била трайно изместена на юг. Това е лесно обяснимо от военна гледна точка...

                                Comment

                                Working...
                                X