Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Причините за Самуиловата смърт

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Причините за Самуиловата смърт

    От споменаванията за смъртта на Самуил, най-подробен е разказът на Йоан Скилица. Ето го:
    “Самуил едва можал да се спаси от гибел с помощта на сина си, който, който смело отблъсквал нападащите. Той го качил на кон и го отвел в крепостта, наречена Прилеп. А императорът ослепил пленените българи – около петнадесет хиляди, както казват, и като заповядал всеки сто ослепени да бъдат водени от едноок, изпратил ги при Самуил. А той, като ги видял да идват в редици с еднакъв брой хора, не можал да издържи това страдание храбро и спокойно, а му призляло, причерняло и той паднал на земята. Присъствуващите, които се мъчели да възвърнат дишането му с вода и благовония, успели малко да го свестят. А той, като дошъл на себе си, поискал да пие студена вода, но когато взел и пил, получил сърдечен удар и след два дни умрял.”

    Българската историография единодушно приема посочената от Скилица диагноза (нямаме и основания да не я приемем) и също тъй единодушно отдава сърдечния удар на мъката, причинена на българския владетел от гледката на страданието на неговите войници. Това становище, изразявано по различен начин, но съдържащо едно и също внушение, шества из всевъзможни публикации. Без никаква претенция за изчерпателност, привеждам няколко разнообразни примера от издания, които са ми подръка в момента:

    В.Златарски, “История на българската държава през средните векове”, София 1927, с.741-742: “Иван Скилица разказва, че когато Самуил видял пристигащите ослепени 14 хиляди свои войници в такъв брой и такова жалко положение, той “не бил в състояние да понесе юнашки и спокойно страданието завил му се свят, причерняло му и той паднал на земята. Присъствуващите с вода и с благоуханни масла му възвърнали дишането и направили малко да се съвземе. Като дошъл на себе си, Самуил поискал да пие студена вода, но щом взел и сръбнал, той бил обхванат от болест на сърцето (разрив на сърцето) и след два дена се поминал” на 6 октомврий 13 индиктион – 1014г. … Той служил с беззаветна обич и неотменна преданост на отечество и народ и високо ценил най-висшето благо за всеки народ – политическата свобода, та поради това той не можал да пренесе страданията на ония 14 хиляди свои нещастни войници; в тях той предвиждал бъдещите мъки на целия български народ.”

    В.Гюзелев, К.Косев, М.Лалков, Л.Огнянов, М.Радева, “История за 11 клас на СОУ”, изд. Просвета, 1996, с.65: “Ослепените български войници били изпратени при българския цар. При вида на това трагично шествие цар Самуил получил сърдечен удар и след два дни починал (6 октомври 1014).”

    П.Панайотов, “История на България.Българско Средновековие (извори, факти, мнения), изд. Абагар, 1998, с.278: “Срещу неговата свирепа разправа с българите, която го характеризира като човек без сърце, се извисява българският цар, който пък умира, защото сърцето му не издържа на страшната гледка, каквато е представлявала ослепената българска армия.”

    С.Пириватрич, “Самуиловата държава”, изд. Агата-А, 2000, с.137: “Когато вижда осакатените да идват в такова количество и така подредени, от ужас му се завива свят и той пада в безсъзнание. Според преданието, което разказва Скилица, свестяват го с благоухания и вода. Изпивайки студена вода, Самуил получава сърдечен удар и след два дни – на 6 октомври същата година, умира.”

    Смятате ли, че трагедията на ослепените е била причина за припадъка и сърдечния удар на царя?

    #2
    Йончев Самуил е бил на около 70 години раняван сериозно поне един път / а вероятно и повече/ и можем само да гадаем за причината за сърдечния удар.За онази епоха тази възраст е повече от сериозна.Прекомерното нервно напрежение за десетилетия управление на държавата е взело своето.Но вероятно опитев държавник като Самуил след Беласица добре е разбирал изхода на многогодишният двубой с Византия.Да осъзнаеш че каузата за която се борил почти 50 години е загубена - това наистина е силен удар за всеки.

    Comment


      #3
      Да, точно това мисля и аз. Проблемът не е бил във войнишката трагедия - такива той е виждал доста по бойните полета (макар и причинени при различни обстоятелства) и сърцето му е издържало. А в ослепената армия е видял трагичния край на царуването и царството си. Според мен това е била причината за удара.

      Comment


        #4
        П. Панайотов наистина ли е написал такава боза ?
        Quae fuerant vitia, mores sunt.

