И на мен не ми прилича на канска гробница (щеше да бъде много по-голяма и богата), по-скоро е или на член от канското семейство, или на някой от военно-племенната аристокрация. Но е възможно да открият и гробът на някой български кан като разкопаят целия гробен комплекс в района.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ВАЖНО : Скоро се очаква да се намерят гробовете на българските ханове
Collapse
X
-
Гост
-
Гост
Хора, май ви убягва нещо важно от статията:
Откривателите очакват в съседство да намерят и централен гроб на по-важна персона. Могилата може да бъде проучена до 10 дни, ако получи достатъчно финансиране.
Намериха гробът на Ситалк , маската на Севт , сега пък гроб на хан !!!! Какво откривателство! През последните години се откриха гробовете на едни от най-известните ист. личности в бълг. историята!!!
Comment
-
Гост
Най-вероятно и още ще открият. Сам да намерят пари. Парадоксално, днешните мътни времена са епохални в археологията.
Comment
-
KG125 написаНай-вероятно и още ще открият. Сам да намерят пари. Парадоксално, днешните мътни времена са епохални в археологията.
Китов копае с такива пари.
А не е парадоксално, просто сега ни се дава да ги открием, имаме нужда от символи.
Comment
-
Това с дървения хански дворец направо утрепа рибата в язовира! Направили 3 м дебели каменни стени и дървен дворец. Направо ме кефят тия български ханове...
Ама те са се засилили всеки ден нов хански гоб откриват :
''Шуменски археолози откриха запазена гробищна могила при разкопки в местността "Чаир дере" близо до квартал "Макак", съобщи директорът на историческия музей в Шумен Дечко Лечев, цитиран от БТА. Намерените досега находки показват, че в могилата е погребан висш сановник от периода 7-9-ти век.
Има вероятност това да е ханско погребение и ще бъде сензация, тъй като ще е първото открито погребение на хан в България, каза Лечев.''
Значи до една-две години очаквам да намерят повече хански погребения, отколкото канове сме имали...:nworthy:Last edited by Avatarx; 14-07-2005, 14:26.Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
За погребението от Плиска
:nworthy: И аз ще се присъединя към мнението, че това е погребение на по-високопоставен прабългарин. Вероятноста да бъде от владетелските семейства също е голяма. Но едва ли ще е от поредицата малко време управлявали канове.
Защото дори да е убит при дворцов преврат, местоположението му говори, че са изпълнени традиционните поребални обичаи. И да има по богат гробен инвентар. Така ако беше кан, то малко поне щеше да си прилича с погребенията от Малая Перещчепина и Вознесенка. А за тях за сега най-правдоподобното твърдение е че са гробовете на Курт(Кубрат) и Аспарух. И са пълни догоре със златни предмети. А сребърния орел вероятно е военен трофей от разгромена Византийска част.
Ако наблизо или в другите три могили се открият нови погребения, то тогава вероятно ще бъдем свидетели на големи и епохални открития. Време е и нашата страна да се прочуе с такива находки, каквито са намирани в Гърция, Месопотамия и др.:nworthy:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Galahad написаХора, май ви убягва нещо важно от статията:
Намериха гробът на Ситалк , маската на Севт , сега пък гроб на хан !!!! Какво откривателство! През последните години се откриха гробовете на едни от най-известните ист. личности в бълг. историята!!!
Аз съвсем се обърках, но не беше ли бронзовата глава на Севт 3ти, а маската да се предполагаше да е на Терес 1ви?
Темата за майтапите трябва да бъде отворена!"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
А така , сега искам да ми благодарите и тези който казаха че си измислям да ми се извинят .
Колкото по въпроса за гроба - Според мен е напълно възможно да е на някой от българските канове. Имам книгата на Рашо Рашев и съм разглеждал най-обстойно различните гробове край Украйна.За гробовете от "българската група" е известно че са с много малък погребален инвентар и в повечето случай се намират само останки от кон и овен и някоя друга тока, тук таме се срещат и мечове.Да ви кажа никак не е чудно ако това излезе гроб на някой к(х)ан , ама никак !
