Ако някой каже така: това царство (година начална - година крайна), има тия и тия територии (когато не съвпадат с тези долу ще трябва да се сложи някакъв маркер, за да мога да преправя картата), аз мога да направя нова карта. Данните може да се пращат на тук, на ЛС или по пощата: kamerer@abv.bg
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос: Административно деление на средновековна България
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Гост
Можеш ли да цитираш епархиите от гробницата на цар Самуил?
Ако някой каже така: това царство (година начална - година крайна), има тия и тия територии
Comment
-
Ок, от гореспоменатия проект на моя приятел, Балканите са "готови" (но все още се приемат корекции; така че, ако имате - давайте) :
" names of regions in the Balkans
Dark Blue are regions of Bosnia:
Bosna (Jajce, Srebrenica, Bosna)
Variations of Red are serbian regions:
Mačva (Mačva)
Belgrade (Belgrade, Braničevo)
Raška (Raška, Lepanica, Levče, Niš, Rasina, Hvosno)
Zeta (Pilot, Duklja, Kotor) + there will also be Skadar
Hum and Trebinje (Trebinje, Hum)
Blue is Epir (will be further divided)
Variations of Purple and Pink are Byzantine regions:
Hellas (Athens, Euboea, Achaia+Morea) - border between achaia and Morea is not drawn yet
Thesaly
Macedonia-Thesaloniki (Devol, Berrhoia, Thesaloniki, Chalkidiki, Strumnica)
Macedonia (Ohrid, Prilep, Skopje)
Strymon (Strymon)
Thrace (Thrace, Adrianople, Constantinople)
Variations of Green is Bulgaria:
Dobrudzha
Bulgaria (Borui, Preslav, Krun, Turnovo, Sredec)
Bdin (Bdin)"
А това е и Европа засега (Русия, Северна Африка, Мала Азия и т.н. все още не са завършени):
Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
Бисер от кандидат-студентската кампания по история на СУ 2006
Comment
-
Прекалено много се влияе от съвременните граници твоя приятел и се боя, че направените от него административни и държавни граници са доста далеч от истинските, ама карай - похвално е, че се е опитал човека :tup:(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Warlord написаПрекалено много се влияе от съвременните граници твоя приятел и се боя, че направените от него административни и държавни граници са доста далеч от истинските, ама карай - похвално е, че се е опитал човека :tup:www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
България специално е сравнително точна (за 14-ти век става въпрос), така, че нашата помощ има ефект за този проект, но за другите държави не съм съгласен, въпреки, че не съм толкова запознат.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Гост
Не ми е ясно за кой период е картата. Границите на са били толкова устойчиви.
Имаш ли достъп до тритомната христоматия по история на България (червената) ?Мога да ти посоча някои страници, че не ми се преписва.
Comment
-
Не, за съжаление моята литература е доста ограничена. А че границите са били крайно неустойчиви - мисля, че всички го знаем. Включително и чехът, който състави картата. Той сам си каза, че със Западна Европа е що годе лесно (т.е. там границите не се менят с по една полянка или горичка), но Балканите и Русия са същински хаотичен ад.
А картата няма конкретен период (освен най-общо казано средновековието) понеже е практически невъзможно да се състави такава карта за точно едно време. Например, за България направихте за Иван Асен II, но да кажем за Сърбия може да има пък само по времето на Стефан Душан. Е, картата и не претендира за пълна историческа достоверност, де...
А, впрочем, донякъде си обяснявам и "влиянието от съвременните граници" от малко по-психологическа гледна точка. Защото той, освен разни исторически атласи, карти и тем подобни, се е допитвал и от хора от региона (както в нашия случай). А тези хора със сигурност донякъде се влияят от съвременните граници (както аз например, признавам си, не мога да кажа почти нищо за географията на Македония или да кажа кой град къде е).Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
Comment
-
Между другото разполагам с карта на темите и областите във Византия от ранното Средновековие (²Х - Х² век.) само, че е на хартия. Но ако това ще помогне на приятеля ти (незнам дали включва и Мала Азия в картата си) мога да се помъча да скалъпя нещо на Пейнт-а При Византия поне са сигурни и имената и границите на областите за разлика от при България където се налага да импровизираме.(\_/)
(°_°)
Comment
-
Гост
Не, за съжаление моята литература е доста ограничена.
В Бориловия синодик има епархиите (ще посоча тях, без имената на владиците:
Преслевски, Червенски, Ловешки, Средечки, Овечки, Дръстърски. Посочени са и епархии, които са били по времето на цар Иван Асен ²² - Серски, епископи на Велбъжд, архиепископи охридски, епископи Бранчевски, епископи Белградски, епископи Нишавски, митрополоти Бдински (най-вероятно повменника е от времето когато Страцимир подчинил Видин на Цариград, затова Вид. митрополит е дадет тук, а не при тези, които са в държавата), митрополигите Филипийски и Месемврийските митрополити.
При събора срещу евреите организиран от Иван Александър са изброетни следните присъствали владици: Митрополоти- преславски, дръстърски, овчеграски, ловчански, филипополски, средецки (присъствал е и вдовстващия мадитски, неговата епархия не е била в България)
По песнивеца на Иван Александър: Несебър и цялото Поморие с Романия, така също Бдин и цялото Подунавие, даже и до Морава. Другите пък градове и селища, области и села тичаха и се валяха в нозете на този цар.
За о-в СВ. Ахил се очаква на Крориана да сложат БСМ на Й. Иванов (по данни от ДИР.БГ) и там ще може да се види за надписите по храма.
Comment
-
Картата е добра,но за Византия по принцип има много повече информация отколкото за България.
Това за България не може да се направи.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
Ей, съжалявам, че чак сега отговарям, но компа ми се развали, а и нямам нет в нас. И влизам изключително рядко, главно ако съм в компютърен клуб (както сега). Та мерси за постовете и за картата, въпреки че в скоро време няма да мога да ги използвам!Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
Comment
Comment