Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Църквата в Долна Каменица

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Църквата в Долна Каменица

thorn

Средновековните църкви в България

Интересно, за първи път виждам такава църква в България - в готически архитектурен стил, наподобяващ католическите катедрали в Западна и Централна Европа. Къде точно се намира и кога е строена?
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Ами тя в момента не е точно в България. Намира се недалече от Княжевац, но когато са я строили през 14 век е било Видинско царство. Ктиторът с моногото финтифлюшки по короната е Деспот Михаил син на Михаил/Шишман/ цар. Галахад ще обясни по-добре.

thorn

Comment

Наистина е интересна архитектурата на тази църква. Аз също виждам за първи път такава църковна постройка. Личи си, че е повлияна от Западна Европа. В българските земи обикновено се срещат еднокорабни, двукорабни, трикорабни и кръстокуполни църкви. Срещат се раннохристиянски ротонди и базилики, но всички тези храмови сгради са повлиани от античната гръцка традиция. По късно византийската църковна архитектура също си оказва голямо внимание.
        Що се отнася до Видин, той в действителност в определени периоди от историята си е бил в състава на унгарското кралство. Може би от там идва и западнато влияние, тъй като самите унгарци са католици. Освен от Унгария, католическо влияние има и от страна на Ватикана. С това аз си обяснявам това изключение в областта на българската църковна строителна традиция.

Comment

Thorn написа Виж мнение
          Ами тя в момента не е точно в България. Намира се недалече от Княжевац, но когато са я строили през 14 век е било Видинско царство. Ктиторът с моногото финтифлюшки по короната е Деспот Михаил син на Михаил/Шишман/ цар. Галахад ще обясни по-добре.
          Da, poznata mi je teza o despotu Mihailu iz Donje Kamenice, kao novootkrivenom sinu cara Mihaila Sismana. Interesuje me kako je opravdana njegova iznenadna pojava u istoriji,kao i nestajanje, da je krunu nasledio Ivan Stefan, a ne Mihailo, kada se zna da je despotska titula bila prva posle carske i dodeljivala se najstarijim sinovima buducim vladarima. Mislim, znam kako je to u ranijoj istoriografiji opravdano, ali ne znma sta kaze novija bugarska nauka.Ima li odgovora?

Comment

Има. Макар че титлата "деспот" е първа по това време в ранглистата, тя не означава "престолонаследник" и не се носи от престолонаследник. Обикновено в тази епоха онзи син, който трябва да наследи бащата-владетел, се приобщава към върховната власт като негов съвладетел ("млад цар"). Това че Михаил е деспот, не пречи Иван Стефан да бъде приемник на Михаил Шишман.

Comment

Иван Стефан е наложен насила

thorn

Comment

Много интересен пример. Наистина западната фасада прилича на романска катедрала, но в умален мащаб.
                Жалко, че освен фрагменти от стенописи няма цялостна снимка от интериора - т.е. повече данни за арх. тип.

Кулите звънарници, макар и нехарактерни за източното православие, имат предствители в Македония, Сърбия, Гърция, Грузия;
                в България - "Св. Богородица Петричка";
                интересен е и притвора на Никопол - за съжаление днес в руини.

Като облик обаче и/или като арх. тип Горна Каменца, Княжевац се отличава съществено - може би чуждо влияние?
                Неупара, Крушевац, 1382 е също доста интересен (еднокорабен обаче) храм, украсен с готически розети.

Повече за Рашката и Моравската школи в Сърбия в Тулешков:

Comment

Thorn написа Виж мнение
                  Иван Стефан е наложен насила
                  Prvi put se srecem sa ovom idejom!
                  Zasto? da li zato sto je on bio unuk kralja Stefana Decanskog, pa je posle bitke na Velbuzdu to uslovilo da postavi svog unuka po kcerci da bi postojala zavisnost prema Srbiji? I da li je bilo zavisnog odnosa Bugarske prema Srbiji?
                  Procitala sam puno radova o ovom periodu, ali nigde nisam nasla logicno objasnjenje.
                  Ako je Donja Kamenica pripadala Vidinskoj knezevini, odnosno despotovini, u sta ne sumnjam mnogo, tesko mi je da objasnim iznenadnu pojavu i nestanak despota MIhaila u ovom kratkom periodu, jer znamo da se Belaur, brat cara Mihaila Sismana, posle bitke na Velbuzdu pominje u vidinskom kraju?

