Дайте да направим поне една база данни с изображенията, които имаме. За крепостите, за доспехите, за боздуганите, за мечовете, за шлемовете и т.н.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Илюстрации на воини
Collapse
X
-
Тя е доста популярна. Имамя, но не е у мен в момента. Имам и "Отбранителни съоръжения в българското Средновековие" на М. Харбова, "Крепостно строителство по българските земи", "Българска военна история Х - ХV век", "Перперикон и околните твърдини през средновековието". Ако имате идея, за други общи изследвания по въпроса - казвайте.
Като имах предвид база данни имах предвид снимки, рисунки и реконструкции, които да качим някъде в нета.
Comment
-
Поне така казват изследванията, че е аварско. Какво значи, че има надписи? Как нямат значение чорапите, при услове ,че са в датиран комплекс. Пак казвам, че миниатюрите не дават нужната информаци тъй като следват един канон. Не може араби, руси, перси, ланини да имат тежко въоръжение, но не и тук, просто така ги кефи.
Следва се тип, описан в наръчник наречен ерминии. Там е описано: Св. Димитър-на кон, млад, с доспехи...
Ресува се така както е учено, а мечове, буздугани ,всеки е виждал около себе си.
Приемам информацията за базата данни.Мога да кача снимки от Търновският музей. Търся такива от музея на Владислав Варненчик.
Comment
-
Ами на темата за византийската армия има както доста картинки, така и доста линкове към съответни сайтове. Разгледай темата внимателно. Аз съм натрупал голям архив от изображения за Византия, но са предимно на фигурки. Можеш да видиш книжките на Оспрей, имаше линк да се свалят на същата тема. За съжаление тази, която е за най-интересния за мен период - 4-9 в., е с най-слаби реконструкции.
Малко ранни византийци пускам.
Comment
-
Съгласен съм с теб,но трябва да се отчита и вноса на западно въоръжение,а също и трофейното оръжие.Както писах в един друг форум-в събраните след битката шлемове едва ли са квасили кисело мляко.В събота ходих до Варна и посетих музея на Варненчик.Има и доста истински нещица,щях да ги снимам,но чичката(музейния работник) ни висеше на главите,а едва след това ми дойде на акъла,че срещу 5лв той сам щеше да ги снима,че и нас до тях.Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
-
Готово,бе,а кога ще се натряскаме?Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/
Comment
-
Представям на кратко част от оръжието в средновековната зала на Търновският археологически музей. Проблем, е че част от находките са без точни данни за местонамирането им, а други са подложени на силна реставрация.
1 Една ризница, с къси ръкави, достига до горната част на бедрата. Към нея неправилно са закачени два налакътника, тип базу-банд, които са поставени от обратната страна на ръката, а не на лицевата. Ризницата е от Търново, налакътниците от избено помещение на двореца. Тъй като те са източни, носени първо от монголите, а след това и от турците, резонно е да предположим, че или са на такъв наемник, или са по-късни от турският период. Възможно е и носене от българин, но определено са чуждо влияние.
2 Втора ризница, открит в Свищов, част е реставрирана. Към нея е сложено копие на шлем от Казанлък. Той е западноевропейски базинет, без забрало, с халки за закрепване на айвентал-качулка от ризница. Чуждият произход не подлежи на съмнение.
3 Ризница, която е силно реставрирана. Закопчавала се е на гърдите. Близо до врата има няколко месингови халки.
4. Ризница с копие на шлем от Габровският балкан. Той е сегментен, с прекалено масивна долна част, към която са се закрепяли сегментите на купола. Има украса от Y с две точки, наподобяващ известният и спорен прабългарски символ. Най вероятно е стилизирано човешко лице.
5. Шлем от Свищов с назатилник от ризница. Сегментен е, с масивна плочка на върха. Украсен е с изпъкнали “шипове”. Назатилника вероятно се е закопчавал под шията, за което е служела масивна закопчалка. Прилича на монголските сегментни шлемове. Монголски? Турски?
6. Забрало за базинет тип свинска муцуна. Неизвестно местонамиране. Във форума съм пуснал статия за него. Най-вероятно от битката при Никопол 1396 г. Вероятна датировка 1390-1400 г. Произведен по всяка вероятност в Милано.
7. реставрирани наколенници от двореца.
8. Два боздугана. Левият е късен, по всяка вероятност турски.
9. Железен обков на щит, състоящ се от две симетрични половини, образуващи сърцевидна форма. Странно, е че по през Средновековието се използват предимно дървени щитове с метално умбо. По форма прилича на ислямските шитове аданга.
Comment
Comment