Пазарджик - Куршунлу джами
Единствената оцеляла джамия от османско време в днешен гр. Пазарджик. Куршунлу джами или Куршум джамия, построена от назър Мехмед ага в 1667 г. Мисля, че наскороо точно там представителите на новия и стария (легитимния и нелегитимния и т.н.) мюфтии си спреднаха хубав бой до кръв. Причината естествено не е теологически спор, а кой ще контролира парите
.

Единствената оцеляла джамия от османско време в днешен гр. Пазарджик. Куршунлу джами или Куршум джамия, построена от назър Мехмед ага в 1667 г. Мисля, че наскороо точно там представителите на новия и стария (легитимния и нелегитимния и т.н.) мюфтии си спреднаха хубав бой до кръв. Причината естествено не е теологически спор, а кой ще контролира парите
. 

Кво да правиш хора разни, зор мюфтийски, който е виждал циганска сватба сигурно знае как изглежда истинският ислямски фундаментализъм у нас

. Доколкото знам изгарят към 90-те години на Х²Х в., заедно с конака на Исфендияровци та е малко вероятно да са били снимани. Не съм чувал за такава картина на Златю Бояджиев, а и май са били рушнати преди да е почнал да рисува. От друга страна може да ги е нарисувал по спомени и описания, както някои негови картини на Пловдив. При всяко положение е любопитно и ако се намери такава картина ще ми е много интересно. Знам за случка с Мърквичка от времето когато е даскалувал в Пловдив през 1880-те. Веднъж отишъл да рисува в Марково (какво е рисувал не знам, но конакът или джамията са добри кандидати), но кметът му поискал "патент за рисуване", който Мърквичка естествено нямал и кметът го натирил и изгонил. Дали тази история има развитие или Мърквичка е направил възможно най-логичното, т.е. споменал е всички кметски роднини от женски пол с добро и е отишъл в съседното село да рисува не знам.
Comment