Съобщение

Collapse
No announcement yet.

130 години от Освобождението на България

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    130 години от Освобождението на България

    На 3 март 1878 г. в Сан Стафано е сложен край на Руско- турската война от 1877-1878 г., известна като Освободителна. Българската държава е възстановена в етническите си граници, по силата на предварителния мирен договор. Под натиска на Великите сили обаче документът е ревизиран на 1 юли в Берлин.

    Въпреки че опиянението от Сан Стефано трае само няколко месеца и на практика 3 март е само една крачка към 1 юли, Санстефанският мирен договор, ако не територии и самостоятелност, дава на България идеалът за национално единство.

    Към този идеал страната ни се стреми десетки години след 1878 г. Този идеал води до смелото обявяване на Съединението между България и Източна Румелия, води до непобедимия устрем на Българската армия пред стените на Одрин, води до две национални катастрофи...

    Външната политика на монархията половин век след Освобождението е един непрестанен стремеж към България от 3 март...

    3 март се отбелязва като Ден на освобождението на България от османо-турското владичество от 1888 г. Под това име датата се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г. През 1988 г. е обявен и за официален празник, а с решение на парламента от 5 март 1990 г. денят е обявена за Национален празник.

    На 3 март /нов стил/ през 1878 г. в градчето Сан Стефано (днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул) Русия и Османската империя подписват предварителен (прелиминарен) договор, с който се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г.

    Договорът не третира само съдбата на българския народ. Разгледани са много аспекти на Източния въпрос. За страната ни се отнасят:

    - Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция.

    - Чл. 7. Българският княз ще бъде свободно избран от населението и по*твърден от Високата порта със съгласието на силите. Никой член от цару*ващите династии във великите европейски сили не може да бъде избран за български княз.

    - Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство.

    - Чл. 9. Размерът на годишния данък, който България ще плаща на сюзеренния двор, като го внася в банката, която Високата порта ще посочи по* късно, ще бъде определен по съгласие между Русия, отоманското правителство и другите кабинети в края на първата година от дейността на новата организация.

    - Чл. 10. Високата порта ще има право да си служи с българските пътища за превоз през определени пътища на своите войски, муниции, хранителни припаси в областите, разположени зад княжеството, и обратно.

    3 март слага край на петвековното чуждо владичество. Българската държава е възстановена в етническите си граници, установени от нарочна международна комисия. Площта на новосъздаденото княжество е над 170 000 кв. км.

    Санстефанският договор потвърждава границите, които българите сами очертават за своя етническа територия с учредяването на Екзархията през 1870 г. и с проведените през 1873 - 1875 г. допитвания.

    Княжество България обхваща Северна България, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово - Качаник и Албания - Корча, част от Източна Тракия и Южна Добруджа.

    Страната ни обаче остава в тези граници само няколко месеца. Сан Стефано възстановява българската държавност, но съдбата й се определя през лятото на 1878 г.

    Още в началото на поредната Руско-турската война обстановката в Европа е напрегната. С подписването на предварителния мирен договор Високата порта се надява, че клаузите ще бъдат поне частично променени с намесата на Великите сили. Така и става.

    Великобритания и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор и обвиняват Русия, че решава сама Източния въпрос в своя полза.

    Италия и Франция пък са твърдо срещу излаз на България на Бяло море, виждайки в това възможност Русия да влияе върху Средиземноморието.

    Германия не е пряк противник на договора, но настоява пред Русия да вземе под внимание исканията на Австро-Унгария, като така косвено я подкрепя.

    Санстефанският мирен договор санкционира редица придобивки и за други балкански държави. Румъния, Сърбия и Черна гора узаконяват своята независимост. Румъния получава Северна Добруджа, срещу което отстъпва Южна Бесарабия на Русия. На Сърбия е дадена Нишка област. В о. Крит трябва да влезе в сила Органическият устав от 1868. Босна и Херцеговина получават административна автономия. Урежда се корабоплаването през Босфора и Дарданелите. През тях свободно могат да преминават в мирно и военно време търговски кораби на неутралните държави.

    Договорени са и редица проблемни аспекти от Източната криза, но най-важното е, че договорът увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

    Санстефанският мирен договор среща неодобрението и на балканските държави. Сърбия иска Видин и изявява претенции за Македония. Гърция също има териториални недоволства относно включването на Македония и Тракия в българската държава. Румъния е недоволна, въпреки че получава Северна Добруджа.

