Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Баранная Битва - Овчата битка - Жигулевските възвишения ?!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Araslan написа
    Кои отговори по точно? Наистина има интригуващи от тях но за съжаление не съм ги чел всички.Спомням си че имаше въпрос може ли да се къпем всеки ден и много му се изкефих.Българите със сигурност въвеждат походната кожена вана и ромеите с радост я възприемат.За календара и лъкът съм напълно сългасен само че наскоро гледах предаване точно за Анзекур и пробваха дали тисовият лък ще пробие броня...Е не е проби французите са загубили битката поради други обстоятелства ама както и да е.
    Много кал, много грешна тактика и ограничено пространство за разгръщане на силите. Ще кажеш, че британците са чели "изкуството на войната" на Сун Цу.
    Тисовия лък е бил страшно оръжие за времето си, не случайно се е считал за "варварско" от рицарите изповядващи "балгородния бой".

Има твърде много неща за предаспарухова България за които има исторически данни, при това доказани.
    Незнанието им, не може да ни служи като оправдание.

Само не мога едно да си обясня - как винаги писателите са повече от читателите - не упреквам теб, просто недоумявам.

Ако исках да се гъбаркам с колегите във форума щях да си ги изпързалям с Кръстьо Мутафчиев - храма на Бастет в Странджа Сакар.

За мое недоумение, повечето "българисти" не са и чували за Добрев изтъкнат наш лингвист и историк в областта на "стопанската история" (това е верното наименование), а за Съсълов да не говорим.

За директора на НИМ, който си води доста ерудирано доста предавания в национални и кабелни медии, пък да не говорим - неговата специализация е средновековна България.
    И той ли дава "непроверени исторически даннни"?

Един от малкото ерудити пробили в публичното пространство на фона на всеобщ нихилизъм и историческо себеотричане.

Учуден съм.

Въпрос - Имате ли нещо против да си изнесем темата за Българите и културата внесена с тях в Европа в друг форум, където да си съответства на историческия пласт?!
    Истината е някъде там - реплика на очния ми лекар.

Comment

von Danitz написа
      аааа, Добрев ... тангра та на ка, на кака си трака, шумерски бог, прастроител на световната цивилизация, багатур-булгур, граф Кавур, сладур, пракаламбур.... :stop: no passaran por favor!!! аз си оставам гордо в пустинната Таримска кутловина при "българската орда" на Станишев...
      Ако ще се гъбаркаме, то нека се отклоним от този форум и да си отворим темичка за Шумерите?!

Захари Сичин говори ли ти като автор?

Comment

Българите, като отделен етнос ( народ ) се споменават в китайски хроники поне 1000 г. пр.хр - източник Димитър Съсълов - автора определено е знаел добре китайски и има доста сериозни проучвания.
        И как точно е интерпретирал въпросният велик познавач на китайския етноимето "българи" ми е интересно. Явно е уникален в това отношение. Имам достатъчно бегла представа от китайски и поне едно знам със сигурност - няма начин, когато се отнася до китайски текст от "поне 1000 г. пр. н.е." да се определи дори приблизително траскрипцията, а следователно и разпознаването на етноимето "българи". Та затова имам всички основания да смятам, че става въпрос за спекулация.

Безспорен исторически факт е, че българите са обитавали таримската котловина - един поглед на атласа и ще се учидиш как странно е граничела с Китайската Империя.
        Това, че са били близо до Китай не виждам на какво навежда? Много държави са близо до Китай, но няма да обявяваме, че те са научили китайците на нещо, нито обратното.

Данни на Юнеско - българският Календар е признат за най-точния в астрономическо отношение от всички календари за всички времена - годината в него е била 365 дни и 1/4.
        За прабългарският календар - да и аз съм виждал тези данни. Но те означават само едно - че са имали точен календар (и други култури имат сходни постижения). Но не знам за някакви влияния на този календар върху ЕВропа или нейната култура. Виждам, че и ти не си посочил нищо.

Още една задявка - българският сложносъставен лък - все още има образци в Казахстан изработвани по същата технология, е посочен за най-добър по параметри , далеч превъзхождащ тисовия лък от Времето на Ричард Лъвското сърце, с който са надупчили ламарините на френската аристокрация при Азенкур.
        И от кого и къде е признат? Интересно ще ми е да узная.

За мое недоумение, повечето "българисти" не са и чували за Добрев изтъкнат наш лингвист и историк в областта на "стопанската история" (това е верното наименование), а за Съсълов да не говорим.
        Наистина, не съм чувал. Можеш да ни просветиш в това отношение, стига да имаш желание. Но когато чуя смешни тези, като изказваните тук, пир това непотвърдени с нищо освен лингвистичен анализ и манипулирани данни... ами започвам да се съмнявам доколко тези "историци" са изтъкнати, камо ли пък добросъвестни.

И накрая - помолих те да ми посочиш откъде взимаш данните за твърдението си, че Рим е внасял желязото си от Китай - не виждам да си привел някакви доводи.

