Ок, разбрах те, RIZAR. Въпросът е, обаче, че наистина е неясно защо трябва да е точно сребърен нитрат. Докато не се намери допълнително потвърждение за това, няма смисъл да го обсъждаме. Все пак, ако имаше някаква странност в състава на мастилото, това, мисля, щяха да го споменат все някъде, но никъде, сред поне няколко сайта, в който се обяснява за този ръкопис, не се споменава за "сребърен нитрат", а се говори за "сребърно мастило", по същия начин, както и при останалите ръкописи, които изредих.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпроси за готите
Collapse
X
-
Благодаря за връзката, RIZAR, обаче и там има странности. Ще приведа една от тях:
Такую рукопись действительно нелегко изготовить. Кроме дорогого пергамента хорошего качества нужно окрасить его пурпурным цветом, а серебряные и золотые буквы кажутся чем-то экзотическим.
Как могли сделать все это древние готы? Какими знаниями и какой технологией располагали их мастера, чтобы сделать такую вещь?
Однако история химии показывает, что у них вряд ли могла быть такая технология.
Следва дълга тирада за алхимията, химията и оцветяването, която предполага, че е възможно ръкопис на пурпурен пергамент и със сребърно мастило да бъде създаден само след втората половина на ХV²² век, което обаче се опровергава от намирането и датирането на доста по-ранни ръкописи, написани на такъв пергамент и със сребърно мастило.
Но си признавам, че не забелязах някъде и в този текст да се говори за "мастило на основата на сребърен нитрат". Може и да съм пропуснал нещо, разбира се.
Comment
-
Елементарен сърч в Гугъл показва, че няма нито една страница, в която да се среща "Codex Argenteus" със "silver nitrate", нито със Silbernitat, нито с AgNO3. За сметка на това на български излизат над 50 страници, на руски - една, с позоваване на български източник. Това е странен начин за доказване на каквото и да е, но мисля, че е показателно.
Comment
-
течни сребро и злато е друго нещо... а варакът е много тънък лист метал... много интересни сладки стават с него между другото...
Всъщност , не знам ,откъде А.Чилингиров смята ,че е използвано мастило от сребърен нитрат.Last edited by tonev; 03-07-2008, 06:41.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
tonev написа Виж мнениенакои има ли достъп до "мерк индекс" ?
Comment
-
SRH написа Виж мнение
това е само резме. в цялия трябва да има монография за сребърния нитрат.
коларгола е колоидален сребърен нитрат и като се намацаш с него следите не се забравят. а страниците изглеждат писани с точно такова нещо.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
а страниците изглеждат писани с точно такова нещо.
Comment
-
Уф,този аргентес ни бъгна здраво.
Аз тука открих нещичко-
В четвъртата книга на своята монография “De Mensibus” Йоан Лидийски пише: "Изправената колона на Фортуна във Византия е поставена там от Помпей Велики. На това място той е обсадил Митридат и неговите готи и след като ги победил, завладял Византия. Това се потвърждава от надписа на латински на спираловидната облицовка на колоната, който гласи: “На Фортуна за (това, че ми помогна за) победата над готите. Готите са гети."
Comment
-
gollum написа Виж мнениеНо засега не съм открил такива.
RIZAR написа Виж мнениеУф,този аргентес ни бъгна здраво.
Аз тука открих нещичко-
В четвъртата книга на своята монография “De Mensibus” Йоан Лидийски пише: "Изправената колона на Фортуна във Византия е поставена там от Помпей Велики. На това място той е обсадил Митридат и неговите готи и след като ги победил, завладял Византия. Това се потвърждава от надписа на латински на спираловидната облицовка на колоната, който гласи: “На Фортуна за (това, че ми помогна за) победата над готите. Готите са гети."Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Уф, абе пак ,четох разни дивотии -Петър Голийски ,пише ,че имало Скандза на Дон и гетите отишли към Скандинавия,по О.Прицак,скоро ми се ще да пусна някои арменски извори за готите и българите, през средновековието дори са ги бъркали.
Ето какво пише в Ашхарацуйц:
"На изток от Далмация се намира тракийската страна редом със Сарматия.И има Тракия пет малки области и една голяма ,където са 25 склавянски народа,на чието място /сега/ живеят готите.Има в Тракия планини и реки,градове,и езера ,и столицата -щастливият Константинопол."
Comment
-
"На юг се намира същинска Тракия ,а на север е великата страна Дакия,в която живеят слави - 25народа.Местата им с война са заели готите,дошли от остров Скания,наричан Германски Хемиус.Но склавите,като преминали река Данай,заели друга област в Тракия и Македония и се прехвърлили в Ахаия и Дламация.По рано в Тракия имало следните воеводства ;Тандилике,Сардике,Сикилите и други..."
Ашхарацуйц
"Същата година /632г./ между аварите ,наричани още хуни и Испанското царство възникнали ожесточени разпри,тъй като спорели помежду си част от аварите и част от българите,кому се пада да наследи престола."
Gesta Dagoberti I Regis Francorum. ЛИБИ2,с. 1960 СТР. 303.
Ивета Медникарова-.Комит Булгаран-управител на Галия Нарбонска/610-612/- Известия на ист. музей -Кюстендил.Том 4,1992,стре.189-200
"Bulgaricus famulus dei vixit Annos minus LX,recessit in pace d /ie/ octabo Kalendas Iunias aera DC..."
Comment
-
RIZAR написа Виж мнение"Същата година /632г./ между аварите ,наричани още хуни и Испанското царство възникнали ожесточени разпри,тъй като спорели помежду си част от аварите и част от българите,кому се пада да наследи престола."
Gesta Dagoberti I Regis Francorum. ЛИБИ2,с. 1960 СТР. 303.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
Comment