Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Илюстрации на воини

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

малко извори
    …барса бири багаин…и областите…на него са поверени ризници…и шлемове 157

Багатур багаинът има общо 53 ризници и 54 шлема

Юк боилът има 26 ризници, ичиргу багаинът-12, зитко мирос-17, юг багаинът-22, бири багаинът-22
    Ризници…64 кане…ризинци…ризници 83…ризници85
    Ситит багаинът има власт общо над 83 ризинци и общо 70 шлема
    …са неговите ризинци, а шлемовете 2. И …ризинци…ти имат 191 седла, а ризниците им са 192.
    Зитко ичергу боилът има: плочести ризници 455, шлемове 540; халчести ризниц 427, шлемове 854. Туртуна пиле жупан има : плочести ризници 20, шлемове 40, халчести ризници 1 шлема1.

Някой ще сложи ли снимки от музеи?

Comment

Кажете нещо за тези "вълнести" шлемове на картинките
      "Щом не щеш мира, на ти секира"

Comment

Galahad написа
        Това май не е точно за тази тема, но не намерих забавните моделчета. Та ровичкайки се за снимки за Балванската битка, си намерих нещо от детските години- моделче на крепост и войници. Разбира се се правеха от картон и хартия, защото тогава и да е имало компютър "Правец" подобни игри бяха непосилно бреме за него. Разбира се крепоста, стенобойните машини и част от армията отдавна съм ги запилял. Но сега си намерих няколко ненаправени войничета.

Та ето 2 детски радости. Да покажа какво имаше на родния социалистически пазар. В сегашния компютърън 21 век това май вече си е история на ограчките и моделите.
        Имах стотици от тези войничета!Комплектите ги продаваха само в руските книжарници.Внос,братче-от Съюза ...Това е играта на която най-много съм се радвал.
        Благодаря ти,че ме върна в детството!
        "Търпение и време, време и търпение..."
        Кутузов

Comment

Ето и нещо от мен.Последната картинка са волжки българи.
          Attached Files
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Илюстрации на войни

Има интересно изследване за българската армия и оръжия по времето на Калоян на издателство Тнгра ТанНакРа на профл Овчаров:Победите на цар Калоян 1197-1207. Струва си да се прочете.

Comment

Bagatur-Bagain написа
              Има интересно изследване за българската армия и оръжия по времето на Калоян на издателство Тнгра ТанНакРа на профл Овчаров:Победите на цар Калоян 1197-1207. Струва си да се прочете.
              Не го чети, не си струва. професорът по-добре да се заниимава с Орфей отколкото да пише за оръжие

Comment

В тази насока аз бих препоръчал трудове на Борис Чолпанов - доста подробно разглежда военното дело и въоръжението през цялата българска история.
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Оръжия

Е вярно не е като на Геза Фехерд. То е наистина добро. има много илюстрации и скици на колчани, лъкове и облекло. И все пак най- достоверен източник си остават изображенията на конници в Плиска.

Comment

Bagatur-Bagain написа
                    Е вярно не е като на Геза Фехерд. То е наистина добро. има много илюстрации и скици на колчани, лъкове и облекло. И все пак най- достоверен източник си остават изображенията на конници в Плиска.
                    По принцип не е лесно да се пише за оръжие, а нашите учени са големи капацитети и всезнайковци. Кой да се занимава да чете да събира и анализира

Comment

Да бе нашите учени са толкова учени колкото и...Лятото Валери Йотов ми държи сабята и ми вика това не е сабя а ятаган.Като му тикнах собсвената книга в носа с оригиналния модел по който е правена почна да мръчни простотии.Освен това като почна да показва как се борави със сабя всеки почна да си чопли носа горкото момче сигурно за първи път се докосваше до оръжие през живота си и трябваше да говори куп простотии...Негово другарче пък изръси че плетените ризници се носят само от пехотата щот разбираш ли дрънчат и плашан конете :nut: :aaa: ризницата на конника може да бъде само плочеста а като попитах за ламеларна :argh: направи се че не ме чу професори... :sm100:
                      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

две неща от Казанлък и Перник
                        Attached Files

Comment

Реконструкции
                          Attached Files

Comment

Още за Арслан
                            Attached Files

Comment

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Boa...psed&sb=5&vc=1

Това са малко сръбски стенописи от 14 век.
                              Last edited by Thorn; 24-12-2005, 02:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Ето и нещо от мен(някои може да се повтарят в други теми ако забележите такова свиркайте да трия)
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X