Дадох тази връзка заради едно нещо, - че на 3-и март празнуваме едно Освобождение, което не е наше дело (дори с ключовата роля на Опълченците) ии това е удар по нашето национално достойнство - че не сме успяли да се освободим сами.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
130 години от Освобождението на България
Collapse
X
-
Darkas, не съм съгласен с мнението ти, както и с това на Беров. Наистина, за всеки народ на тази земя най-добрия вариант би бил винаги сам със собствени сили да чертае съдбата си и да не се съобразява с никого, освен със собствените си желания и стремежи. Това, обаче, едва ли е било възможно някога, не зная дали ще бъде възможно и в бъдеще.
Не бива заради едните комлекси (както отбеляза Юлиан) да се подценява 1) приноса на българското освободително движение (най-вече от втората половина на 19 в.) за постигането на крайната цел - свободата; нито трябва да изпитваме някакъв срам, че 2) благодарение на Русия в крайна сметка тази цел е постигната.
Ако не беше 1) вероятно нямаше да се случи 2) (или поне не в 1877-78 и не с този резултат), а ако не беше 2), то усилията на 1) щяха да са безсмислени.
Comment
-
княз Крылов написаМда, но мисля че реално това не са осъзнавали хората в Русия, които са започнали войната.
Между другото, предлагам на Иво Беров да се наложи поне една седмица бан!
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
ето един линк с интересни картини за войната. http://strannopriemnicata.blogspot.com/Аз просто търся истината
Comment
-
Sulla написаНе бива заради едните комлекси (както отбеляза Юлиан) да се подценява 1) приноса на българското освободително движение (най-вече от втората половина на 19 в.) за постигането на крайната цел - свободата; нито трябва да изпитваме някакъв срам, че 2) благодарение на Русия в крайна сметка тази цел е постигната.
Ако не беше 1) вероятно нямаше да се случи 2) (или поне не в 1877-78 и не с този резултат), а ако не беше 2), то усилията на 1) щяха да са безсмислени.Last edited by Коцето; 03-03-2008, 21:56.
Comment
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаНо пък хилядите доброволци, които са се включили в редовете на руската армия са имали свои си идеални цели в тази война - "Свободата на България". Дали техните действия са резултат само от някаква пропаганда, не се наемам да твърдя, но е факт.
Между другото, предлагам на Иво Беров да се наложи поне една седмица бан!Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Може г-н Беров, да смята, в някаква алтернативна история, десант на английски, френски или американски войски на Балканите, и последващ "процъфтяващ"протекторат?? Или самостоятелно разпадане на Османската империя?? :p
Или сърбите.. румънците?.. щяха да ни помогнат??... самички? /отдавам почит на включилите се, от всички националности в Освободителната война!/
Ехх.. къде забравих нашата редовна армия?.. :1087: Щяхме да ги смачкаме, османците.. :tongue5:
Като иска човека, нека да не празнува.. Като иска, да ръси глупости /за мен са/.. Като иска, и може, да набира съмишленници.. Жалко, че няма начин да се изпратят тези единомишленници - по онова време.. та да се оправят сами.. :tdown
п.п Една малка добавка.
Е, сега името "Иво Беров" е малко по-известно от колкото до преди 2-3 дни.. Може и това да му е целта?.. А иначе да си го празнува.. Човешко е... Бори се, за "своето" си място "под слънцето"..
.Last edited by BAGA_TUR; 03-03-2008, 23:12...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Този неуспех се компенсира от България през 1912-1913 година. Това е било финалният щрих, в изтласкването на Османската Империя от европейския театър и превръщането и във второстепенна сила. От гледна точка на руснаците, не сме ги изложили/не го казвам с ирония/. Освен това, Задкавказкият театър май се е водел второстепенен. Може ли запознатите да го оценят от тактическа гледна точка? Според мен ще е интересен завой на темата.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment