Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Осемстотин години от битката при Одрин, 1205

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    Добре. Хайде тогава да перефразираме Vintersorg:
    "Можем да се гордеем с тази победа, защото преди 800 години ......"

    Ами довършете изречението.

    Comment


      #62
      Вало, благодаря за разбирането! Точно това имах предвид. Аз лично се смятам за потомък на славните праотци, потомък на Аспарух, потомък на Крум, на Калоян...Син на свещената българска земя...БЪЛГАРИН. Като такъв за мен е скъпо всичко българско, горд съм с всички постижения на онези преди мен и тъжа за всички трагедии и безчестия, сполетяли България през вековете.
      В този смисъл Голъм (Ам гъл) явно не е разбрал точно какво исках да кажа, но няма значение. Уточнихме се

      Благодаря за посрещането! Форумът е невероятен!
      Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!

      Comment


        #63
        А някой знае ли от какъв род произлиза точно Калоян, защото като гледах възстановката отговаря доста точно на представите ми за пра-българите.

        Comment


          #64
          Тази битка е особена. Защото е спечелена битка в една обречена война. Българите са били в продължение на векове между чука на западноевропеизма и наковалнята на Ориента. Този цивилизационен сблъсък продължава вече втори милениум и все още няма резултата си, сърбаме му попарата и сега. Какво да се прави, човек не избира къде да се роди. И понеже вътре в себе си всички знаем, че в крайна сметка сме губещи: дали защото примерно Борис или Калоян са се обърнали византийски на Изток, а не на Запад, дали защото дисциплината и суровата мощ на Ориента са се оказали в един момент по-ефикасни от префинените рицари и позаспалите византийци, дали по някаква друга причина, но ние си знаем, че в крайна сметка губим. Затова ни е особено гот да се ударим в косматите гърди и да извикаме: Булгар! Булгар! (по-примитивно казано). По-изтънчено казано: нека четем Вилардуен и въздишаме как хора, наричани българи, са извършили подобни подвизи или простотии, щото да насметеш шушоните на някого си е отвсякъде простотия (ако виждаме случилото се така). Ама ние сме много горди, когато сме способни на подобни простотии. Или подвизи.
          Та думата ми беше за цивилизационния сблъсък, в който ние (опс, сори, не ние, а онези, които наричаме българи от старото време), е трябвало да направят своя цивилизационен избор. Вероятно са направили правилния избор. Във всеки случай е добре да си спомним, че преди 800 г. отделни рицари и цели воински колективи са дрънкали оръжие и са се мятали с коньовете напред-назад, за да ни осигурят така нареченото светло бъдеще, което ние наричаме днес някакво си настояще...

          Comment


            #65
            [QUOTE=Хана]
            Та думата ми беше за цивилизационния сблъсък, в който ние (опс, сори, не ние, а онези, които наричаме българи от старото време), е трябвало да направят своя цивилизационен избор. Вероятно са направили правилния избор. /QUOTE]

            Какво имаш предвид?

            Ако горе-долу те разбирам правилно, по-цивилизоивания свят по онова време определено е Византия и Изтока. Избора е бил правилен.

            Тва за което лично много уважавам Калоян е, че е успял да запази Балгария, цяла и могъща точно там където си е - на кръстопътя между Запада и Изтока, ако въобще тия понятия и виждания са съществували по онова време... Но най малкото ако ще говорим за политически авторитети от рода на източна и западна римска църква. Та с други думи, избора му е бил Изтока, но умението му да държи България в баланс между двете теглещи сили е най за уважение
            Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

            Злобата крепи човека, а мързела го грози!
            (собствен патент)

            Comment


              #66
              Фактически както каза Батко Чарли, Калоян е единственият владетел в света, който успява да направи баланс в политиката спрямо Изток-Запад. До сега не ми е известен толкова мъдър и балансиран владетел-ако лъжа поправете ме!
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

              Comment


                #67
                Parabellum написа
                Фактически както каза Батко Чарли, Калоян е единственият владетел в света, който успява да направи баланс в политиката спрямо Изток-Запад. До сега не ми е известен толкова мъдър и балансиран владетел-ако лъжа поправете ме!
                Мммм, Петър Велики донякъде. Но Калоян го постига в една доста различна епоха със значително по-малко ресурси.

