Добре бе сега за японски дървени замъци ли ще си говорим или за нашите канове ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ВАЖНО : Скоро се очаква да се намерят гробовете на българските ханове
Collapse
X
-
Гост
Ми само за сравнение, но да ги забравим тях.
Защ да не може да е имало дървени сгради, вкл.дворец, през канското време. Каменните са си каменни, тях никой не ги изключва.
Comment
-
Гост
В гроба, освен костите на мъртвия, са и останките от две животни - кожата на кон, чието месо е използвано за следпогребалната трапеза, както и череп на овен. До аристократа са положени части от конска юзда с бронзови наочници, по средата на които има златен нит, две стремена, по които е датиран гробът, оръжие - меч, сабя или голям кинжал, което е много зле запазено. Има и златна обеца, която вероятно е дар от жената на покойника или от негова сродница. В гроба е намерена и отлично запазена глинена кана с особен вид украса, непозната досега. Сами по себе си погребалните дарове са особено пищни. Керамичните съдове за течности са били голяма рядкост, а желязото е било изключително скъп и рядък метал. Когато за едно лице родствениците си позволяват да поставят толкова много метал в неговия гроб, това говори косвено за знатност на покойника, обяснява откривателят проф. Рашо Рашев.
Някои свързват ранга основно с коланната украса- за висшите - сребро и злато, за по-низшите останалото.
Comment
-
Така е. Коланната украса всъщност е била най-важният отличителен белег, който може да говори за един човек. Може да се каже, че коланите и техните украшения са били пагоните на прабългарската армия. За всеки по-висок чин са прибавяни нови украшения и върховният главнокомандващ - канът се отличава с украсата на своя колан, както е известно степните владетели вкл. българските не са носели корони.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Гост
Много ще е интересно , ако направят генетичен анализ на въпросния аристократ. За жалост нашите боклуци никога няма да направят подобно нещо!
Ако е за родство - нямаме открити др. гробове на ханове - напр. ако имаме гроба на Крум, може да се провери дали този му е рода и не е Омуртаг.
Comment
-
Е съмнявам се накой аристократ да е от чужд произход. По онова време точно аристократите са били хората с най-чиста "кръв". Те са един вид "каймака" на народа , благородниците на народа... Иначе за кан не се очудвам. Нормално е кановете да са със смесена жилка.
Впрочем не са ли намерили останките на Кубрат в гроба му в Малая Перешчепина?
Comment
-
Гост
-
Galahad написаАми съпругът на Крумовата сестра е бил византиец.
Comment
-
Гост
аз лично до сега не съм чувал да женят кавхани за византиийки за да скрепят мира
Comment
-
:sm186: Вече повече от седмица не са намирали гроб на владетел. :not: Лошо! Много лошо! :noway: Аз очаквах от новооткритите могили (дайте да се разберем - могилите по този край са много, но пък иманярите работят с булдозери и си плащат на ченгетата) , поне един владетел да се появи!Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Baga-Tur написаЯ кажете кво става , аз нищо не съм чул. Дайте някаква прясна информация.
Та там намерили златен пръстен с изображение на жена (богиня?) поднасяща венец от лаврови клонки на конник. Сега според някои издания, археолога дълбаещ гробницата заявил, че това е гръцката богиня Нике. Аз незнаех, че траките са имали гръцки богове, ама човек се учи докато е жив... Все си мислех, че Бендида, Орфей, Дионис са тракийски богове.
Другото ново е че са намерили златна цедка. Пак според археолога тя била за вино. Що са го цедили това вино и що със златна цедка, не ми стана ясно! :shrug:Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Avatarx написаПоследно намериха Тракийски владетел край село Златиница, Ямболско. Тъкмо си мислех, че поне месец ще мине до следващия владетел, ама не стана...
Та там намерили златен пръстен с изображение на жена (богиня?) поднасяща венец от лаврови клонки на конник. Сега според някои издания, археолога дълбаещ гробницата заявил, че това е гръцката богиня Нике. Аз незнаех, че траките са имали гръцки богове, ама човек се учи докато е жив... Все си мислех, че Бендида, Орфей, Дионис са тракийски богове.
Другото ново е че са намерили златна цедка. Пак според археолога тя била за вино. Що са го цедили това вино и що със златна цедка, не ми стана ясно! :shrug:
Аватаркс, хайде да не влизаме в дребнавости за гръцките богове в тракииските вярвания и хайде да не ти цитирам Херодот!
А това, че археолозите, които копаят и намират, но не могат да определят свясно какво са намерили, е общо-известна тайна. Спомням си Китов, когато намери бронзовата глава и реши, че е от Фидиас! Да се прецени дали жената/богинята е Нике е сравнително лесно, ако няма криле, то за Нике и дума не може да става. Между другото, аз прочетох, че датировката е 370-360 благодарение на червенофигурните вази, намерени в гроба, някой да ги е виждал или да има линк към тях?"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
Comment