Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Империя или царство

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    княз Крылов написа
    значи по това време България е empire-kingdom има крало-цар

    един вид Карл Цезаревич
    Ъхъ :tup:
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      Guy de Mont Ferrand написа
      Това, което съм го маркирал, ама честно, ми се вижда пълна глупост! Титлата през езическия период е "канасюбиги", а не цар А кога за пръв път се споменава титлата "цар", отнесена към български владетел; не е ли чак през 10 век?
      Съжалявам за недообмисленото изречение - надявах се `владетелите християни` да покаже, че изключвам ханския период.
      Що се отнася до съотношението `крал` / `цар` - доколкото си спомням, `крал` е по-малко от `цар` - Има връзка и с религиозното върховенсто в държавата / или подчинеността на църквата й.
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

      Comment


        А чел съм че титлата Василевс всъщност идва от персийската Шахиншах-смислово.
        Иначе преди си е било Август.

        Comment


          pnp5q написа
          Съжалявам за недообмисленото изречение - надявах се `владетелите християни` да покаже, че изключвам ханския период.
          Ами ок де, дай доказателства, че Борис се е наричал цар!
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...


          блог за средновековна балканска история

          Comment


            княз Крылов написа
            А аз познавам още едно - Персийското царство (именно царство) в което държавен глава е бил титулован tzar (английска транскрипция на персийската дума - именно tzar). Знаех си че съм го виждал някъде това. Ето че хората с по-добра памет и по-широки познания ме подсетиха.
            От къде го познавате княже не става ясно. Ако сте го срещали под формата Персидское царьство е мноооооого ясно.
            Ако ли пък под формата Persian Kingdom е най-ясно (Но тогава темата трябва да се промени - Персия и Източната Римска Империя царства ли са или САМО империи ).
            княз Крылов написа
            Странно ми е дали Персийският цар е бил коронован от византийския патриарх и дали някой му е казал колко нелегитимен цар е?!
            Надали, но е поне помазан (ма не в християнския му смисъл) от зороастрианския жрец или мага.
            княз Крылов написа
            ъъъ имам един въпрос ... нямаше ли един български владетел бе титулован крал - по негово време България кралство ли е било? мисля че е Калоян - тоест един вид всъщност запада е искал да го обиди като го е принизил от Цар на Крал?
            Титлуван от кого? Папата дава REX. Калоян пише - мерси папа за .... Imperator. А БТВ по това време 1204-1211 кой е легитимен на Изток? Да си припомним Източната Римска Империя е превзета в 1204. За Император е избран Балдуин I (по правото на победителя). В 1205 на свой ред е пленен легитимния Император. След, като "отдава дан на своята тленна природа" (бе преразказвам, а не цитирам) за Император трябва да бъде обявен кои (по правото на победителя)? Е отговорете де.

            Comment


              Кой? леле сега ще се окаже че има заговор срещу България и гадните масони са я лишили от императорския титул по правото на ........ (попълни по свое усмотрение).

              А rex повече ли е от цяр или по-малко,щом не е крал?
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

              请您死在地狱般的阵痛
              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
              きさまはしんでくださいませんか
              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

              Comment


                Според мен темата започна да се изражда в откровен спам :tdown .
                A strong toun Rodez hit is,
                The Castell is strong and fair I wis...


