Чарли, знам, че не учиш в България, но все пак да кажем и как на български се предават някои имена :
Светослав и Херсон
Преславец, известен още като Малък Преслав
Император Йоан ² Цимисхи
А сега конкретно по темата:
Проблемът на ромеите тогава според мен не е бил далеч само Херсон ( въпреки разказа на изворите за Калокир, който имал такава мисия и пр.). Ясно се вижда, че въпреки Преславец Светослав е имал апетити и към Константинопол. Затова е и този съюз, сключен между България и Киев, макар и "подчинителен", така да се каже ( стана като писано в граматика, ама карай....). Възможно е въпреки поражението да не е бил толкоз принудителен този съюз. Отношения на българия с империята са били доста влошени и без друго по това време. Точно заради това съюзяване със Светослав Цимисхи влиза и обсажда Преслав и го превзема на 5 април 971г.
Не е задължително. Със самия популярен разказ за това, как Светослав се бил едва ли не влюбил в Малък Преславец, е много по- показателно, според мен, кои земи са държали русите. Това са точно тези по Виа понтика, която е единственото достъпно за Византия трасе от пътя на коприната ( ето още нещо по- важно за ромеите от самия град Херсон, тъй като този път макар и по българска територия, минаващ най- вече по Черноморското крайбрежие, е бил безпроблемно стопански експлоатиран от Византия със съгласието и участието естествено на българите). Затова и Преславец е толкова чуден град за Светослав. Този град просто се намира точно на този път и то при устието на Дунав, където е точно лимеса, схващан от империята. Към тези територии най- вероятно е имал апетити Светослав, понеже ако се замислим едва ли би могъл да намери кой знае какво в Северните Карпати. Това не изключва възможността някакви северни територи да са отнети от България, но едва ли те са били основния "глад" на княза!
Това си е факт :tup: , но я Византия я губи пак от братята комитопули малко след това и я взема пак 1003г. мисля беше..
Та това е моето становище по въпроса
Batko Charly написа
Batko Charly написа
Batko Charly написа
А сега конкретно по темата:
Бедите започват с нахлуването на Святослав. "Поканен" е от византийците (според английския учен Стоукс), за да отклонят вниманието му от важния византийски град Черсон.
Значи може да се каже, че между 967 и 971, отвътдунавските земи са под руско управление.
Според Джон Файн (един от най-известните чуждестранни експерти на балканска история), Цимикис за първи път възстановява византийската граница до Дунава от времето на Аспарух.
Та това е моето становище по въпроса
Comment