        Comment


          #5
          Може просто да се е шокирал от варварскат апостъпка на византийците. Това за ослепените войници дори във филм за Марко Поло съм го срещал - новината е ехтяла през вековете за тази нечувана постъпка - много по - злобна отколкото, ако ги бяха избили - християнски пленници, предали се на императора да бъдат ослепени?!
          Не 7, а 77 пъти по 7...

          http://www.mathematicalanthropology.org/

          Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

          Comment


            #6
            Ми да, редовно наказание за бунтовничество и заговор. Постъката на императора е по-скоро символична, от колкото целяща физическото унищожение на вражеската сила. Така той афишира отношението на империята към Самуиловата държава- за нея Самуил е един бунтовен комитопул и нищо повече. Всеки, сражаващ се под знамената му, ще бъде третиран като предател, опълчил се срещу законния си повелител, императора. След падането на Преслав и униженията на двамата синове на Петър, за всеки ромей "българският въпрос", ако можем така да го наречем, се счита за приключен.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

            Comment


              #7
              Ваденето на очи е било толкова разпространена практика във византийския свят, че надали е впечатлявало чак толкова. Почти всяка смяна на императорската власт в Константинопло е била съпроводена с подобни действия. Същото се отнася и за рязането на уши и носове.
              Малко след действията си в България Василий побеждава абхазците като убива и ослепява 200 000 пленени според Яхъя Антиохийски. Това вероятно е няколко десетки ослепени, по всяка вероятност повече от въпросните 15 хиляди българи (за тези, които вярват на цифрите на хронистите).

              Прословутите закони на Крум включват и "чупене на пищялките" на уличените в кражба, което (проверих) е костта между коляното и глезена (да не отварям нова тема от типа на съсичането, но как се чупи такава кост на здрав млад мъж?? Пък и на не много здрав и млад?).
              Темата за Крум и Никифор, че ми е прясна в главата, включва и следните описания:
              "Отсичал ушите и други членове на християните, които се докосвали до плячката" и "Диващината му стигнала чак до там, че той заповядал да докарат техните малки деца и да ги премазват с кремъчни дикани за вършеене."

              А и още един медицински проблем - голямата мъка и нещастие не знам да могат да причиняват смърт, най-малкото не директно.

              П.П. (Не по темата) Понеже проверявах текста на Яхъя, там след описанието на победата на Василий пише следното:
              "И стало государство болгарское присоединенным к государству греков, и сделал он (Василий) его катепанатом. И было это в сорок четвертом году его царствования. И вернулся он в Константинополь. И вступили в брак дочери болгар с сыновьями греков и дочери греков с сыновьями болгар и смешал он одних с другими и тем уничтожил старую вражду, которая была между ними." Това за тези, които търсят генни теории за произхода на българите.

              Comment


                #8
                Хана написа
                А и още един медицински проблем - голямата мъка и нещастие не знам да могат да причиняват смърт, най-малкото не директно.
                Може,може и още как...
                Стреса от видяното,от случилото се и от това че е прозрял че това за което от доста време се е борил е свършено...А това за човек на години хич не е малко...
                70 години и сега са си сериозна възраст,а камо ли за тогава.
                Симптоматиката е доста типична за инфаркт
                му призляло, причерняло
                .
                Разбира се най-типичния симптом за инфаркта не е споменат-"болката да ирадиира към гърба,плешката или лявата ръка",но това все пак не е учебник по медицина...

                Comment


                  #9
                  A дали не става въпрос не за инфаркт, а за инсулт ? Там също причернява, губи се ориентация и т.н.

                  Хана, пищяли се чупят лесно и дори не е нужен боздуган или тежко сечиво- достатъчно е костта да се удари силно и с бухалка или нещо подобно. При примитивните медицински грижи тогава това почти гарантира окуцяване.
                  Но съдейки по Еклогата и Закона за съденен на людете, по-разпространени членовредителни наказания са били отрязването на носа, ушите и ръцете. За чупене на пищяли там не става дума, а Крумовите закони знаем, че са митологични...
                  Quae fuerant vitia, mores sunt.

