Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Византия срещу България!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

В началото, темата не ми се стори особено интересна, но, като намерих време, копирах постингите, дадени в нея. Голяма част от това, което сте писали по темата, е прелюбопитно. Аз няма какво да коментирам, много неща са казани вече, нямам намерение "да откривам лявата и дясната обувка, квадратното и кръглото колело, топлата вода..."
    Ще се задоволя с това да пиша в темата за Българската военна история, смятам да понапиша нещичко (пак огромничко, в мой стил!) и за военното дело на Византия. Ще се огранича с периода до края на Второто Българско царство.
    Вие може да понапишете за други противници на българската армия - араби, кръстоносци (тук и аз имам какво да напиша), викинги (казах предостатъчно по тая тема, по-скоро - по темите за викингите) и др. - по ваш избор, в рамките на Античността и на Средновековието - като начало.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

За точния развой на битките никой няма точно информация,но мен лично много мои хареса в "Сказание за Хан Аспарух..." как са предадени битките.Изглежда Антон Дончев се е поинтересувал от военно дело.Специално за битката на хан Тервел с Арабите описва как българската конница завръзва сражение с арабската по фланга(май-левия) докато арабите атакуват центъра съставен от славяни с големи щитове и зад тях стрелци с лък в бронирани каруци,други славяни прецапали блатата излизат в гръб на арабите(там уж загива Слав).По някое време каруците се разтварят и между тях се излива българската тежка конница коята прегазва арабите.Маслама се приготвя да защитава до последно хълна от който следи битката но след пробива българските конници вместо да се устремят към арабския лагер обкръжават полу-разбитата воиска.Наистина интересна гледна авторова точка за развоя на част от битката от 717г.Имаше мисля още едно описание на битка с араби в което съюзници на българската конница са арменци и грузинци които образуват нещо средно между фаланга и костенурка ама не помня точно как беше.Според мен написаното повече прилича на хипотеза от колкото на художествено произведение.
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
      X