Че е патриот - спор няма, но чел ли си "Пътят на България"?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българските историци, които уважавам...
Collapse
X
-
Не бих се нагърбил да дефинирам "грубостта" на грешките.
У Съсълов има много силно политическо влияние върху науката - а това аз смятам за недопустимо по презумпция. Четейки тази негова книга, през цялото време имах усещането, че пишейки за българо-византийските отношения, той си мисли за Балканския пакт.
Comment
-
Аз да добавя и Геза Фехер за приноса му към Плиска и Мадарския комплекс.Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
batbayan написаКакво ви е мнението за Димитър Овчаров - баща на Николай Овчаров ?
Той упорито твърди, че прабългарите имат тюркси произход и не иска да приеме новите тези.
2. Имам чувството, че не си съвсем наясно какво мисли Димитър Овчаров по въпроса за произхода на прабългарите. А може би на мен така ми се струва само?:sm186:
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Пламен Павлов, покойния Рашо Рашев ( мой преподавател по Българска средновековна история) и др.Иван Михайлов (26. VIII.1896 - 5. IX. 1990)
"Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме ВМРО не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна!"
Comment
-
Археологическите му приноси не са така гръмки като тия на сина му"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Петър Мутавчиев, Вера Мутавчиева с нейните четри биографични тома, за съжаление не се сещтам за заглавието, което е еднакво и за четрите.
Димитър Съслеков ме обърка, в добрия смисъл. Книгата издадена от сина му след неговата смърт Пътя на България я прочетох в Испания и немога да опиша в какво състояние испаднах и колко пъти я препрочитах. Винаги съм се гордял, че съм българин и най-вече в чужбина.
Името Геза Фехер срещнах в мнение и не мога да кажа, дали е същата унгарска историчка, но прочетох една много хубава книга Оръжиета на прабългарите (мисля, че от нея).В тази книга тя прави паралел и доказва еднаквоста във въоръжението и тактиката - способите на водене на битки, между прабългари и маджари.
Comment
-
gincho написа Виж мнениеПетър Мутавчиев, Вера Мутавчиева с нейните четри биографични тома, за съжаление не се сещтам за заглавието, което е еднакво и за четрите.
Димитър Съслеков ме обърка, в добрия смисъл. Книгата издадена от сина му след неговата смърт Пътя на България я прочетох в Испания и немога да опиша в какво състояние испаднах и колко пъти я препрочитах. Винаги съм се гордял, че съм българин и най-вече в чужбина.
Името Геза Фехер срещнах в мнение и не мога да кажа, дали е същата унгарска историчка, но прочетох една много хубава книга Оръжиета на прабългарите (мисля, че от нея).В тази книга тя прави паралел и доказва еднаквоста във въоръжението и тактиката - способите на водене на битки, между прабългари и маджари.
Comment
Comment