    Тези международни настроения и фактът, че Русия е неспособна да понесе още една война за защита на договореното в Сан Стефано, предопределят печалните за България решения, взети по време на Берлинския конгрес.

    Току що освободена, страната ни е разкъсана на няколко части. Около 2 000 000 души са поданиците на Княжеството, осакатено на 63 752 кв. км. Извън Българската държава остава територия около 150 000 кв. км, населена от над 2 500 000 българи!

    - Южна България под названието Източна Румелия е обявена за автономна област в рамките на Османската империя и обхваща 35 901 кв. км площ с население 815 946 души.

    - Всички българи, живеещи в Одринско, Беломорието и Македония, след няколко месеца свобода, отново стават подвластни на Високата порта.

    - Северна Добруджа е дадена на Румъния.

    - Западните покрайнини са присъединени към Сърбия.

    ---

    За първи път денят се чества на 19 февруари 1880 г. (3 март нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър Втори и заключение на Санстефанския мирен договор".

    От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Под това име се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г., както и със заменилия го Закон за празниците и неделната почивка от 1911 г. (в сила до октомври 1951 г, когато е отменен с Кодекса на труда).

    За първи път се чества по нов стил на 3 март 1917 г.

    На 5 март 1990 г. на първото заседание на 15-ата сесия на 9-ото Народно събрание денят е утвърден за национален празник.

    ---

    Днес с тържества в цялата страна ще бъде отбелязано честването на 130 години от отхвърлянето на петвековното чуждо владичество у нас. Церемония по издигането на национално знаме ще се състои на площада пред паметника на Незнайния воин в столицата.

    В Пловдив в катедралния храм „Св. Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен.Пред паметника на руските освободители на хълма Бунарджика ще бъдат поднесени венци и цветя.
    Слово ще произнесе кметът Славчо Атанасов. По-късно ще бъде отслужена панихида на гробищата пред паметника на загиналите български опълченци.

    Тържествата на връх Шипка ще започнат със заупокойна молитва в манастира „Рождество Xристово", отслужена от Старозагорския митрополит Галактион. Те ще продължат на площада под историческия връх. Вицепремиерът Даниел Вълчев, посланици и военни аташета на страните, участвали в Руско-Турската война ще са сред официалните гости. С военен ритуал и поднасяне на цветя и венци пред костницата ще завърши официалната програма.

    В Плевен, празничният ден ще започне с издигане на националното знаме на площад „Възраждане". Пред храма-мавзолей „Св. Георги Победоносец" ще бъде отслужена панихида за загиналите и ще бъдат поднесени венци и цветя. По традиция, и тук ще присъстват представители на дипломатически мисии на страни - участнички в Руско-Турската война.

    Във Велико Търново ще бъдат поднесени венци през паметника Майка България. Молебен ще бъде отслужен в свищовската църква „Св. Троица".

    Видин ще посрещне празника на централния площад.

    По подобен начин празникът ще бъде отбелязан в Ловеч, Варна, Бургас и т.н.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    Така - и Сан-Стефанският договор си има своите проблеми:

    1) В него Ниш, Бор, Зайчар и Неготин са дадени на Сърбия, Северна Добруджа - на Румъния, Южна Тракия- на Турция.
    2) Няма предвиден срок за изтегляне на окупационните руски войски - основната причина за свикване на Берлински договор, който им дава срок от 2 години.
    3) Сключеният предварително таен договор с Австро-Унгария обезсмисля този договор.

    Така - всяко нещо си има две страни
    Не 7, а 77 пъти по 7...

    http://www.mathematicalanthropology.org/

    Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

    Comment


      #3
      Darkas написа
      2) Няма предвиден срок за изтегляне на окупационните руски войски - основната причина за свикване на Берлински договор, който им дава срок от 2 години.
      Сериозно ли говориш, или се шегуваш нещо?