Имате ли нещо против да си изнесем темата за Българите и културата внесена с тях в Европа в друг форум, където да си съответства на историческия пласт?!
        Ами смятам, че мястото му е именно в раздел "Средновековие" - все пак не говорим за Античността, нали? Инак може да е в отделна тема, но веднага си признавам, че хич не си падам по тея прабългаристки спекулацийки. Според мен са дело на хора, изпитващи национален комплекс за малоценност.

Comment

.

И накрая - помолих те да ми посочиш откъде взимаш данните за твърдението си, че Рим е внасял желязото си от Китай - не виждам да си привел някакви
          Ще ти издиря линкове, точни имена на автори, точни имена на издания и издателства, но ... това ще ми отнеме малко време.

Comment

Никой за никъде не се е разбързал, така че не се притеснявай. Още повече, че работата, форумната игра и други задължения почти не ми оставят свободно време за историческа литература напоследък...

Comment

Имаш предвид Зекария Сичин, нали? И да чета такива работи, ме е срам да си призная...бих го определил като "историк от супермаркета", и да не си измисля, съчетава всичко и продукта е налице, обаче става еклектика като теглиш чертата.
              Приятна ми беше, но чисто естетично "Пътят на България" от Съсълов. Имената на българите бяха така: Пу Ку от империята Хун Ну, начело с великия Му Туан... а ма се ползваше холандски превод на китайски текстове от 5 век пр. Хр. ....

Comment

Дааа, със спекулативен подход и леки познания по лингвистика може да се стигне много далеч, както и да се съставят всякакви теории за всичко, които могат да убедят всеки средностатистически читател в нещо.

Comment

А Кетцакоатъл е бил славянин беличък и русоляв.

Comment

von Danitz написа
                    Имаш предвид Зекария Сичин, нали? И да чета такива работи, ме е срам да си призная...бих го определил като "историк от супермаркета", и да не си измисля, съчетава всичко и продукта е налице, обаче става еклектика като теглиш чертата.
                    Приятна ми беше, но чисто естетично "Пътят на България" от Съсълов. Имената на българите бяха така: Пу Ку от империята Хун Ну, начело с великия Му Туан... а ма се ползваше холандски превод на китайски текстове от 5 век пр. Хр. ....
                    Ши Хуан Ди - митичния Жълт Император - говори ли ти нещо?

Comment

На мен ми говори нещо, но интересно на теб точно какво ти говори?

Comment

Gaden Gogi написа
                        А Кетцакоатъл е бил славянин беличък и русоляв.
                        Може и да е верно - знае ли човек при тая хилядолетна миграция.

Черната Ева... проследяване на миграцията на човечеството по генетичните линии... и това ли са глупости?

Ила пак отново - наше село най-големо! :lol:

Comment

gollum написа
                          Дааа, със спекулативен подход и леки познания по лингвистика може да се стигне много далеч, както и да се съставят всякакви теории за всичко, които могат да убедят всеки средностатистически читател в нещо.
                          А бре, човек...вземи попрочети малко, па после си ги оплювай на воля!

Твоето вече си е фентъзи. :lol:

Comment

gollum написа
                            На мен ми говори нещо, но интересно на теб точно какво ти говори?
                            Съсълов -Ши Хуан Ди - митичния Жълт Импаратор "запознал" китайците с основите на астрономията - жизненоважни познания за сериозно земеделие и почти всичко останало - та той същия според китайските данни за него идва от земи северозападни на Китай.
                            Ши Хуан Ди реално създава държавността в Китай.

Ха познай от три пъти кои племена са обитавали тези земи? :lol:

Имало е и едно чудо Хунорска Империя ( хунска ) сериозно тормозила горките китайци, на няколко пъти превземала Бейджин ( Пекин).
                            За нея ще си говорим ли?

Comment

Приятелю, достатъчно съм запознат с нещата, така да се каже откъм тяхната кухня, че да има симсъл да се занимавам с текстове, в които подобни логически умозаключения (в който обаче се допускат сериозни грешки дори от гледан точка на формалната логика) се смятат за "доказателства":
                              -Ши Хуан Ди - митичния Жълт Импаратор "запознал" китайците с основите на астрономията - жизненоважни познания за сериозно земеделие и почти всичко останало - та той същия според китайските данни за него идва от земи северозападни на Китай.
                              Ши Хуан Ди реално създава държавността в Китай.

Ха познай от три пъти кои племена са обитавали тези земи?
                              Ако това са ти аргументите, по добре въобще не се хаби.

Comment

Бих искал да попитам, дали е възможно когато стане дума за българите и тази част от историята на този народ, за която не знаем почти нищо, темата да не се измества в грешната посока? В началото темата постави един доста интересен въпрос, а именно военната история на Волжко-Камска България. Не виждам как от една битка в 13и век успяхте пак да стигнете до спор за приноса на българите към световната и европейската история във времена, над хилядолетие преди въпросната битка. Не че имам нещо против всеки да има право да изложи своето виждане и аргументи по въпроса, но защо трябва да е във всяка тема почти? Не може ли да се направи един форум, да речем кръстен нещо от сорта на ТанНакРа и в него да се водят тези полемики, а тук просто да се спомене всичко известно за въпросната битка и може би дори за военната история на българската държава от поречието на Волга и с това да се приключи?

Comment

Working...
                                X