mellisa написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Битката при Никопол 1396 г.
Collapse
X
-
Численост на някой европейски войскови части в различни сражения, както следва :
Морле-30.9. 1342 г. французи-15000, 3000 тежки конници, 1500 генуезки арбалетчици, опълченци.
Англичани и бретонци-1500-2000.
Кадсан-10.11.1337 г. бретонци-5000
Англичани 500 тежки конници, 2000 стрелци.
Обероше-21.10.1345 г. французе около 7000
Англичани-300-400; тежки конници; 600-800 стрелци
Ла Гравел-26.9.1423 г. англичани-2500
Английската армия във Франция :
1415г.-10435
1417 г.-10809
1418 г.-2000
1420 г.-1275
1422 г.-1079
В края на 14 в. Франция можела да излъчи около 2500-4000 рицари. Да не забравяме, че това е най-многолюдната държава.
Волните стрелци на Шарл 7, събирани от цялата територия са 8000
това на Професора за блоковете и строяването, май много филми за римската армия напоследък гледа.
Ето и малко оръжие.
Comment
-
Сега за броя,не разбирам защо се махат нули,с какво право тия които го правят били ли са там че да го знаят.
За средновековието е най добре да се борави с категории от рода ,,многобройна,, ,,твърде многобройна,, ,,по-голяма,, ,,огромна,, ,,силна,, и т.н.
Всичко останало са необосновани предположения приети за удобство.
За битката ,аз съм чел това :французите се отделят напред и разпръскват първата турска линия,после се натъкват на коловете и пускат конете.Спешават се преминават и смазват и втората линия ,след това разпръскват и третата турска линия и започват да се качват по някакъв хълм.Тогава ги атакуват отгоре еничари конници скрити до момента от хълма,боят е жесток и тогава се намесват сърбите.Останалите зад гърба на французите турци се окопитват ,спешават и атакуват в гръб. Французите пробват да отстъпят,ама не могат и капитулират.
Тогава турците нападат втория ред на християните .В центъра са рицърите,отдясно власите,отляво хърватите.Рицарите разбиват турците в центъра и ги преследват ,,и ги избил всичките,, обаче власите и хърватите са победени и побягват.Рицарите се оказват обкръжени от три страни и също побягват.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
Какво да направя като не четеш достатъчно. В момента чета Вера Мутавчиева/има хубави страници за армията/ която споменава 6 еничарски корпуса- от тях 2 конни.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
Вярно е че говори много глупости,ама по турците е спец.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
Comment
-
Frujin Assen написаВярно е че говори много глупости,ама по турците е спец.
Еничарите са създадени при Орхан и са пехотен корпус. По-късно имат 198 орти-нещо като роти. ТЕ СА ПЕХОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Може еничарският ага да е яздил но те са пехота. Тая баба бе писала ,че сме имали 9 Ме 109 през 2 война
Comment
-
Ще проверя допълнително за еничарите,ама не възприемайте всичко което знаете за бетон.Помислете какво би станало ако на еничарите им се наложи сами да водят бой,май по добре е да имат и конница.Тя пише и че сред спахийте също е имало и пехотни корпуси.
Подобно разпределение при което всеки корпус си има и пехота и конница ми се вижда далеч по рационален отколкото едннобразието.
В съвременната армия като се каже ,,пехота,, не значи единствено кашици ,има и ,бтр,бмп и разни други работи,по ми се вярва така да е било и тогава.
И не съм чак толкова възрастен! Нека кажем че съм на средна възраст.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
Comment
-
Гост
Англичани и бретонци-1500-2000.
Кадсан-10.11.1337 г. бретонци-5000
Англичани 500 тежки конници, 2000 стрелци.
Обероше-21.10.1345 г. французе около 7000
Англичани-300-400; тежки конници; 600-800 стрелци
Ла Гравел-26.9.1423 г. англичани-2500
Английската армия във Франция :
1415г.-10435
1417 г.-10809
1418 г.-2000
1420 г.-1275
1422 г.-1079
В края на 14 в. Франция можела да излъчи около 2500-4000 рицари. Да не забравяме, че това е най-многолюдната държава.
1. Французите и англичаните са били само част от кръстоносната армия. При това броя им е сумарен, а не като на две противостоящи си армии.
Армията на Сигизмунд е набирана почти от цяла Европа. За разлика от предишните кърстоносни походи - тази е набирана не само от католици, но и от православни.
2. Това, което наричаш Франция е било само част от днешна Франция. За времето на 100 -годишната война за известно време Франция е била и без Париж. Бургундците, които са били основен контингент в кръстоносната армия, не са били част от Франция. Даже през 100 тод. война са били на страната на англичаните, както и Бретан като владение на англ. крал.
Така и не разбрах защо армията трябва да се брои 1 по 1. Съмняваме ме хилядите и милионите убити през ВСВ да са броени от 1 човек един по един. Пък и откъде днес знаем населението на България, Франция, САЩ... Не си спомням някой да ме е изброил и после да е продължил с останалите 5 милиарда.
Само еничарския ага е можело да е на кон. Поне така казват. Ако друг еничар го направел, можело да го накажат със смърт. Не знам доколко се е прилагало последното, но по начало еничерите били пехота. На моята страница има статия за еничарите. Има и изображение на еничарски ага на кон (по гравюра).
Comment
-
Извинявам се за допуснатата от мен груба грешка.
В книгата която ползвах ,,1396 никополската битка,,/сборник извори/ израза е ,, еничари И конници ,а не както писах ,,еничари конници,, .
За конниците сред еничарите и пехотата сред спахийте се сърдете не на мен ,а на вера мутафчиева.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
Comment
-
[QUOTE=Frujin Assen]Извинявам се за допуснатата от мен груба грешка.
Няма нищо всички правим грешки.
По времето на Шарл 7-ми, Франция не е малко но е най-населената и богата държава. КОЛКОТО И ДА Е СЪБИРАЛ 60000 Е НЕДУСТЕЖИМО, А И НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВА.
Няма голямо значение дали са 20000 или 60000, важното е героизма на тези хора!!!
Comment
-
gladiator написаПо времето на Шарл 7-ми, Франция не е малко но е най-населената и богата държава. КОЛКОТО И ДА Е СЪБИРАЛ 60000 Е НЕДУСТЕЖИМО, А И НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВА.
Няма голямо значение дали са 20000 или 60000, важното е героизма на тези хора!!!Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
Comment