                Comment


                  #68
                  И аз се включвам твърде късно, но се надявам да бъда поне забавен и ако може полезен.
                  Най-доброто в нета което съм чел за кръстоностните походи съм го срещал тук-http://enoth.narod.ru/Crusades/Crusade_Usp00.htm Надявам се, че вече сте влизали тук, но тук може да си отговорите на много от въпросите, които си повтаряте от година- колко са били армийте? Къде са средоточени преди атаката на Костантинопол? Игрите между араби, генуазци и византийци и тн.
                  Зададе се въпрос що за човек е бил Калоян? Ами симпатяга с мозъчни и черепни травми от юношество довеждащи до тежки пристъпи на лудост-чупене на посуда, псувни и виене от болка по време на пълнолуние. Абе един наш си дракула в преносния смисъл. От тук идва и името му. Истинското е Йоаница или Йоаница красивия с кучата глава както го наричали византийцити и понеже на гръцки куче се чете ,,килус,,и от тук хоп- Скилийоан.
                  Сега за власите. Ами разбирайте, че не става въпрос за власите в Румъния, а ми за тези хора населяващи високите планински вериги на Балканите и занимаващи се със скотовътство-така са ги наричали в средновековието. Влахия тагава е провинция населявана предимно от българи.
                  Смъртта на Балдоин. Най-странното което видях е, че той бил затворен в Балдоиноата кула, само , че тая кула е строена няколко десетилетия по-късно. Този наистина смел войн, ама пък кърък е бил храненик на Калоян.Това означава, че се е хранел с кучетата на царя по време на пир и бил показван на гостите му като маймуна, за да си правят сметката дали ще се правят на велики!!!
                  Хронистите разказват за смърта му ужаси- с насечени ръце и крака, после скок от крепостните стени и три дни виене в търновските чукари.
                  Калоян е кратък в отговора си към папата по въпроса за Балдоин ,,...Предаде дължимото към природата...,, и ако обичате ме извинете.
                  За Ричард Лъвското сърце.
                  Ами Барбароса-одавил се в река кокото Гаговишката бара до Брусарци ломско. Е получил удър преди това, но хората тъпи.
                  Ами началото на боя при Одрин-заради яденето на Луи дю Блоа. До като преслужника му носел печеното пиле куманска стрела пляснала прислужника му в гърба до като му се кланял и слагал с поднос в ръцете.Луи така побеснял че хвърлил в атака всички наоколо-за едното му ядене.
                  Енрико Дандоло пък се спасил защото бил сляп-по погрешка се набутал в една гора и се объркал и така не участвал в боя.
                  Ричард умира от стрела и гангрена, ами Бонифаций Монферадски? На него някакви селяндури му забили стрелата директно в окото през шлена ( знаете какви кофи са носели тогава) ей на това му наричам къръщина, заради която ще умре и самия Йоаница с кучата глава-вие знаете защо.
                  здз

                  Comment


                    #69
                    скотовътство = скотовъдство;
                    кърък = карък;
                    одавил се = удавил се;
                    удър = удар;
                    преслужник=прислужник;
                    шлена=шлема
                    ................
                    На нищо ли вече не Ви учат в училище
                    Обаче пък съдържанието е достойно като за статия на Божо (небезизвестния Б.Д.) в "24 часа"
                    We don't see things as they are, we see them as we are
                    ---Anais Nin----

                    Comment


                      #70
                      Заяжданията в тази тема няма да бъдат толерирани. Право на отговор има всеки, но за тази цел има опция лични съобщения. Надявам се да не се наложи да затварям темата.
                      TVV


                      С никой не се заяждам, а просто имах правото на отговор, който тълкувате погрешно. Просто исках да се извиня и защитя. Но щом така го виждате...моля, но и ако и това махнете-браво на вас.
                      Last edited by TVV; 21-04-2005, 23:50.
                      здз

                      Comment


                        #71
                        Pop69 и аз ти дължа извинение, може би бях малко груб, но друг път преди да пускаш мнение, моля мини го поне преди това като текст през програма за правопис.
                        We don't see things as they are, we see them as we are
                        ---Anais Nin----

                        Comment


                          #72
                          Понеже аз пиша в този форум със седем часа закъснение и чак сега забелязах това.Колеги моля ви не се заяждайте! Всеки прави грешки-аз най-много.Ако трябва на някого да редактирате постовете-заемете се с моите. Нека да не се превръщаме като форумите в Дир-а.
                          Познавам ви и двамата като чудесни потребители-нека да си останете такива.Единият направил грешка, другият я поправил и почнала кавгата.Не бива!
                          Май много се разбърборих.
                          Продължаваме по темата!
                          Рор69 твърди, че Калоян е имал множество наранявания по главата, явно колегата се доверява на това което е намерено в църквата Св.40 мъченици. Аз смея да твърдя, че това не е гробът на нашият славен цар.Че е гробът на някой си Калоян така е, но този Калоян е живял през 14-ти век-така твърдят анализите направени от учените
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                          Comment


                            #73
                            ,
                            Last edited by mellisa; 18-10-2005, 18:09.
                            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

                            Comment


                              #74
                              И аз съм подочул че са го наричали "Гръкоубиеца" и "Кучето Калоян" след като изнасилва Варна.
                              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                              Comment


                                #75
                                [QUOTE=mellisa]
                                Това за произхода на името на Калоян не съм го срещала. Доколкото знам, Калоян идва от Калос и Йоан/Йоаница, Хубавият Иоаница - Калоян. От къде идва твоята интерпретация ?
                                QUOTE]

                                Ами скъпа, май тва го бях постнал из някоя тема преди, но името му е по-вероятно да не идва от "гръчки." На целия му род са викали "Каломановци." Кало-Петър например. Да не би всички да са били красавци? Според някои хора 'Калос' идва от Хала. Съдейки по пръстена му, Калоян е бил роден или се е възкачил (не помня) в годината на змея по стария български календар. Тва обаче как обяснява наименованието на останалите не знам, освен ако не са им го лепнали в последствие.
                                Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                                Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                                (собствен патент)

                                Comment

                                Working...
                                X