Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Църквата в Долна Каменица

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ali ja trazim srodne primere u XIV veku ili najranije u 2. polovini XIII veka i ne idem ranije. Prihvatam ideju da je crkvu podigao despot MIhailo sin bugarskog cra Mihaila Sismana.
    Postoji jedna teza u srpskoj istoriografiji da je crkva podignuta u XII veku, a da je u XIV oslikana, sa cim se ja licno ne bih slozila, jer u tom slucaju crkva je morala da sedi 2 veka neoslikana, sto je mala verovatnoca, ili da je preslikana, odnosno nanovo oslikana, ali ne postoje tragovi dva sloja zivopisa u sta sam se ja licno uverila, posto sam crkvu u vise navrata posecivala.
    Osim toga, u bugarskoj istoriji postoji jos jedan Mihailo, koji je imao titulu mladog cara-sin Jovana Aleksandra koji je poginuo u borbi sa Turcima oko 1352. godine, ako se ja dobro secam podatka, pa bi mozda on mogao da bude taj car MIhilo, a despot Mihailo koji je prikazan da bude njegov sin. E sad tu treba da se utvrdi da li je taj njegov sin imao na upravu zapadne oblasti Bugarske sredinom XIV veka, pa da zato bude prikazan u zaduzbini svog vlastelina.
    Mislim da se svi slazemo da crkvu nije podigao prikazani despot Mihailo, vec njegov velikas koji je prikazan u naosu i na spratu priprate.Da li se slazemo?
    E sad postavlja se pitanje zasto se taj vlastelin prikazo dva puta, prvi put sa jos jednim muskarcem i detetom, za koje se predpostavlja da su mu brat i sin , a drugi put sa porodicom, zenom i dvoje dece.
    I postoji jos jedna zanimljivost-zasto despot MIhailo i njegova supruga despotica nisu prikazani sa oreolom, sto je karakteristicno za portrete svih vladarskih porodica i u srednjovekovnoj Srbiji, Bugarskoj i VIzantiji. To je model koji je i potekao iz slikarstva srednjovekovne Viznatije.

Comment

kamena, камбанария=звънарна.
      Кулата си е кула, тя може да е с камбани, може да е крепостна, може да е с часовник /сахат - капиш?/
      Куполи - http://4coolpics.com/gallery_photo/52/253388.html
      terrarossa написа Виж мнение
      Между другото Никопол е много любопитен случай, имаш ли повече инфо за него? Някакви снимки?
      Имам единствено план от "Архитектура на българските манастири" на Н.Тулешков, доколкото разбрах и ти разполагаш с него.
      Снимки на Добромир Русев:

Comment

интересно при двете камбанарии - първо върят отвесно, а после кривват. Достроявани ли са? или са разбрали че трябва да ги скосят навътре за да не паднат? или са решили да бързат? някъде съм виждал такив план и из България, но при църкви от началото на 19в.
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Кулата си е кула, тя може да е с камбани, може да е крепостна, може да е с часовник /сахат - капиш

E, sad da pitam za tazan prevod reci krepostna.

Govorim o kulama zvonicima, kakva ima Donja Kamenica, Zica, Djurdjevi Stupovi, Sopocani, kada je rec o spomenicima u Srbiji, posto mi je ta oblas poznatija. Dopuni me kada je rec o spomenicima u Bugarskoj....
          Razumemo li se sada?
          A kupola je nesto drugo.
          Jesmo li se opet lose razumeli?

Comment

Русский/English?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

We can try, but I think that is not necessery.

Problem je ocigledno u pojedin9im recima koje se ne javljaju kod nas. Ipak sam ja iz isto~ne Srbije, gde ima puno "zajednickih" reci.

