Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Смяната на династията Дуло през 8 век

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Романофоб? Аз съм фанатичен фен на Римската империя. Особено на Византия, която така умело приписва непрекъснато от Иран... Я да те питам, кога се кръстиха за първи път византийските императори "базилеус"?

Темата за събранията я изчерпахме, мисля. Имало е, провеждали са се, а подробностите никога няма да ги разберем, освен ако не открием някой подходящ надпис...

Comment

"Василевс" е една много стара гръцка титла.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа Виж мнение
        "Василевс" е една много стара гръцка титла.
        Увърташ, увърташ. Нещо ми подсказва, че тая много стара титла е сменила imperator едва в V²² век сл.Хр. и то по повод на определени събития...

Comment

Титлата се е използвала неофициално и преди Ираклий. Просто по негово време гръцкият език започва да измества латинския като официален в империята и наред с всичко останало, латинската титла август е заменена с гръцката василевс. Император пък е заменено с автократор и т. н.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Титлата се е използвала неофициално и преди Ираклий. Просто по негово време гръцкият език започва да измества латинския като официален в империята и наред с всичко останало, латинската титла август е заменена с гръцката василевс. Император пък е заменено с автократор и т. н.
            Така разправяте вие, гръкомани ниедни.
            А истината е другаде... Той гръцкият доста преди Ираклий обсебва държавата, обаче едно конкретно събитие е моментът, в който Ираклий започва официално да се нарича базилеус...

Comment

Имаш предвид победата над Персия.
              Но тогава всъщност гръцкият език става официален. Затова и гръцкият аналог на август се налага. Но неофициално титлата се е използвала в гръцкия език още по времето на Константин ².
              Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 10-07-2008, 20:19.

Comment

Имаш предвид победата над Персия.
                Но тогава всъщност гръцкият език става официален. Затова и гръцкият аналог на август се налага. Но неофициално титлата се е използвала в гръцкия език още по времето на Константин ².
                Искаш да кажеш като ходи Ираклий на стаж в Иран, а не "победа" над Персия. Видял той как се пише по надписите базилеус базилеон и направо прежълтял, че някой освен ромеите пише на гръцки, при това и по официалните надписи... Иначе те още Ахеменидите ползват такава титла, за партите да не говорим...

Comment

Маготин вероятно намеква за събитие през войната с персите.
                  Най-основните са намерението на Ираклий да се откаже от Константинопол като столица, падането на Ерусалим, обсадата на Константинопол и победата.
                  Кое от тях е?
                  Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

Упс, извинявам се, не съм видял че е писано вече.
                    Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

_magotin_ написа Виж мнение
                      Искаш да кажеш като ходи Ираклий на стаж в Иран, а не "победа" над Персия.

Comment

Лелейй много интересно! Ма баш това ли е темата??

Comment

mitaca написа Виж мнение
                          Лелейй много интересно! Ма баш това ли е темата??
                          Колега, той е безмълвен, защото напипваме деликатната тема за римо-византийските конспирации и машинации, включително и по отношение на българската история. Даже и по отношение на смяната на рода Дуло.
                          Впрочем днес гръмна поредният ромейски балон - статуята на капитолийската вълчица с Ромул и Рем се оказа менте...

Капитолийската вълчица, знаменитата бронзова скулптура, която се съхранява в музея на |Капитолия, е била създадена през XIII век от нашата ера, а не в V век преди Христа, както се предполагаше. До...

Двете дебели херубимчета на ненките отдоле на вълчицата винаги са ми изглеждали подозрително, без всякаква връзка с етруското изкуство...
                          Last edited by _magotin_; 10-07-2008, 19:52.

Comment

Колега, той е безмълвен, защото напипваме деликатната тема за римо-византийските конспирации и машинации...
                            Първо, това не е по темата. И второ, няма никакви такива машинации.

Впрочем днес гръмна поредния ромейски балон - статуята на капитолийската вълчица с Ромул и Рем се оказа менте...
                            Лелее, ми какво ще правим сега? Върху тази статуя се крепеше цялата римска цивилизация. А сега може да се окаже под въпрос и самото съществуване на римляните. Нищо чудно те да са измислени в резултат от грандиозен антиперсийски заговор, за да плашат с тях непослушните малки персийчета, които не са искали да си ядат млякото и да си лягат навреме.
                            Впрочем, тази "новина" не е съвсем нова:
                            http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p=191357&postcount=35
                            Ако има някаква нова информация за статуята, можеш да я пуснеш там. Би ми било интересно да се запозная с нея.

Comment

"Лелее, ми какво ще правим сега? Върху тази статуя се крепеше цялата римска цивилизация. А сега може да се окаже под въпрос и самото съществуване на римляните. Нищо чудно те да са измислени в резултат от грандиозен антиперсийски заговор, за да плашат с тях непослушните малки персийчета, които не са искали да си ядат млякото и да си лягат навреме."

Знаех си, че си наше момче, иранче... Даже приказките от детството си спомняш, ех, всичко ще си кажеш, даже колко ти дадоха, за да станеш от ариец - ром.

Comment

Първо, това не е по темата.
                                Че кво от последните ви постове е по темата??? Не се правя на модератор, ма айде по сериозно де. Подобни постове ми развалиха няколко добри теми. Таз не е (моя), но има доста автори на теми дет даже не могат да се включат поради дребни заяждания, а метлата си мете (къде с право къде не, но това е друга тема).

Comment

Working...
                                X