Comment

terrarossa написа Виж мнение
                    Много интересен пример. Наистина западната фасада прилича на романска катедрала, но в умален мащаб.
                    Жалко, че освен фрагменти от стенописи няма цялостна снимка от интериора - т.е. повече данни за арх. тип.

Кулите звънарници, макар и нехарактерни за източното православие, имат предствители в Македония, Сърбия, Гърция, Грузия;
                    в България - "Св. Богородица Петричка";
                    интересен е и притвора на Никопол - за съжаление днес в руини.

Като облик обаче и/или като арх. тип Горна Каменца, Княжевац се отличава съществено - може би чуждо влияние?
                    Неупара, Крушевац, 1382 е също доста интересен (еднокорабен обаче) храм, украсен с готически розети.

Повече за Рашката и Моравската школи в Сърбия в Тулешков:
                    http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=14168

Izvini, ali ne razbiram dobro ovu recenicu, ako ti nije tesko pojasni mi!

Comment

Камбанариите са съвсем обичайни за България още от края на Х²² век. Има във всички по-големи църкви - Св.Димитър - Търново, в Несебър, Асенова крепост и т.н. В по-старите църкви се построява камбанария до нея - Св. Никола в Мелник.
                      Обичаят вероятно е свързан с католическата уния при Калоян.
                      Църквите с две камбанарии са рядкост - освен Долнокаменишката, такава е била и църквата в Никопол, която е по-голяма. Верояно е западно влияние, но е възможно да са копирали от оцелели раннохристиянски църкви. Софийската Св.София в оригинал е била с две кули на западната фасада - над помещенията, които сега са най-ниски.

Та така

Comment

Izvini, ali ne razbiram dobro ovu recenicu, ako ti nije tesko pojasni mi!

kamena, ще се опитам да поясня (надявам се разумееш! ):
                        "Св. Ахилий", Преспа; Нерези, Старо Нагоричино - всичките имат две кули-камбанарии, но не са в притвора (както е католическата традиция). Според мен в Долна Каменица личи католическо влияние, но само в островърхия завършек на кулите, иначе по всички други белези е напълно в ортодоксалната традиция.

Има една интересна снимка на едната камбанария отблизо - не мога да преценя по нея дали само островърхите завършеци са по-късни преправки (като строит. материал всичко изглежда хомогенно; прецизно може да се працени само на място).

Ако не успявам да се издразя просто и ясно - питай! - ще опитам пак

Comment

Поправка - НеОпара, Княжевац

Comment

случайно прелитащ, освен Никопол например и в Спасовица и Сяр има такава двойка кули.

Между другото Никопол е много любопитен случай, имаш ли повече инфо за него? Някакви снимки?

Comment

Verujen da sam vam zabavna sa mojim razumevanjem bugarskog.
                              kampanarija? - kula?kupola? ili....?
                              Za NIkopolj ne znam, ali znam za spasovicu- ok. ona ima dve kupole nad pripratom, ali donjokamenicka crkva ima dve kule, dva zvonika cetvrtastog oblika sa piramidalnim krovovima. Poreklo treba traziti u zapadnjackoj arhitekturi u romanici ili gotici. Srpki istrazivaci kao najblizi primer pominju crkvu sv. Tripuna u kotoru. Srpske srdnjovekovne zaduzbine imaju kulu-zvonik nad proceljem crkve, alu u funkciji zvonika kod katedralnih crkava, kao na primer kod Sopocana, ili Zice.Davidovica ima dve kupole ili kubeta, kako god zelite da ih nazovemo,nad pripratom, ali nema primera sa dva zvonika.
                              Da li tu ima mesta da se postavi pitanje da li je crkva u Donjoj Kamenici imala ulogu neke katedrale?

Comment

Working...
                              X