Иначе не гледайте гроба във Вознесенска , все пак говорим за СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.Като се има внапредвид че тогава българите са били в добри отношения с Византия , никак не е чудно че имат такива красиви и ,,скъпи" гробове.
Comment
-
Гост
Avatarx написаТова с дървения хански дворец направо утрепа рибата в язовира! Направили 3 м дебели каменни стени и дървен дворец.
Япония е пълна с дървени замъци и пагоди, има една и на 16 етажа. Българската традиционна архитектура, често наричана "възрожденска" също много залага на дървото и прави с него чудеса.
Като видиш някоя от големите възрожденски сгради, можеш да си представиш и една по-голяма и това е то. Не би било чудно.
Като проучат находката и я възстановят, на книга, де, другото би било фантастика, ще стане ясно каква ще да е била тая голяма сграда.
"Леко на завоите", както се е казвало някога.
Comment
-
KG125 написаНе бързай.
Япония е пълна с дървени замъци и пагоди, има една и на 16 етажа. Българската традиционна архитектура, често наричана "възрожденска" също много залага на дървото и прави с него чудеса.
Като видиш някоя от големите възрожденски сгради, можеш да си представиш и една по-голяма и това е то. Не би било чудно.
Като проучат находката и я възстановят, на книга, де, другото би било фантастика, ще стане ясно каква ще да е била тая голяма сграда.
"Леко на завоите", както се е казвало някога.
И в Плиска и в Преслав има достатъчно остатъци от каменностенни сгради. Силно се съмнявам, че българите , които допреди провъзгласяването на Плиска за столица са имали каменни градове (), изведнъж са почнали да правят бараки от типа '681-ва Величието на хана'. И да си живеят там владетелите ми се струва не особенно вероятно. И да са намерили археолозите дървена сграда точно от този период (която някак си останала, а каменните сгради не) също малко ме съмнява.
Във всеки случай има доста голямо количество манастири, по същество крепости, които са каменни и са от преди Възраждането.Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Гост
А така , сега искам да ми благодарите и тези който казаха че си измислям да ми се извинят .
И тъй като на тукашните майтапи май е въведен ограничителен режим, ето нещо за бурното откривателство у нас на гробове на велики личности
:mhehe: :animal27: :streichel
Comment
-
Гост
Avatarx написаНе бъркай Япония с България! :nworthy: По въпроса с българската архитектура не мисля, че си прав , но не съм специалист по архитектура.
И в Плиска и в Преслав има достатъчно остатъци от каменностенни сгради. Силно се съмнявам, че българите , които допреди провъзгласяването на Плиска за столица са имали каменни градове (), изведнъж са почнали да правят бараки от типа '681-ва Величието на хана'. И да си живеят там владетелите ми се струва не особенно вероятно. И да са намерили археолозите дървена сграда точно от този период (която някак си останала, а каменните сгради не) също малко ме съмнява.
Във всеки случай има доста голямо количество манастири, по същество крепости, които са каменни и са от преди Възраждането.
Намирането на една дървена сграда не изключва наличието на каменни. Имало е, както знаем.
Дървото обаче не е белег на изостаналост. Я какви работи са направени от него! Камъкът е по студен и т.н. и т.н. После, има и въпрос на манталитет и виждане. Пак ще погледна Япония - стените им от хартия - така им идва отвътре.
След като през турско са правели къщите, и то какви! от дърво на горния етаж и камък на долния, ще да са имали съображения и така ще да е било и през Средновековието.
Па накрая, това може да е един от дворците, "дървения"
Comment
-
дядоБлаго написаа бе глупости :stupid: така им идвало от вътре :mhehe: там ги тресе всеки ден :rock: как да си направят къщите ,като повечето поразии идват от пожари ?Проблемът на форума :damnyou:
Паисий Хилендарски
Comment
Comment