Ресавски написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Канасюбиги
Collapse
X
-
-
gollum написаВъпросите тук са най-малко два. Първо, какво е официалното становище на държавата по отношение на християнството и изповядването му и второ каква въобще е можела да е ролята и тежестта на населението при взимането на решение в една държава от това време? С добавка и че става въпрос за население, изповядващо чужда религия.
[2] Виж линка на Хана и нейния коментар от 30.03 2006г. Струва ми се убедително. В тая епоха нищо сигурно няма.
Comment
-
kocetu написаОтношението на държавата е толерантно или поне никъде не знам за отделяна на подобно население на базата на верския принцип.
За [2] погледнах какво е написала Хана, но това са предположения. Всъщност много от приеманите за езически религии на практика в даден момент също работят с един бог. Или пък на местно ниво. Не мисля, че има достатъчно данни за да се говори за монотеизъм, макар че това си остава като възможност.
Както и да е, аз тръгнах от другаде. Приемането на чужда религия на базата на прилика по монотеистичност ми се вижда много насилено - всъщност толерантност в някои отношение е характерна повече за политеистичните, отколкото за монотеистичните религии. Последните се приемат една друга много отрицателно. Ако християнството е прониквало (а сигурно е така), то ми се вижда по-вероятно това да е ставало както в други подобни случаи - т..е отдолу нагоре и постепенно, а не обратното (както в крайна сметка е наложено официално).
Comment
-
Веднага въпрос - защо пък точно славяните да са били християни / или пък част от тях/.Дайте доказателства.Да се мисли че в градове като Дръстър или Одесос не е останало гръцко население е наивно.Тезата че християнизацията освен всичко друго е била и прославянски акт е меко казано недоказана.
Comment
-
Гоненията на Омуртаг говорят все пак за влиянието на християните и то никак не би трябвало да се подценява, защото едва ли кана ще се съобразява или най-малкото ще провежда каквато и да е било политика спрямо тях. После- никъде не казвам, че християнството е прието на базата на прилика с монотеизма на прабългаите ( ако все пак го приемем за действителен). Мнението ми е, че в резултат на промененото отношение християни(някои учени слагат знак за равенство християни=славяни,малко пресилено,но вършещо работа)-езичници(=прабългари), Омуртаг започва да се титулува с титла еднакво добре приемана и от двете страни, ход, който погледнато в напред се оказва недостатъчен. Разбира се, че всяка религия си пробива път отдолу и в един момент получава своята "официалност" отгоре- две мнения трудно може да има. Така струва ми се е станало и при нас, а оттам е малко несериозно да се твърди, че първите канове са били християни,а горкият народ е кланял на своите си богове.
Comment
-
И аз мисля, че гоненията могат да се тълкуват и като свидетелство за вредата, която държавата (т.е. владетеля и хората около него, сред които несъмнено е имало и свещенослужители) е виждал в разпространението и влиянието на християнската религия. Последното не е чудно - мисля че най-често така и изглеждат нещата и в други подобни случаи.
Нещото, което предизвиква някакви съмнения у мен е тълкуването на споменатата формула ("от бога владетел") като някакъв вид търсене а примирение или обединение с християните. Първо, както бе отбелязано, това може да се приеме и като политическо, а не толкова религиозно влияние от Византия. Второ, може да се сметне, че подобна формула вече е съществувала, но не е фиксирана - не само в християнството се появява идеята за връзка между политическо и мистично начало, така че може това да е само превод на вече съществуваща практика. Т.е. възможни са повече тълкувания на това, не непременно обвързани с някакви християнски групи и търсене на някаква приемлива форма на политическо обединение.
По същият начин може и да се интерпретира християнството на вече упоменати по-ранни прабългарски владетели - в рамките на една дипломатическа, а не конфесионална връзка.
Така струва ми се е станало и при нас, а оттам е малко несериозно да се твърди, че първите канове са били християни,а горкият народ е кланял на своите си богове.
Comment
-
Мисля, че това мнение на Ги дьо Монфера достатъчно ясно обосновава защо не може да се приеме, че българите преди Омуртаг са били християни.
Няма такава логика: Никъде не се твърди в прав текст, че първите български ханове НЕ са християни. Следователно, те са християни.
Освен това може в прав текст да не се казва, но има достатъчно косвени сведения. Като се почне с прочутото Теофаново "мръсен и нечист народ", което не означава мръсотия в буквалния смисъл, а именно нехристиянски, варварски. От там насетне обикновеното назоваване на българите е "варвари", "неверни"; описваните ритуали на хановете са нехристиянски, изобщо цялото отношение на хронистите е като към нехристияни.
Не знам какво изобщо има да обсъждаме.
Comment
-
"Ако някой говори истината-Бог вижда.И ако някой лъже-Бог вижда.
Българите сториха много добрини на християните,но християните забравиха.Ала Бог вижда."
Не съм специалист по Първата българска държава,но не ще да са били християни българските канове и сановници.Твърде ясно в надписа се разграничават "българите" и "християните".СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !
Comment
-
Не и ако това за християните е било с иронияНе 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
gollum написаВижте, проблемът е, че това което не е засвидетелствано е именно такова. Независимо дали реално в даденото време е имало нещо или не, то щом не е "засвидетелствано", т.е. нямаме никакви данни за него, то все едно го е нямало, защото съществуването му не може нито да се докаже, нито да се отхвърли. Това си е неизбежна особеност на историята, с която следва да се съобразяваме.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Хана написаМисля, че това мнение на Ги дьо Монфера достатъчно ясно обосновава защо не може да се приеме, че българите преди Омуртаг са били християни.
Няма такава логика: Никъде не се твърди в прав текст, че първите български ханове НЕ са християни. Следователно, те са християни.
Освен това може в прав текст да не се казва, но има достатъчно косвени сведения. Като се почне с прочутото Теофаново "мръсен и нечист народ", което не означава мръсотия в буквалния смисъл, а именно нехристиянски, варварски. От там насетне обикновеното назоваване на българите е "варвари", "неверни"; описваните ритуали на хановете са нехристиянски, изобщо цялото отношение на хронистите е като към нехристияни.
Не знам какво изобщо има да обсъждаме.
Comment
-
von Danitz написаоня медалион на тервел, това е проблема!
През този период ( VII- VIII век) византийците изпадат в силна зависимост от съюза си със северните "варварски" народи като хазарите и българите, тъй като търпят постоянни поражения от арабите. Те търсят военнат помощ на номадите по различни поводи и им се отплащат с много кентинарии злато, пурпурни наметки и дори влизат в родствени отношения с тях. На трона в Константинопол сяда дори император с прозвището "Хазар"- Лъв IV (775-780). Същевременно хазарите по негово време продължават да са езичници, а малко по-късно приемат като своя религия враждебния на християнството юдаизъм. Явно тогава византийските императори не страдат от религиозни скрупули, когато наемат тези "езически" воини, женят се за дъщерите им и им дават своите "християнски" титли, за да ги почетат.
Явно след всичките сектантски борби (с монофизити, монотелити, несторианци, павликяни и накрая между иконопочитатели и иконоборци), ромейските императори вече са предпочитали дружбата с езичниците пред тази с християните .A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
Comment