Носили са особена униформа, която била с нещо като шалче на врата и от там идват френската и немската дума за вратовръзка: Crawatte.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Битката при Никопол 1396 г.
Collapse
X
-
Гост
От какъв зор са се спешили след като преследват конници, много глупав ход!?? Я кажи повече подробности по случая.
Малко се поразкъса описанието, но в началото Батко Чарли е дал линк с описание на цялата битка - там има хубава карта, къдато са показани и колчетата.
Comment
-
Да, това пропуснах да го спомена горе. И аз разполагам с един малко по-груб план на битката където е отбелязана отбранителна линия от набити колове, зад които се изтегля авангарда и конницата след първия удар на рицарите.
Като цяло обаче християнската войска е била с доста по-големи шансове, а и в един момент победата е била на кантар, но западноевропейските рицари опропастяват всичко по безумно глупав начин!(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Тва за спешаването ми се струва направо невероятно. Каква стръв за бой трябва да те гони, за да си предадеш бойното предимство? Защо например да не се прегрупират и избегнат коловете? Та коловете са там именно за да не ти разрешат да си ползваш конницата, ама нямат ефект ако си я отдръпнеш и не нападнеш от тази страна... Ако не се лъжа римляните скрояват подобен номер на Атила при битката на Каталонскитв полета. Заемат позиции на хълмове, където конницата не може да се впусне в атака и принуждават хуните да се спешат... Най-големияте добродетели в такива ситуации са търпение и самообладание. Вярно, игра на нерви и много адреналин, ама така се печелят и губят битки.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Гост
Тва за спешаването ми се струва направо невероятно. Каква стръв за бой трябва да те гони, за да си предадеш бойното предимство?
Дори и спешени, те били добре бронирани и били сериозен проблем за зле въоръжените турци. Големия гаф обаче идва от изтърваните коне, които обърнали в бягство останалите. Малобройната, но добре екипирана сръбска конница била безсилна срещу също добре екипираната кръстоносна войска, но останалите сами бургундци вече не били сериозен проблем.
Comment
-
Вижте на какво се натъкнах, търсейки нещо друго.
Макар, че страницата ми се струва, че малко куца, имаше две-три интересни неща написани. Едното беше, че при битката на Косово ( не на Косово Поле) Вълкашин изправя сърбо-българска войска(???) от около 70 000. Турците с по-малко войска обаче надделяват чрез атаки преди изгрев и чрез отравяне на конете на противника???
После се говори за битката при Никопол. Тука авторите твърдят, че Османлиите прилъгвали френски и български "рицари", като привидно искали да се преговарят, а ги хващали в плен и ги убивали. После се говори и за избитите войници, след като са се предали. Баязид избива бая народ тогава, но мисля, че тва беше свързано с превземането и разграбването на Рахова от кръстоносците. Рахова всъщност така и не разбрах къде е и какво му е истинското име. Тука интересното е, че се говори едно за българско участие и две за пленяване на хора при преговори, за което досега не бях чувал. Нещо да кажете по въпроса?Last edited by Batko Charly; 02-10-2005, 10:13.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
(собствен патент)
Comment
-
Гост
Объркали са битката при Черномен с тази на Косово.
Май и за останалото доста са се пооплели.
Рахова е Оряхово. Запазила се е доста доста добре до днес една кула от крепостта. Някъде из форумите спорихме за числеността на гарнизона й. Всъщност май спорихме за това в Дир.БГ.
Comment
-
Галахад,
Между другото чувал ли си, че "татарски" отряди са ни били добри съюзници и имат заслугата за може би единствената наша победа срещу турците? Натъкват се някъде на турски отряд и го избиват до крак. Чел съм за тва в друг форум, но бях доста озадъчен.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
(собствен патент)
Comment
-
Гост
Синът на цар Чака постъпва на служба при Шишмановци. Михаил Шишман е имал татари в армията си при Велбъжд.
А другото и аз съм го чел на някакъв форум, но не помня къде. Но другаде не съм го срещал. Беше много общо и не можах да разбера за какво точно се говори.
Но и турците са били ползвани като наемници срещу византийците.
Comment
-
[QUOTE=Batko Charly]Тва за спешаването ми се струва направо невероятно. Каква стръв за бой трябва да те гони, за да си предадеш бойното предимство? Защо например да не се прегрупират и избегнат коловете?
Колкото и да е странно но по това време на Запад в почти всички сражения, дори и без колове, рицарите се спешават, феномен но е истина.
Има идея, че тук западняците за пръв път се сблъскват с колове, а човек участвал в битката по-късно съветва Хенри при Азенкур да направи същото.
Comment
-
[QUOTE=Warlord]Дълбоко се съмнявам. Дори първобитните племена от каменната ера са използвали подобни капани за лов на по-едър дивеч.
Това не е капан, а използване в сходна бойна обстановка, почти по едно време на нещо еднакво, на 2000 км. далечина. намери друг пример по ранен от Азенкур, на Запад.
Comment
-
Гост
Има идея, че тук западняците за пръв път се сблъскват с колове, а човек участвал в битката по-късно съветва Хенри при Азенкур да направи същото.
Трябвало е да слязат, защото конете налитайки на коловете, правели беля. Прегрупирането пък означавало отстъпление при това след като така самонадеяно са се навряли между шамарите. А и при наличието на колове не можели да се възползват много от предимството си. Лошото е, че бургундците не са мислели как да си взаимодействат с останалата част от армията, а са очаквали другите просто да ги следват, независимо каква каша са забъркали.
Comment
Comment