Ми няма проблем изобщо при положение, че така са поставени нещата. Колко е куманска династията не знам и не се наемам да кажа. Преди време и аз мислех да е куманска, сега не съм толкова убеден (но не бих казал и че съм се старал да се сподобия с особено аргументирано мнение по въпроса). Не мисля, че терминът пра-гагаузи има определена етническа семантика, по-скоро ми звучи, като изобретението на В. Тъпкова - миксоварвари, щото на този етап не би могло да се определи какви са точно. Иначе тезата за приемането на езика от местното християнско население, поради стратегическата важност на Добруджа е напълно неаргументирана и лесно оборима с посочването на редица други райони с дори по-голямо стратегическо значение, където пропълзява ислямизация, но местното население си запазва езика, като Босна да речем. Въобще езикът е едно от бая устойчивите неща в човешката история и при всяко положение не е нещо, което се променя за век и половина. Такава теза ми се струва направо фантастична.
А че Баязид ² е "гътнал" деспотството пише Иналджък (да речем в Енциклопедията, че най-лесно), но мисля и по други места и автори го има.
А че Баязид ² е "гътнал" деспотството пише Иналджък (да речем в Енциклопедията, че най-лесно), но мисля и по други места и автори го има.

Но да оставим гагаузите и да се върнем на корабите.
Ако пък не, мнението не е по темата, заради което се полагат санкции, но този път няма да има такива поне от моя страна, тъй като искрено се посмях.
Може би Казъл може да даде разясненения по въпроса..
Comment