                блог за средновековна балканска история

                Comment


                  Хана написа
                  :nworthy: :nworthy: :nworthy: ...
                  Това, което цитираш го написах в отговор на нападките от страна на Сър Грей, а не за да ми изпращаш разни човечета. Ще ти отговоря малко встрани от темата: Честит 8 март!
                  pnp5q написа
                  По темата - нашата държава винаги се е наричала "царство" - дори когато владетелите й християни са титулувани "князе" от други владетели.
                  Това е пълен абсурд. Това че ние днес говорим най-общо за Първата Българска Държава като за ПБЦ, а в Англия, като за First Bulgarian Empire не значи, че тя от самото си основаване се е самоназовавала така. (Как ли биха звучали думите на Аспарух, или пък Кубрат: Обявявам Първото Българско Царство за основано! ). Най-малкото защото като езическа страна е била далеч от ромейската доктрина. А владетелите и не е много сигурно как точно са се наричали. За Борис ² в изворите съм срещал единствено титлите княз и архон. Това, че някои учени, като Проф. Б. Д. го наричат цар, с мотива че е владетел на твърде голяма по територия страна засега си е лично тяхно субективно мнение.
                  P. S. Разбрах, че като казваш владетели християни, имаш пред вид владетелите от Борис ² нататък. Само че според някои тълкувания Кубрат също е бил християнин. А пък и Борис не е бил цар.
                  pnp5q написа
                  Стремежа за получаване на титла "император" /цитирана от западните историци/ е имал съвсем конкретни държавнически и икономически причини - става дума за "владеенето" на територията на България - и събиране на данъци от нея, което Византия се е опитвала да си възвърне при всеки възможен повод. Та - предполагам - точната терминология ще зависи от текста, в който трябва да се използва. Ако трябва да се разберете със западен историк - цар Борис ² е `княз`, а при Петър ² сме `империя`...
                  До колкото знам ние често сме събирали данъци от Империята, дори когато сме били най обикновено ханство, канство, канасюбигство, архонство, или каквото там сме били. Така че не виждам тук връзката. По-скоро става дума за престиж и лични амбиции от страна на Симеон.
                  А "цар" Борис според мен си е княз и за всеки сериозен български историк.
                  И накрая, Честит 8 март и на тебе!
                  Хана написа
                  Затова Рашо Рашев настоява, че до Борис България трябва да се нарича Ханство, а не по някакъв друг начин. При Борис, в неговия ред на мисли, трябва да се нарича Княжество. Първият цар е Симеон, от тогава е и Царство. След Крумовата династия вероятно пак е царство. След Комитопулите е ....
                  Това е горе долу така. Единствено въпросът с легитимността на Симеон е много спорен. Справка: Темата за епириптарият на Николай Мистик.
                  Хана написа
                  Но за по-лесно и за съгласуване английския език през цялото това време всъщност е Империя.
                  А по същите причини в българския език често е Първо Българско Царство. А в този форум за краткост е ПБЦ.
                  княз Крылов написа
                  ъъъ имам един въпрос ... нямаше ли един български владетел бе титулован крал - по негово време България кралство ли е било? мисля че е Калоян - тоест един вид всъщност запада е искал да го обиди като го е принизил от Цар на Крал?
                  Въпросът за статута на българския владетел през ВБЦ е малко спорен наистина. Ако то не е било империя, значи не е било и царство. Тук има два опорни пункта:
                  1. Калоян, Петър ²² (според някои ²V), Самуил и Петър ² владетели на една и съща държава ли са? Ако да, значи Асен и Петър ²² са царе (императори), ако не, са водачи на банда бунтовници (според ромеите безспорно е било така, макар че в някои извори ги наричат василевси:sm186: ).
                  2. Това, че в западни извори за съответния период се говори за Българска империя, а на българския владетел не казват рекс, а император, доказателство ли е, че тя по някакъв начин България наистина е била призната за империя?
                  TzarSamuil написа
                  А чел съм че титлата Василевс всъщност идва от персийската Шахиншах-смислово. Иначе преди си е било Август.
                  Да не би да си чел, че василевс на василевсите (а не само василевс) има аналогия с шахиншах, каган, цар на царете и т. н., а не че произхожда по някакъв начин от шахиншах. Всъщност с титлата василевс на василевсите е наричан Христос. А Римската империя е земното отражение на небесното царство, а начело и е стоял василевс.
                  P. S. Някой (дали не беше Едуард Гибън? Не съм сигурен) беше написал, че титлата шах също произхождала от римското "цезар".:aaa: Може пък и това да си чел. Кой знае.
                  Guy de Mont Ferrand написа
                  Според мен темата започна да се изражда в откровен спам :tdown .
                  Може да прилича малко на спам, но пък като че ли няма вече толкова много лирически отклонения, като вчера. А пък статутът на владетелите от ВБЦ е много интересен повод за подновяване на дискусията.
                  Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 08-03-2007, 19:56.

                  "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                  Comment


                    а как се е нарича Българската империя преди цар Семеон в англоезичната литература? защото ако се нарича пак империя ще излезе че княз и хан е равно на император, по аналогия с това че щом царството се нарича empire значи е равно на империя?

                    Under Boris I, Bulgarians became Christians, and the Ecumenical Patriarch agreed to allow an autonomous Bulgarian Archbishop at Pliska. Missionaries from Constantinople, Cyril and Methodius, devised the Glagolitic alphabet, which was adopted in the Bulgarian Empire around 886.

                    опа - изглежда и Борис ² е бил император....
                    Last edited by княз Крылов; 08-03-2007, 19:53. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                    请您死在地狱般的阵痛
                    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                    きさまはしんでくださいませんか
                    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                    Comment


                      Темата се заключва поради очеизваждащо безсмислие - ако някой го интересува как се превежда дадена дума на някой чужд език да се обърне към преводач.
                      Форумен Правилник

                      Comment

                      Working...
                      X