Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВАЖНО : Скоро се очаква да се намерят гробовете на българските ханове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И на мен не ми прилича на канска гробница (щеше да бъде много по-голяма и богата), по-скоро е или на член от канското семейство, или на някой от военно-племенната аристокрация. Но е възможно да открият и гробът на някой български кан като разкопаят целия гробен комплекс в района.
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Дано да открият. Ще бъде доста важно събитие.

Comment

Хора, май ви убягва нещо важно от статията:
        Откривателите очакват в съседство да намерят и централен гроб на по-важна персона. Могилата може да бъде проучена до 10 дни, ако получи достатъчно финансиране.

Намериха гробът на Ситалк , маската на Севт , сега пък гроб на хан !!!! Какво откривателство! През последните години се откриха гробовете на едни от най-известните ист. личности в бълг. историята!!!

Comment

Най-вероятно и още ще открият. Сам да намерят пари. Парадоксално, днешните мътни времена са епохални в археологията.

Comment

KG125 написа
            Най-вероятно и още ще открият. Сам да намерят пари. Парадоксално, днешните мътни времена са епохални в археологията.
            Пари се намират - има няколко фонда, които спонсорират само това.
            Китов копае с такива пари.
            А не е парадоксално, просто сега ни се дава да ги открием, имаме нужда от символи.
            http://www.bukvite.com

Comment

Това с дървения хански дворец направо утрепа рибата в язовира! Направили 3 м дебели каменни стени и дървен дворец. Направо ме кефят тия български ханове...
              Ама те са се засилили всеки ден нов хански гоб откриват :
              ''Шуменски археолози откриха запазена гробищна могила при разкопки в местността "Чаир дере" близо до квартал "Макак", съобщи директорът на историческия музей в Шумен Дечко Лечев, цитиран от БТА. Намерените досега находки показват, че в могилата е погребан висш сановник от периода 7-9-ти век.

Има вероятност това да е ханско погребение и ще бъде сензация, тъй като ще е първото открито погребение на хан в България, каза Лечев.''

Значи до една-две години очаквам да намерят повече хански погребения, отколкото канове сме имали...:nworthy:
              Last edited by Avatarx; 14-07-2005, 14:26.
              Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
              Паисий Хилендарски

Comment

За погребението от Плиска

:nworthy: И аз ще се присъединя към мнението, че това е погребение на по-високопоставен прабългарин. Вероятноста да бъде от владетелските семейства също е голяма. Но едва ли ще е от поредицата малко време управлявали канове.
                Защото дори да е убит при дворцов преврат, местоположението му говори, че са изпълнени традиционните поребални обичаи. И да има по богат гробен инвентар. Така ако беше кан, то малко поне щеше да си прилича с погребенията от Малая Перещчепина и Вознесенка. А за тях за сега най-правдоподобното твърдение е че са гробовете на Курт(Кубрат) и Аспарух. И са пълни догоре със златни предмети. А сребърния орел вероятно е военен трофей от разгромена Византийска част.
                Ако наблизо или в другите три могили се открият нови погребения, то тогава вероятно ще бъдем свидетели на големи и епохални открития. Време е и нашата страна да се прочуе с такива находки, каквито са намирани в Гърция, Месопотамия и др.:nworthy:
                От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Galahad написа
                  Хора, май ви убягва нещо важно от статията:

Намериха гробът на Ситалк , маската на Севт , сега пък гроб на хан !!!! Какво откривателство! През последните години се откриха гробовете на едни от най-известните ист. личности в бълг. историята!!!

Аз съвсем се обърках, но не беше ли бронзовата глава на Севт 3ти, а маската да се предполагаше да е на Терес 1ви?

Темата за майтапите трябва да бъде отворена!
                  "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                  Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

А така , сега искам да ми благодарите и тези който казаха че си измислям да ми се извинят .

Колкото по въпроса за гроба - Според мен е напълно възможно да е на някой от българските канове. Имам книгата на Рашо Рашев и съм разглеждал най-обстойно различните гробове край Украйна.За гробовете от "българската група" е известно че са с много малък погребален инвентар и в повечето случай се намират само останки от кон и овен и някоя друга тока, тук таме се срещат и мечове.Да ви кажа никак не е чудно ако това излезе гроб на някой к(х)ан , ама никак !

Иначе не гледайте гроба във Вознесенска , все пак говорим за СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.Като се има внапредвид че тогава българите са били в добри отношения с Византия , никак не е чудно че имат такива красиви и ,,скъпи" гробове.

