Хана написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Империя или царство
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаКато че ли разглеждаш имперския характер на ПБЦ и ВБЦ именно от съвременна гледна точка.
Comment
-
Хана написаДа, точно от такава го разглеждам, по-точно се опитвам да приложа съвременни научни (историографски, политологични) разбирания за характера на империите. Това, кой като какъв се е определял, е интересно, но много субективно.
Всъщност аз говоря за официалния статут на средновековна България, а не за това колко е голяма, колко народа владее и т. н. Иначе империи днес наричат Древна Персия, държавата на Александър Македонски, Британската империя, Съветската империя. Но официално и формално тези държави не са били империи. Те са били съответно кралства и федеративна република. Към тези държави може да се причисли и Римската империя. Но тя всъщност официално си е империя, но с републиканска форма на управление. Но в средните векове империята си е била империя.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаБлизко сме били най-малкото.
Императоре, въпрос на наименуване. Както казва Шекспир:
"Какво е едно име? Туй, което зовем ний "роза", ще ухае сладко под всяко друго име".
Comment
-
Хана написаПрав си, така е. Което само по себе си не е повод нито за комплекси (че не сме били все пак), нито за гордеене (че сме били близо).
Императоре, въпрос на наименуване. Както казва Шекспир:
"Какво е едно име? Туй, което зовем ний "роза", ще ухае сладко под всяко друго име".
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Факт е че и по двата критерия България не е империя - български владетел никога не е носил титлата "император", а от гледище на историческата наука - България не е била империя.
що се отнася до държавния строй империя управлявана от император, ще цитирам любим цитат от Български тълговен речник над който винаги се заливам от смях:
Империя - държавен строй управляват от император.
Император - управител на империя.
Цитирам по спомен - но много близкоДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
княз Крылов написаФакт е че и по двата критерия България не е империя - български владетел никога не е носил титлата "император", а от гледище на историческата наука - България не е била империя.
княз Крылов написащо се отнася до държавния строй империя управлявана от император, ще цитирам любим цитат от Български тълговен речник над който винаги се заливам от смях:
Империя - държавен строй управляват от император.
Император - управител на империя.
Цитирам по спомен - но много близко
Last roman написаИнтересен въпрос. На запад я наричали "Гръцка Империя", руснаците й викали "Гръцко царство" иначе самите ромеи са се писали - Βασιλεία Ρωμαίων /Ромейска империя/.
Така, че рискувайки не да се повторя, ами да се потретя и почетвъртя, ще кажа че това е въпрос на терминология.
Comment
-
именно - така че първо трябва да разберем по каква терминология ще определяме една държава като империя или не.
Защото от по-късните времена, ако Цар е равно на император - тогава защо му е на Петър Първи да си създава толкова ядове с обявяването си от цар на император на Русия
Според мен единственото обективно решение е да говорим от гледна точка на политическакта наука - тоест да възприемем "империя" не като название , а като термин и от там да изхождаме дали една държава е империя или не.
Освен това Империите на Маите и Ацтеките едва ли са се самонаричали империи. При това Ацтеките дори не са имали доколкото си спомням монархия а са били нещо като теокрация и се управлявали от жречески съвет.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Доказан факт е,че цар е равнозначно на император-идва от "цезар".Всичко за този въпрос може да се види в книгата на Георги Бакалов "Средновековния български владетел ".Друг въпрос е,че византийските василевси са се смятали за първи сред владетелите,като преки продължители на римската традиция.Изобщо те са имали сложна доктрина,цяла стълбица на владетелски рангове подредени по-значение и важност.Владетелите се възприемали от тази доктрина,като едно семейство,а "главата на семейството " бил василевса.Българският владетел бил на второ място след византийският( имам предвид от византийска гледна точка),но те никога не са се възприемали така.И е обяснимо,защото са знаели,че имат пълното основание да се смятат равни,но византийската доктрина от своя страна никога не ги признава .А тя е била нещо,като норма през средновековието -поне ранното.И ако изключим Карл Велики и Симеон,се е спазвала.Друг е въпроса дали ние сега трябва да се съобразяваме изцяло с тази закостеняла доктрина,като оценяваме владетелската титла "цар ",или да я погледнем от друга гледна точка.Защото освен византийска доктрина по-въпроса е имало и българска.Имало е и други странични.И тук опираме до въпроса коя трябва да счетем за правилна.Така,че като всичко друго в историята нещата опират пак до гледни точки.А коя е правилната?И дали има само една правилна?Сложно е!Last edited by cesar; 03-03-2007, 19:06.
Comment
-
княз Крылов написаименно - така че първо трябва да разберем по каква терминология ще определяме една държава като империя или не.
Много хора не са съгласни с един или друг термин. Аз също не съм съгласен с някои неща. Прави ми впечатление, че някои историци се опитват да изместят от употреба утвърдилата се титла "хан" за обозначаване на прабългарските владетели, с думата "кан". В случая моето мнение е, че не е съвсем ясно как точно са се наричали нашите езически владетели. За това тези спорове - "хан" или "кан" са ми малко смешни. Дори съм по-склонен да приема титлата "хан", просто защото вече се е наложила.