Comment

кула=turret
                камбанария, звънарница =bell tower, zvonik

Comment

"крепостна" кула, кула на крепост (твърдина) - fortress tower

Comment

Verujen da sam vam zabavna sa mojim razumevanjem bugarskog.
                    kampanarija? - kula?kupola? ili....?
                    Za NIkopolj ne znam, ali znam za spasovicu- ok. ona ima dve kupole nad pripratom, ali donjokamenicka crkva ima dve kule, dva zvonika cetvrtastog oblika sa piramidalnim krovovima. Poreklo treba traziti u zapadnjackoj arhitekturi u romanici ili gotici. Srpki istrazivaci kao najblizi primer pominju crkvu sv. Tripuna u kotoru. Srpske srdnjovekovne zaduzbine imaju kulu-zvonik nad proceljem crkve, alu u funkciji zvonika kod katedralnih crkava, kao na primer kod Sopocana, ili Zice.Davidovica ima dve kupole ili kubeta, kako god zelite da ih nazovemo,nad pripratom, ali nema primera sa dva zvonika.
                    Da li tu ima mesta da se postavi pitanje da li je crkva u Donjoj Kamenici imala ulogu neke katedrale?

kamena, права си, при за куполите.

Поне на мен не ми е известно да има нещо подобно. Според мен Никопол, Спасовица, които посочих са най-сходните, ако бихме приели, че имат известно сходство - с уговорка.
                    Също така Долна Каменица не е типичен пример, а хибрид - ако търсиш аналог на куличките, ако търсиш на наоса и декоративната украса е друго.

Comment

кула=turret
                      камбанария, звънарница =bell tower[/QUOTE]

Ok
                      Razumem. Bogatiji vam je recnik sto se tice nekih pojmova.
                      Moram samo da napomenem da sam se vrlo cesto sretala u srpskoj istoriografiji sa istovremenom upotrebom dva pojma kule-zvonici, kod gore vec pomenutih spomenika, sto je u ovom slucaju stvorilo zabunu.Sorry. Vezbacu bugarski.
                      Ali da se vreatimo na temu.
                      I dalje ocekujem da mi neko kaze ima li srednjovekovnih spomenika u Bugarskoj koji imaju nad pripratom dva zvonika.I nad pripratom podignut sprat.
                      Koliko mi je poznato crkva "Cetrdeset mucenika " u Trnovu ima sprat nad pripratom?! Jos neka?

Comment

Около цървата се виждат някакви останки от зидове - манастирски комплекс ли е било? Или е била долепена (до крепостна стена?)?

Comment

Също така Долна Каменица не е типичен пример, а хибрид - ако търсиш аналог на куличките, ако търсиш на наоса и декоративната украса е друго

Comment

Jeste hibrid, ali pokusavam naci paralele ili uzor kji je mogao posluziti pri podizanju crkve.
                            Kada je u pitanju naos-osnova upisanog krasta nije toliko neobican, ali bi mi dobrodosao neki primer srednjovekovnih spomenika iz Bugarske.
                            Zivopis je tek posebna prica. Cetiri ciklusa na tako malom prostoru, a posebno kada je u pitanju ciklus iz zivota svete Petke. Jezik, odnosno natpisi, takodje zasluzuje paznju-grcki i staro.....slovenski, srpski, bugarski. Nisam uspela da dodjem do rada Ekatarine Koceve koja je pisala o osobenostima natpisa u crkvi u Donjoj Kamenici.

Comment

Около цървата се виждат някакви останки от зидове - манастирски комплекс ли е било? Или е била долепена (до крепостна стена?)?

Sadasnji ostaci oko crkve su temelji nekadasnje seoske skole iz 19. veka. Kao i spomenik nekom ratniku iz 1. sv. rata?!
                              Postoje pretpostavke da se na tom prostoru nalazila neka manastirska zgrada ili sami dvorovi vlastelina ktitora, ali kako nisu radjeni temeljni arheoloski radovi sve je ostalo u domenu pretpostavke. Jos 70-tih godina su radjena sondazna istrazivanje prilikom postavljanja drenaznog sistema oko crkve. Trenutno je u toku neki mali projekat na uredjenju crkve, pa se nadju iz Knjazevackog muzeja, ako bude bilo dovoljno para, da se urade novi temeljitiji arheoloski radovi.

Comment

*
                                Last edited by случайно прелитащ; 09-12-2008, 02:48.

Comment

Working...
                                X