Comment

Това с дървения хански дворец направо утрепа рибата в язовира! Направили 3 м дебели каменни стени и дървен дворец.
                      Не бързай.
                      Япония е пълна с дървени замъци и пагоди, има една и на 16 етажа. Българската традиционна архитектура, често наричана "възрожденска" също много залага на дървото и прави с него чудеса.
                      Като видиш някоя от големите възрожденски сгради, можеш да си представиш и една по-голяма и това е то. Не би било чудно.
                      Като проучат находката и я възстановят, на книга, де, другото би било фантастика, ще стане ясно каква ще да е била тая голяма сграда.
                      "Леко на завоите", както се е казвало някога.

Comment

KG125 написа
                        Не бързай.
                        Япония е пълна с дървени замъци и пагоди, има една и на 16 етажа. Българската традиционна архитектура, често наричана "възрожденска" също много залага на дървото и прави с него чудеса.
                        Като видиш някоя от големите възрожденски сгради, можеш да си представиш и една по-голяма и това е то. Не би било чудно.
                        Като проучат находката и я възстановят, на книга, де, другото би било фантастика, ще стане ясно каква ще да е била тая голяма сграда.
                        "Леко на завоите", както се е казвало някога.
                        Не бъркай Япония с България! :nworthy: По въпроса с българската архитектура не мисля, че си прав , но не съм специалист по архитектура.
                        И в Плиска и в Преслав има достатъчно остатъци от каменностенни сгради. Силно се съмнявам, че българите , които допреди провъзгласяването на Плиска за столица са имали каменни градове (), изведнъж са почнали да правят бараки от типа '681-ва Величието на хана'. И да си живеят там владетелите ми се струва не особенно вероятно. И да са намерили археолозите дървена сграда точно от този период (която някак си останала, а каменните сгради не) също малко ме съмнява.
                        Във всеки случай има доста голямо количество манастири, по същество крепости, които са каменни и са от преди Възраждането.

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                        Паисий Хилендарски

Comment

А така , сега искам да ми благодарите и тези който казаха че си измислям да ми се извинят .
                          Не за теб, за Рашо ставаше дума. Голямо откривателство - в първата половина на всеки месец - гроб на трак. цар, а във втората на хан. :nut:

И тъй като на тукашните майтапи май е въведен ограничителен режим, ето нещо за бурното откривателство у нас на гробове на велики личности

:mhehe: :animal27: :streichel

Comment

Не бъркай Япония с България! :nworthy: По въпроса с българската архитектура не мисля, че си прав , но не съм специалист по архитектура.
                            И в Плиска и в Преслав има достатъчно остатъци от каменностенни сгради. Силно се съмнявам, че българите , които допреди провъзгласяването на Плиска за столица са имали каменни градове (), изведнъж са почнали да правят бараки от типа '681-ва Величието на хана'. И да си живеят там владетелите ми се струва не особенно вероятно. И да са намерили археолозите дървена сграда точно от този период (която някак си останала, а каменните сгради не) също малко ме съмнява.
                            Във всеки случай има доста голямо количество манастири, по същество крепости, които са каменни и са от преди Възраждането.
                            Че защо? Япония и България си приличат малко повече, отколкото изглежда. Ако се различават, то е в полза на Япония. А пък тя има дървени сгради в най-цветущите периоди от развитието си.

Намирането на една дървена сграда не изключва наличието на каменни. Имало е, както знаем.
                            Дървото обаче не е белег на изостаналост. Я какви работи са направени от него! Камъкът е по студен и т.н. и т.н. После, има и въпрос на манталитет и виждане. Пак ще погледна Япония - стените им от хартия - така им идва отвътре.

След като през турско са правели къщите, и то какви! от дърво на горния етаж и камък на долния, ще да са имали съображения и така ще да е било и през Средновековието.

Па накрая, това може да е един от дворците, "дървения"

Comment

а бе глупости :stupid: така им идвало от вътре :mhehe: там ги тресе всеки ден :rock: как да си направят къщите ,като повечето поразии идват от пожари ?

Comment

дядоБлаго написа
                                а бе глупости :stupid: така им идвало от вътре :mhehe: там ги тресе всеки ден :rock: как да си направят къщите ,като повечето поразии идват от пожари ?
                                A oсвен това и цунамите ги заливат. Всъщност болшинството японски замъци са с каменни стени - на първия етаж. Нагоре са дървени. А хартиените стени са само междинни. По този начин конструкцията е максимално олекотена и земетресенията не са особенно страшни. Освен ако земята не почне да се разцепва разбира се, което нерядко се е случвало. Като цяло добре изградена крепост винаги е била с каменни стени, тези с дървени стени (най-често за незначителни укрепления) са временни и определено не са дворци :shrug:

Паисий Хилендарски

Comment

Working...
                                X