                  Comment


                    #10
                    Юлиан Август написа
                    A дали не става въпрос не за инфаркт, а за инсулт ? Там също причернява, губи се ориентация и т.н.
                    И аз върху това умувах,но варианта за мозъчен инсулт ми се вижда доста по-неправдоподобен.
                    Двете заболявания,които попадат под подозрение-толкоз тежки,често смъртоносни и имат подобна симптоматика и се провокират от психична травма или стрес са именнно-
                    -сърдечния инфаркт
                    -мозъчния инсулт
                    Сега ще се обоснова и защо смятам че мозъчния инсулт е по-малко вероятен...
                    Значи мозъчния инсулт бива 2 вида
                    -хеморагичен (демек кръвоизлив във мозъка)
                    -исхемичен (демек запушване на мозъчен съд от тромб най-вероятно)
                    И при двата вида обаче е много вероятно да се наблюдават някакви парализи-точно това мисля че задължително би било съобщено от автора.А в крайна сметка никъде не се споменава да е имал парализи.
                    Второ самия факт,че е "поискал вода"-навежда на мисълта че по-вероятно е можел да говори след пристъпа...При такъв сериозен инсулт според мене е много вероятно да биха възниквали сериозни нарушения на речта...А и за нарушения на речта-"да не може да говори,да завалва,да не му се разбира,като говори" мисля че ако ги е имало-все щяха да бъдат споменати...
                    Айде и друго-никъде не се споменава за каквато и да било неврологична симптоматика-тремор,гърчове,зрителни нарушения,загуба на сензитивността на данени части от тялото...Все някое от тези неща би се наблюдавало при мозъчен инсулт,айде и да не са всичките накуп...
                    Ощи повече че това са ярки неща,които са като цяло интересни и малко загадъчни за обикновения свидетел,така че едва ли ако Самуил е загубил усета си към допир в лявата половина на тялото някой списвач би го пропуснал да го спомене.
                    За "загуба на ориентация" никъде не прочетах,но дори и да е имало-тя не говори нито в полза на едното,нито в полза на другото...Много често при инсулт болните са в пълно съзнание и като цяло напълно с акъла си.И обратното-много често при сърдечен инфаркт се наблюдават едни пристъпи на огромен страх за живота,тревожност и паника и на страничния наблюдател му се струва че болния "не е много наясно с ориентацията"...
                    "Прилошаването","призляването" са си типични за инфаркта...
                    Ако под "призляване" разберем и гадене и повръщане евентуално-пак не отиваме към варианта инсулт,защото като цяло гаденето и повръщането са типични и за инфаркта и за инсулта...
                    Напротив очевидно става дума за рязко спадане на кръвното налягане (показателна за това е и жаждата и причерняването).До какво се е стигнало един бог знае-най-вероятно до синкоп.
                    Разбира се говоря под презумпция че под инфаркт разбирам ,каквато и да било друга смърт причинена от друго остро сърдечно заболяване,може и човека да си е имал някаква сърд.недостатъчност и от стреса да се е обострило-може какво ли не.Той си е човек на години.
                    Просто казвам инфаркт,защото той е най-чест и най-вероятен...Просто като казвам инфаркт смятам че смъртта е влязла през "входна врата"-сърцето,а не "мозъка".
                    От толкоз оскъдни-сведения-толкоз.

                    Comment


                      #11
                      Ето как е изглеждал Самуил по възстановка на черепа от погребението му. Извършена е в Русия. Не претендирам, че точно това е външният му вид, но това са направили руските учени. Снимката ми попадна случайно.

                      Comment


                        #12
                        Самуил е раняван сериозно поне два пъти, първия път при поражението край Сперхей, а втория в отчаяния опит да освободят войниците, къдете пак сина му го спасява.
                        За смъртта му намирам го за поваче от нормално. В онази епоха 70 годишния Самуил е еквивалент на 80-90 годишен човек днес. Това и психическото натоварване са го довършили.
                        Кръвта из нашите гърди
                        не е съвсем изляна!
                        Народе, цял стани! Иди!
                        Че Македония въстана.

                        Comment


                          #13
                          OFFTOPIC
                          За смъртта му намирам го за поваче от нормално. В онази епоха 70 годишния Самуил е еквивалент на 80-90 годишен човек днес. Това и психическото натоварване са го довършили.
                          Еквивалентно е на 150 годишен човек днес. През средновековето средната продължителност на живота е била около 35-40г.

                          Comment


                            #14
                            OT:
                            a_godumov написа
                            OFFTOPIC
                            Еквивалентно е на 150 годишен човек днес.
                            Е чак пък...ти 150 годишен човек днес виждал ли си?!? А 70-80, че и 90-годишните съвсем не са се срещали толкова рядко през средновековието- в Европа, а и на повечето други места.
                            A strong toun Rodez hit is,
                            The Castell is strong and fair I wis...


                            блог за средновековна балканска история

                            Comment


                              #15
                              OFFTOPIC
                              Е чак пък...ти 150 годишен човек днес виждал ли си?!? А 70-80, че и 90-годишните съвсем не са се срещали толкова рядко през средновековието- в Европа, а и на повечето други места.
                              Не съм виждал 150 годишен човек. Само съм чел за някакъв (непотвърден) англичанин, който умрял на 152г. Въпросът е, че тогава е като, че ли е имало голяма разлика между различните класи. Например благородниците със сигурност са живели повече, а селяните по - малко. Средното е към 35-40г. 70г са за това време са много даже за благородник. Както и да го гледаме това е почти два пъти повече от средното. Сигурно голяма част от българите са се родили след като той е започнал да управлява и са умрели преди него. Дори и днес 70 години е доста. Чел съм, че за България средното е малко по 70г за мъжете и малко над 70г за жените. Това означава, че Самуил е живял повече, от колкото е средно за мъжете днес в България и около два пъти повече от средното за Средновековието.

                              Comment

                              Working...
                              X