      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

      Comment


        #4
        ами мисля че не се шегува , доколкото си спомням текста на договора. РеалнопогледнатоакоСан-Стефанския договор беше влязъл в сила - сега можеше да няма България като независима държава , а щеше да е субикт на Руската федерация или пък да е независима но съсем от скоро (след разпаданетона СССР ). Макар че кой знае какво щеше да стане с тия ми ти мои сънароници на 2 грачки от Босфора
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

        请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

        Comment


          #5
          Големи сте шегаджии, значи.
          Сан Стефанският договор предвижда две годишно временно руско управление. Берлинският договор го намалява на 9 месеца.
          А тези срокове пък далеч не са основната причина за свикването на Берлинския конгрес.
          Но всъщност, решенията на Берлинския конгрес са били само формалност. Всичко е било предварително договорено между Русия и Великобритания. А Русия просто не е имала избор и е трябвало да отстъпи.
          Добре, че Александър ²² не постъпи тогава като нашия Фердинанд ² през 1913 г., че можехме да претърпим една прелиминарна национална катастрофа още през 1878 г.
          Но разбира се, руският цар не е бил подложен на такъв обществен натиск, като Фердинанд ², пък и не е имал нужната мотивация, за да подхване война срещу цяла Европа. Пък и Кримската война сигурно още им е държала влага на руснаците.

          княз Крылов написа
          ... България... като независима държава , а щеше да е субикт на Руската федерация...
          Добре знаеш, че Великите сили нямаше да допуснат подобно нещо. Добре го е знаел и Царят Освободител.

          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

          Comment


            #6
            Знам, затова темата е 130 а не 30 години от Освобождението
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

            请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

            Comment


              #7
              Да, Сан - Стефано е предвиждал 2 години временно управление, но никъде не е имало срок за изтегляне на руските войски. Ако беше останал, сега Г. Първанов може би щеше да е президент на Руската федерация
              Не 7, а 77 пъти по 7...

              http://www.mathematicalanthropology.org/

              Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

              Comment


                #8
                1) В него Ниш, Бор, Зайчар и Неготин са дадени на Сърбия, Северна Добруджа - на Румъния, Южна Тракия- на Турция.
                Цървули няма- гайда иска ! Казала го е народната мъдрост за случаи като този.

                Първо- никой не е бил длъжен да дава нещо на на една несъществуваща страна. И това, което е включено е много и България никога не го и получава, но по вина на други, сега съюзници уж и пр. Не успява да го извоюва и със собствени сили по-късно.

                Второ- първите две държави имат своя принос във войната, така че всеки норамлен договор предвижда и съответната компенсация. А южна Тракия? т.е. териториите около Одрин и източните Родопи са населени примуществено с турци- живеещите там българи не са представлявали мнозинство, че да има основание тези територии да се включат в договора.
                Quae fuerant vitia, mores sunt.

                Comment


                  #9
                  Aми то никъде не се отбелязва на какво основание са предявени териториите, които е трябвало да се включат към новото княжество. Не знам някой да е правил етническо проучване в областите, то може и точно това да е била причината договорът да се обезсмисли пред Берлинския конгрес - предявените искания просто нямат тежест.
                  Пък и може би не трябва да се гледа от съвременна гледна точка - тогава Realpolitik е била във вихъра си и на никой не му е дремело какво точно население живее в дадена област на дадена държава - нейното присъединяване се е извършвало на съвсем други принципи ( от позицията на силата ), а не на това, какво население преобладаващо живее там.
                  "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

                  Comment


                    #10
                    В договора от Сан Стефано по-скоро е застъпен етническия признак и то обективно. Все пак преди това има и разни епархийски избори, конференции в Цариград и пр.
                    Quae fuerant vitia, mores sunt.

                    Comment


                      #11
                      В Сан-Стефанския мирен договор са застъпени главно геополитическите интереси на Русия, а това че за да ги оправдае са използвани "етнически проучвания" (нещо което е просто невъзможно да се направи по това време) и разни други високопарни и демократични фрази са само панделките по калния бутуш. Няма защо да се заблуждаваме Русия не е почнала тази война с цел да освободи когото и да било и няма смисъл да се вярва в добрия Сан-Стефано. Ако съюзниците не бяха ударили на контра срещу Русия, Русия щеше да се простира до босфора - единствено благодарение на това че други велики сили се противопоставиха се създаде един баланс на силите в които нито една не можеше да надделее напълно , което и позволи на България да се превърне в една наистина освободена и реално независима държава, която да може сама да определя накъде да клони.

                      Това естествено е само мое мнение, но мисля че имаме достатъчно исторически факти които го подкрепят.
                      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                      请您死在地狱般的阵痛
                      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                      きさまはしんでくださいませんか
                      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                      Comment


                        #12
                        Това естествено е само мое мнение, но мисля че имаме достатъчно исторически факти които го подкрепят.
                        Не е само твое мнение.
                        Между другото, когато преди няколко дни, пуснах тема за 100 годишнината от смъртта на Граф Игнатиев, ми се искаше именно за това да се проведе една дискусия. Модераторите май я изтриха ( не знам на какво основание ), но предвид тази тема, е добре че го направиха.
                        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

                        Comment


                          #13
                          Stormbringer написа
                          Aми то никъде не се отбелязва на какво основание са предявени териториите, които е трябвало да се включат към новото княжество. Не знам някой да е правил етническо проучване в областите, то може и точно това да е била причината договорът да се обезсмисли пред Берлинския конгрес - предявените искания просто нямат тежест.
                          Пък и може би не трябва да се гледа от съвременна гледна точка - тогава Realpolitik е била във вихъра си и на никой не му е дремело какво точно население живее в дадена област на дадена държава - нейното присъединяване се е извършвало на съвсем други принципи ( от позицията на силата ), а не на това, какво население преобладаващо живее там.
                          По същество Сан-Стефанска българия се основава на:
                          1. Фермана за учредяване на Българската Екзархия(28.02.1870г.).
                          2. Решенията на Цариградската посланическа конференция(1876-1877г.).
                          Границите на българското землище очертани от султана и признати от Великите сили стават основа за българските граници очертани от Игнатиев в Сан-Стефано. Разбира се на Русия и е ядно,че в този вид България няма да я бъде но така подписан договора успокоява славянофилите в страната и години наред българите наивно вярват на мита за "лошия Запад" който ги разпокъсва пряко руските желания.Предварителните договори с Австро-Унгария и Англия са всъщност "картбланш" за Русия да води война с Османската империя, но те са и нейната гаранция пред Запада че съдбата на Балканите ще се решава от Европейския концерт. Съдбата ни на разпокъсан народ е била предрешена, това е най-горчивата част от цената на Освобождението заедно с загубата на Северна Добруджа(курбан за свободата както наричат по-късно най-българската земя). Въпреки всичко с появата на държава българите получават най-мощния инструмент за реализиране на националния си идеал, че тук българските управници се провалиха тотално е друга тема!

                          Comment


                            #14
                            Съдбата ни на разпокъсан народ е била предрешена, това е най-горчивата част от цената на Освобождението
                            Това е цената, която плащаме заради своята неспособност да извоюваме свободата си сами. Като не можеш сам да си осигуриш това от което имаш нужда, се задоволяваш с това, което ти подхвърлят.
                            Както Юлиан каза по-горе - никой нищо не е бил длъжен да ни дава.

                            Иначе за руската позиция по този въпрос, напълно може да се приложи репликата на Палмерстоун за Англия, приятелите и интереса. ( както и за всяка Велика сила, междувпрочем, по това време ).
                            "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

                            Comment


                              #15
                              княз Крылов написа
                              Ако съюзниците не бяха ударили на контра срещу Русия, Русия щеше да се простира до босфора - единствено благодарение на това че други велики сили се противопоставиха се създаде един баланс на силите в които нито една не можеше да надделее напълно
                              Руско-османската война от 1877-1878 г. е станала възможна благодарение на това, че другите велики сили не са възразили срещу нея. Ако само Великобритания се беше противопоставила, война нямаше да има. Но Александър ²² едва ли си е правел илюзии, че британците ще позволят на Русия да се докопа до проливите. Въпреки това, те решават да се пробват, пък каквото излезе. И в крайна сметка не излиза нищо. Впрочем, не може да се каже, че е било съвсем нищо. Повече от половината територии, населени с българи са получили някаква форма на автономия. Нещо, което би било невъзможно без тази война.
                              От тук насетне България е получила шанс за самостоятелно развитие и за национално обединение. А това, че през 1913 г. е проигран шансът за национално обединение вече си е чисто българска грешка.

                              "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                              It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                              Comment

                              Working...
                              X