Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Смяната на династията Дуло през 8 век

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

resavsky написа
    .Дали през 30 те години има вторичен процес на преселване на българи от Северното Черноморие в Дунавска България?Според повечето археолози - да.Но пък липсват писмените данни за подобен процес.
    Аз се съмнявам и в принципната възможност за подобна точна датировка по археологичен път...Явно е, че това е преди всичко историографско предположение, основано на данните, които имаме за войната между Арабския халифат и хазарите.
    Между другото се присетих за паралелите, които се правят между маджарската титла "гюла" (военния предводител в дуалистичната система на управление на маджарите преди X-XI век) и името на рода Дуло- дали пък това няма някаква връзка с въпроса :sm186: .
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

В "Български хроники" Стефан Цанев предлага тезата, че прабългарската аристокрация (съвета на боилите) сменя управляващата династия Дуло, понеже дава все по-големи привилегии на славяните и техните князе.
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

pnp5q написа
        В "Български хроники" Стефан Цанев предлага тезата, че прабългарската аристокрация (съвета на боилите) сменя управляващата династия Дуло, понеже дава все по-големи привилегии на славяните и техните князе.
        Страхотна теза!!!!!!!!!!!Някакво докзателство?

Comment

Теза? Това е пълна измислица.

Comment

pnp5q, какви доказателства дава Цанев за такова нещо, че на мен не са ми известни никакави. Точно пък и за този период...
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Ще се наложи да си купя книгата, за да отговоря. Четох библиотечно копие. Няма конкретни доказателства. Косвено - по логика, на база споменатите в източниците отношения със славяните през първите няколко века се застъпва тезата, че няколко поредни кризи в управлението (вкл. - при княз Борис) може да се дължат на опитите на прабългарската аристокрация да запази властта изцяло за себе си (а заедно с нея - и старата религия) във вече много-етническата държава.
              EDIT: Отношенията със славяните, доколкото знам, не се вземат предвид много-много, най-вероятно - поради крещящата липса на източници. В същото време няма данни и да са били безропотни подчинени. Поради това хипотезата ми се стори достатъчно логична, като я четох - и се осмелих да я пусна тук.

Comment

А на Стефан Цанев дали не му е минавало на ум че вероятно и съветът на боилите е бил от рода Дуло.Как разбирате сведението "Българите като се уговорили помежду си ,убили тези които обладавали по родова линия властта над тях".Значи през 8 век цялата власт е била в ръцете на един род.Съвета на боилите не би трябвало да прави изключение.Може би впоследствие да се е стигнало до някакво компромисно решение и във управлението на държавата да са взели участие представители и на други родове.Тази моя теза се подкрепя от Омуртаговите надписи.А иначе това през средата на 8 век си е чиста междуродова борба за власт.

Comment

pnp5q написа
                  Ще се наложи да си купя книгата,...
                  Недей да правиш тази грешка . Там няма такива доказателства. Евентуално довечера ще я погледна (ако не ме мързи), но това е доста хмммм, романизирана история и до колкото знам без претенции за истинност.

Comment

Има и още една теза- родът Дуло запазва добри междусъседски отношения с Византия. При Кормисош имаме промяна в политиката- започват войните, при които военният неуспех на владетеля води почти неминуемо до неговото сваляне. Много е вероятно това да е индикация, че мирната политика на рода Дуло е довела до силна вътрешна опозиция в прабългарската аристокрация, за която продължителните военни действия са много по-приемливи от гледна точка на обогатяването, което те им носят при една евентуална победа. Съответно са търсени и владетели, които да са съгласни с такава агресивна външна политика, но и способни водачи.
                    Тази теза /чел съм я у Йордан Андреев/ разбира се, също лежи на косвени изводи.

Comment

latani написа
                      А на Стефан Цанев дали не му е минавало на ум че вероятно и съветът на боилите е бил от рода Дуло.Как разбирате сведението "Българите като се уговорили помежду си ,убили тези които обладавали по родова линия властта над тях".Значи през 8 век цялата власт е била в ръцете на един род.Съвета на боилите не би трябвало да прави изключение.Може би впоследствие да се е стигнало до някакво компромисно решение и във управлението на държавата да са взели участие представители и на други родове.Тази моя теза се подкрепя от Омуртаговите надписи.А иначе това през средата на 8 век си е чиста междуродова борба за власт.
                      Доколкото ми е известно, в ханствата е съществувал съвет на главите на всички родове, който е имал правото да свали владетеля в случай на крайна необходимост - примерно, ако полудее - или ако съвета реши, че необходимостта е крайна... Моля да ме поправят по-сведущите, ако греша.
                      Мина ми през ума, че теза, изградена на един източник, не е зле да се свери с останалите преки и косвени данни, които може да имат отношение към предмета на тезата.

Comment

В случая не е сменен само владетелят ами и целият му род. "Сий княз измени рода Дулов......" И така всеки род който е свален от власт изчезва от историческата сцена и повече никога не се появява!

Comment

resavsky написа
                          Страхотна теза!!!!!!!!!!!Някакво докзателство?
                          Вж. "Дъга" от I до XX брой- "Елемаг, воинът на хан Тервел"

Comment

latani написа
                            В случая не е сменен само владетелят ами и целият му род. "Сий княз измени рода Дулов......" И така всеки род който е свален от власт изчезва от историческата сцена и повече никога не се появява!
                            Струва ми се, че това е още едно косвено доказателство за хипотезата за сближаване на целия род Дуло със славяните - като вземем предвид вероятно славянското име на наместник Гостун - и вероятно тясната му роднинска връзка още с Аспарух. :sm186:

Comment

pnp5q написа
                              Струва ми се, че това е още едно косвено доказателство за хипотезата за сближаване на целия род Дуло със славяните - като вземем предвид вероятно славянското име на наместник Гостун - и вероятно тясната му роднинска връзка още с Аспарух. :sm186:
                              К'ва ти роднинска връзка, та нали Гостун е от рода Ерми :sm113:

Comment

В случая не е сменен само владетелят ами и целият му род.
                                Ми едно старо обичайно правило налага погубването на целия род заедно с осъдения. Такава участ имат и 52-та боили. Дори на практика да не се стигне до 100% унищожение, то родът би загубил толкова много свои членове, че влиянието му би било сведено до най-ниското възможно. Който прави преврат надали би желал някой ден да се сблъска с разярен роднина на низвергнатия владетел

Comment

Working...
                                X