Но не съм съгласен, обаче с друго. Например с употребата на понятието "царство" за щяло и нещяло, като например за обозначаване на "Египетското царство". Та когато е създадено това т. нар. царство не само Цезар още не се е бил родил, ами и Рим не е съществувал. Това за мен си е чист анахронизъм. И точно заради такова свободно боравене с думите цар и царство у хората се създава изкривена представа за истинската стойност и значение на тези понятия.
Обаче от всичко най-много ме дразни наложеното от историците име на късната Римска Империя. Това е измислената от тях държава Византия. Затова всячески се опитвам да не я назовавам с това име. Но за съжаление това название е толкова дълбоко навлязло в историческата наука, че сигурно един опит да се премахне би приличал на борба с вятърни мелници, но аз няма да се предам толкова лесно.:wall:
княз Крылов написаЗащото от по-късните времена, ако Цар е равно на император - тогава защо му е на Петър Първи да си създава толкова ядове с обявяването си от цар на император на Русия
Девалвацията на титлата цар, обаче през XX век вече е много голяма. И нашите царе от ТБЦ са били възприемани на запад вече не като императори, а като крале. Но и самите те вече не се възприемат като императори, за разлика от средновековните ни царе. Но не приемат титлата крал, защото тя не е традиционна за България, а приемат традиционното "цар", но вече като равно на "крал". Мисля си, че ако Фердинанд не се беше обявил за цар, а например за крал, престижа на титлата "цар" можеше и да се позапази.
княз Крылов написаОсвен това Империите на Маите и Ацтеките едва ли са се самонаричали империи. При това Ацтеките дори не са имали доколкото си спомням монархия а са били нещо като теокрация и се управлявали от жречески съвет.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 04-03-2007, 01:58.
Comment
-
Но не съм съгласен, обаче с друго. Например с употребата на понятието "царство" за щяло и нещяло, като например за обозначаване на "Египетското царство". Та когато е създадено това т. нар. царство не само Цезар още не се е бил родил, ами и Рим не е съществувал. Това за мен си е чист анахронизъм. И точно заради такова свободно боравене с думите цар и царство у хората се създава изкривена представа за истинската стойност и значение на тези понятия.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа"Фараонство" обаче звучи кофти :mhehe: . А славянската титла "крал" дали не идва от "крада"? :mhehe:
Comment
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
Обаче от всичко най-много ме дразни наложеното от историците име на късната Римска Империя. Това е измислената от тях държава Византия. Затова всячески се опитвам да не я назовавам с това име. Но за съжаление това название е толкова дълбоко навлязло в историческата наука, че сигурно един опит да се премахне би приличал на борба с вятърни мелници, но аз няма да се предам толкова лесно.:wall:
Колега, само да те светна, че макар да е измислица на историците, названието "Византия" не е било съвсем неупотребявано тогава. Ще проверя точно дали беше Никита Хониат или Никифор Григора, но един от тези двамата говори за "държавата на Византион" Е, вярно е, разбира се, че говорим за един по- късен период, в който понятието "грък" (еллинас) губи своята семантика, която го предопределя като синоним на "езичник".
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
byzantiner написаКолега, само да те светна, че макар да е измислица на историците, названието "Византия" не е било съвсем неупотребявано тогава. Ще проверя точно дали беше Никита Хониат или Никифор Григора, но един от тези двамата говори за "държавата на Византион" Е, вярно е, разбира се, че говорим за един по- късен период, в който понятието "грък" (еллинас) губи своята семантика, която го предопределя като синоним на "езичник".
Всъщност не ми се влиза в спорове за това, колко нелепи са някои термини, използвани в историографията. Но ако желаете нека да го направим - давайте!
Разбира се, ако тръгнем да променяме цялата наложила се терминология, бъркотията ще стане още по-голяма. Затова аз съм се ограничил само до най-фрапиращите случаи, в които евентуална промяна не би предизвикала объркване - като този с Византия, напр. За Египет има вече утвърден специален термин "фараон", но гръцките базилевси може да започнем да ги бъркаме с василевси и тогава ще настане... леле мале! По-добре там да не пипаме май...
Comment
-
Доколкото разбрах от прочетеното, "империя" си означава просто "владение", Imperium Romanum - Римско владение. При това положение ми се вижда нормално всеки владетел, чиято държава не може да се превземе лесно, да бъде признаван за "император" от колегите си. ;> Също е логично, че византийският василевс /и всеки друг чужденец с претенции за положение над нас - настоящо или в перспективата му/ се дърпа да нарече така българския цар - нали по тоя начин ще го признае за владетел и си усложнява живота, като реши да напада/изисква данъци, почит и т.н...
Впрочем - дори и без средновековните промени в използването й, тая дума не е единствената чуждица в българския, която вече има специфично местно значение, различно от основното - и съм забелязала, че обикновено спорове върху такава чуждица до нищо не водят. Ако се чудите за примери, замислете се над "атрактивен" и "афера" да речем."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment