Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВАЖНО : Скоро се очаква да се намерят гробовете на българските ханове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добре бе сега за японски дървени замъци ли ще си говорим или за нашите канове ?

Comment

Ми само за сравнение, но да ги забравим тях.
      Защ да не може да е имало дървени сгради, вкл.дворец, през канското време. Каменните са си каменни, тях никой не ги изключва.

Comment

Брех да му се не види! Ще вземат да ги намерят наистина.
        Четири могили на около 12 км западно от Плиска привличат вниманието на археолозите със своята необичайност. Това не са типичните тракийски могили, които винаги се натрупват по височини. Четирите са...

Comment

В гроба, освен костите на мъртвия, са и останките от две животни - кожата на кон, чието месо е използвано за следпогребалната трапеза, както и череп на овен. До аристократа са положени части от конска юзда с бронзови наочници, по средата на които има златен нит, две стремена, по които е датиран гробът, оръжие - меч, сабя или голям кинжал, което е много зле запазено. Има и златна обеца, която вероятно е дар от жената на покойника или от негова сродница. В гроба е намерена и отлично запазена глинена кана с особен вид украса, непозната досега. Сами по себе си погребалните дарове са особено пищни. Керамичните съдове за течности са били голяма рядкост, а желязото е било изключително скъп и рядък метал. Когато за едно лице родствениците си позволяват да поставят толкова много метал в неговия гроб, това говори косвено за знатност на покойника, обяснява откривателят проф. Рашо Рашев.
          Ако е бил аристократ, то ще да е бил от нишестоящите. Вещите показват, че ритуалът е свързан с погребални дарове. Но тяхната скромност, показва и съответното положение на погребания.
          Някои свързват ранга основно с коланната украса- за висшите - сребро и злато, за по-низшите останалото.

Comment

Така е. Коланната украса всъщност е била най-важният отличителен белег, който може да говори за един човек. Може да се каже, че коланите и техните украшения са били пагоните на прабългарската армия. За всеки по-висок чин са прибавяни нови украшения и върховният главнокомандващ - канът се отличава с украсата на своя колан, както е известно степните владетели вкл. българските не са носели корони.
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Много ще е интересно , ако направят генетичен анализ на въпросния аристократ. За жалост нашите боклуци никога няма да направят подобно нещо!

Comment

Много ще е интересно , ако направят генетичен анализ на въпросния аристократ. За жалост нашите боклуци никога няма да направят подобно нещо!
                Не виждам смисъл. Ако е за етнически произход - това е доста относително - цар Иван Стефан е имал майка сръбкиня (с неаполитанска жилка) и баща българин ( с куманска жилка). Стефан Душан е имал майка българка и жена българка. Англ. кралица Виктория пък е имала баща германец и съпруг германец (Кобург). НВ (Симеон ²²) пък е женен за испанка, майка му е дъщеря на италианския крал и внучка на черногорския, а дядо му Фердинанд е син на германски принц и внук на фр. крал Луи Филип.
                Ако е за родство - нямаме открити др. гробове на ханове - напр. ако имаме гроба на Крум, може да се провери дали този му е рода и не е Омуртаг.

Comment

Е съмнявам се накой аристократ да е от чужд произход. По онова време точно аристократите са били хората с най-чиста "кръв". Те са един вид "каймака" на народа , благородниците на народа... Иначе за кан не се очудвам. Нормално е кановете да са със смесена жилка.

Впрочем не са ли намерили останките на Кубрат в гроба му в Малая Перешчепина?

Comment

Ами съпругът на Крумовата сестра е бил византиец.

Comment

Galahad написа
                      Ами съпругът на Крумовата сестра е бил византиец.
                      Чакай сега , да не бъркаме канското семейство с аристокрацията. Аристократ незначи човек , който е в родственност с кана.Под аристократ разбирай примерно някой боляр или кавхан, аз лично до сега не съм чувал да женят кавхани за византиийки за да скрепят мира

Comment

аз лично до сега не съм чувал да женят кавхани за византиийки за да скрепят мира
                        И на колко кавхана знаеш какви са били съпругите им? При аристократите е по-важна синята кръв, отколкото националността.

Comment

:sm186: Вече повече от седмица не са намирали гроб на владетел. :not: Лошо! Много лошо! :noway: Аз очаквах от новооткритите могили (дайте да се разберем - могилите по този край са много, но пък иманярите работят с булдозери и си плащат на ченгетата) , поне един владетел да се появи!
                          Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                          Паисий Хилендарски

Comment

Я кажете кво става , аз нищо не съм чул. Дайте някаква прясна информация.

Comment

Baga-Tur написа
                              Я кажете кво става , аз нищо не съм чул. Дайте някаква прясна информация.
                              Последно намериха Тракийски владетел край село Златиница, Ямболско. Тъкмо си мислех, че поне месец ще мине до следващия владетел, ама не стана...
                              Та там намерили златен пръстен с изображение на жена (богиня?) поднасяща венец от лаврови клонки на конник. Сега според някои издания, археолога дълбаещ гробницата заявил, че това е гръцката богиня Нике. Аз незнаех, че траките са имали гръцки богове, ама човек се учи докато е жив... Все си мислех, че Бендида, Орфей, Дионис са тракийски богове.
                              Другото ново е че са намерили златна цедка. Пак според археолога тя била за вино. Що са го цедили това вино и що със златна цедка, не ми стана ясно! :shrug:
                              Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                              Паисий Хилендарски

Comment

Последно намериха Тракийски владетел край село Златиница, Ямболско. Тъкмо си мислех, че поне месец ще мине до следващия владетел, ама не стана...
                                Та там намерили златен пръстен с изображение на жена (богиня?) поднасяща венец от лаврови клонки на конник. Сега според някои издания, археолога дълбаещ гробницата заявил, че това е гръцката богиня Нике. Аз незнаех, че траките са имали гръцки богове, ама човек се учи докато е жив... Все си мислех, че Бендида, Орфей, Дионис са тракийски богове.
                                Другото ново е че са намерили златна цедка. Пак според археолога тя била за вино. Що са го цедили това вино и що със златна цедка, не ми стана ясно! :shrug:
                                Мда, отварям си аз вестника тази сутрин и какво да видя, има статия с картинки за въпросната находка. Щом и до тук е стигнало, значи е сериозно.
                                Аватаркс, хайде да не влизаме в дребнавости за гръцките богове в тракииските вярвания и хайде да не ти цитирам Херодот!

А това, че археолозите, които копаят и намират, но не могат да определят свясно какво са намерили, е общо-известна тайна. Спомням си Китов, когато намери бронзовата глава и реши, че е от Фидиас! Да се прецени дали жената/богинята е Нике е сравнително лесно, ако няма криле, то за Нике и дума не може да става. Между другото, аз прочетох, че датировката е 370-360 благодарение на червенофигурните вази, намерени в гроба, някой да ги е виждал или да има линк към тях?
                                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Working...
                                X