Самуил умира цели 18 години след битката при Сперхей и да се прави пряка връзка между раната от тази битка и смъртта му е малко несериозно.При неговия бурен и дълъг живот е логично да се предположи че е раняван повече от веднъж но все пак причината за смъртта му едва ли са тези рани а по скоро сърдечен удар.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Причините за Самуиловата смърт
Collapse
X
-
Подкрепям Resavsky абсолютно.
Проф.Йорданов в случая е впрегнал колата пред коня. Идентификацията на този скелет като Самуилов, която Мацопулос направи, въобще не е категорична - тя е предположение, което се основава главно на следното:
1.Мястото на находката - църква, строена от Самуил и посветена на светец, чийто мощи са пренесени в Преспа по негова заповед;
2.Гроб в църковния наос, който свидетелства за погребение на неслучайно лице;
3.Зле зараснали стари костни фрактури - свързвани с прехода, който Самуил и сина му като бегълци правят след Сперхей и по време на който той е нямало как да получи медицинска помощ за раните си;
4.Остатъци от везба върху намерено в гроба парче плат, в която разпознават част от везана птица, подобна на папагал (колко е точно това - един Бог знае).
Обаче в църквата са намерени 4 гроба от този период и Самуиловото погребение би могло да се свързва с всяко от тях, както и костите на този гроб биха могли да са и кости на друго лице. Всъщност идентификацията се базира не толкова на четирите основания, които посочих, а по-скоро на последното. Причината е, че по време на събитията от 1040/41г. Петър Делян в спора си с Тихомир, когото желае да елиминира, говори за "два еритака" (папагала) и оттук се прави извод, че папагалът е емблема на Самуиловата фамилия (?). Този извод (колко сигурен всеки може да съди) се свързва с везбата от находката (за която сума време спориха каква е точно) и всъщност главно върху това е направена идентификацията на погребението.
Както се вижда, тази идентификация е просто хипотеза и самият разкопвач Мацопулос не е категоричен, че става въпрос за Самуил.
Какво прави Йордан Йорданов?
Той приема идентификацията за доказан факт и, въоръжен с него, започва да доказва обратно причините за смъртта и да ни убеждава, че не били такива, каквито казват писмените източници, а напълно различни. Само че писмените източници говорят със сигурност за обстоятелствата около смъртта на Самуил, а проф.Йорданов може би обсъжда фрактурите на съвсем друг човек.
Е, няма как да повярвам на заключенията на Йордан Йорданов при това положение.
Comment
-
Самуил със сигурност не е починал в следствие на рана получена по време на битка.Така че ако По визирания скелет се намират следи от смъртоносно нараняване това не е Самуил.А и за какво описание на Самуил от Скилица говори Йорданов?Такова просто няма.Нямаме никакви индикации как е изглеждал Самуил на външен вид.А за самия скелет съм чел поне две изключващи се твърдения - че е на нисък човек / не повече от 155 см./ и на човек със среден ръст / около 170 см./.Не мога да кажа кое е по достоверно.
Comment
-
Аз също не мога да кажа колко е бил висок човекът - това донякъде зависи и от начина, по който се прави измерването на костния материал.
Мисля, че никой антрополог не е е намерил следи от смъртоносна рана по тези кости. Дори Йорданов не твърди това. Доколкото схващам, той смята, че смъртта е настъпила като късна последица от старо раняване, а не като пряка.
Но съм убеден, че ако Самуил бе починал вследствие на раняване, писмените източници не биха го пропуснали. Фактът, че посочват друга причина за смъртта му, е за мен решаващ в този случай.
Comment
-
Мен ме съмнява по - скоро, че има нелекувани рани този цар. Аз не мога да си представя точно водача на държавата да не се лекува (поне един чекръкчия да не му намести счупеното), а вие?Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Darkas написаМен ме съмнява по - скоро, че има нелекувани рани този цар. Аз не мога да си представя точно водача на държавата да не се лекува (поне един чекръкчия да не му намести счупеното), а вие?
Колко се е лутал завалията със сина си докато се доберат до България, само те си знаят.Така че напълно е възможно раните да бъдат нелекувани.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment