Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Втора българска държава на Балканите?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Петър Добрев твърди че и имената на други градови в Македония - Охрид,Прилеп и други са дадени от българите.Тези твърдения не трябват да се приемат безусловно /въпреки че уважавам много Петър Добрев/.Етимологията не е точна наука и това не би трябвало да се забравя.Например и до ден днешен никой не е дал логично обяснение за произхода на имена като Плиска,Мадара,Варна и други.

Comment

Искам тук да помоля господа акедемицити и най вече уважаемия мега академик Албирео да обяснят какво е станало с българите на Кубер след като е нямало втора държава. Поне за едно нещо спор няма-някакъв брой българи водени от кан Кубер са дошли в Македония. Но какво е станало с тях?
      1 Славянизирали са се. Много удобно обяснение, но както доказват разкопките на Микулчич в района няма славяни.
      2 Подчинили са се на Византия. Нещо за което няма абсолютно никакви данни.
      3 Измрели са от епидемия от чума, глад и скакалци. Това ми се вижда нелепо, такива неща не са забелязани на балканите, пък и все някой биха оцелели и избягали примерно в Солун където щяха да ги забележат.
      Не може постоянно да се казва ,,няма данни,,- данни има, тези хора са дошли в македония и все нещо е станало с тях.
      www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Фружине фактът на заселване на хората на Кубер в днешна Македония / а и в част от Албания и новоизлюпената държава Косово/ далеч не означава че те автоматично са създали държава.Иначе си прав,че съдбата на тези българи трябва да бъде тема на отделна дискусия.В пост ¹12 на тази тема предложих да се дискутира въпроса кога са присъединени тези земи към територията на държавата но освен едно мнение на Т.Йончев други виждания нямаше.В писмените извори няма никакви податки,че е съществувала "Куберова" България.

Comment

resavsky написа
          Фружине фактът на заселване на хората на Кубер в днешна Македония / а и в част от Албания и новоизлюпената държава Косово/ далеч не означава че те автоматично са създали държава.
          Напълно подкрепям!
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

resavsky, аз изразих мнение, че Куберова България или Македония са присъединени към България по времето на хан Крум, защото вероятно нашият хан е искал възможно по-скоро двете страни да се съединят. Той сигурно е знаел за Куберовите българи. Или бъркам...

Comment

Най важното е че в македония е имало общност от българи, дали са създали държава, дали са си останали племе, или са имали друга форма на управление е второстепенен въпрос който мен изобщо не ме интересува. Далеч по важно е какво е станало с тези хора. Фактът че ромеите не са воювали с тях е показателен за това че особени проблеми не са имали.
              Както знаете Крум в едно известие е представен като представител на род ,, слугувал на аварите,, това доста добре се връзва с куберовите българи. Надписа на мадарския конник пък свидетелства че те са поддържали добри отношения помежду си.

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Фактът че ромеите не са воювали с тях е показателен за това че особени проблеми не са имали.
                В първите години отношенията не са били толкова мирни. Имало е план за превземането на Солун, който е бил на крачка от осъществяване. Главна роля играе личността на Мавър. Това е от "Чудесата на св. Димитър Солунски". По-късно Теофан говори за похода на Юстиниян II срещу "Славиния и България"(вероятно 688-689). Той претърпява поражение в планинските теснини близо до Кавала. От там насетне :shrug:
                <td height="131" width="100%"></td>

Comment

А този Микулчич някъде четох, че има съмнителна репутация, не бил историк/археолог, а архитект по образование. Вярно ли е?

Comment

Мда, специално Димитров и западните му колеги са като скачени съдове, един друг се надъхват и си разпалват въображението.

Comment

Искам да попитам знаещите тук каква е ролята на готите в създаването на Българската държава на юг от Дунав?
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
                        Искам да попитам знаещите тук каква е ролята на готите в създаването на Българската държава на юг от Дунав?
                        Преди няколко години излезна някакъв сборник със статии на български и немски учени по въпроса за готите по българските земи, но си признавам, че ми го беше дал един приятел само заради една единствена статия в него и съм чел само нея. Не мога да си спомня, какви бяха другите, но имаше и много статии от археолози. Ще се опитам да издиря заглавията...интересен е въпросът ти, Парабелум. Едва ли е много голяма ролята, ако изобщо е имало някакви останали стабилни / като цифра/ общности, по мое мнение!

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                        ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                        ,sevogorob eht erew ysmim llA
                        .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
                        тарляха се и сврецваха във плите;
                        съвсем окласни бяха тук щурпите
                        и отма равапсатваха прасурси.

Comment

byzantiner написа
                          Ще се опитам да издиря заглавията...интересен е въпросът ти, Парабелум. Едва ли е много голяма ролята, ако изобщо е имало някакви останали стабилни / като цифра/ общности, по мое мнение!
                          Може да ви прозвучи като фантастика, но като си бях тази година в България-тоест преди месец-говорих с няколко мои приятели и те ми споменаха, че на разкопките в Плиска и Преслав тази година много интересни неща били намерени, които хвърлили в ужас археолозите-че и мен.Става въпрос за готски находки, които може би ще преобърнат представите ни за Създаването на отвъд дунавска България.......
                          Та затова попитах по-горе някой не е ли чел нещо, което е било издавано по-рано.
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Това което знам аз ей така от спомени е че остготите имат тук по едно време кралство и столицата им е Свищов. Ако се не лъжа край никопол бе открит голям готски град който е съществувал векове, дори след идването на българите. Но се смята че това са малки анклави без значение за общото развитие на историята. Спомням си че в София са живели много готи и тя е имала и готско име заедно с римското.

Comment

Единствената крепост по нашите земи за която със сигурност е установено че строена от готите е тази до с.Садовец обл.Плевенска.Всичко останало са само предположения.Божидар Димитров дори си позволи да предположи в една от книгите си,че загадъчните севери всъщност са били готско племе - без естествено да сочи доказателства.Очевидно някой е решил че в днешно време е изгодно да се изтъкне че сме в "роднински" отношения с германците........

Comment

Добре казано. Не ми беше минало през ум, макар че подобни извъннаучни съображения в нашата наука са просто класика.

Comment

Working...
                                X