Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските историци, които уважавам...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Българските историци, които уважавам...

    Да, защо да няма подобна тема. Обратният аналог се радва на интерес, но едва ли не у някои хора (гости или новаци, включая моя милост) може да се създаде впечатление, че тук само се критикува. А форума, струва ми се, не е боксова круша та всеки да си излива върху нея отрицателните емоции. От друга страна, така могат някои по-малко известни имена ( или такива, на които малко се обръща внимание) да намерят някакво символично признание, да се популизират ако щете.
    И тъй като се водя като титуляр, редмо е да дам тон за песен . Историкът, когото аз уважавам дълбоко, е проф. Петър Мутафчиев. Много сериозен човек, с концепции вечно актуални. Сега на прима виста се сещам за мнението му за Симеон, много на пръв поглед странно, тъй като преди него малко са тези, които виждат недостатъците в неговата политика...
    Last edited by Коцето; 28-09-2007, 13:45.

    #2
    Обсъждаме "историчарите", защото те са аномалия, а останалите историци не ги обсъждаме, защото те са нормата. Историците не са звезди, светски личности, не ги снимат по списания и не пишат за тях по жълтата хроника. Те си вършат тяхната работа, а когато на някой друг историк или не-историк му потрябва информация, той просто отваря книгата и я извлича. Малко вероятно е името на някой от тях да излезе от тесния кръг на интересуващите се от проблематиката, в която даденият историе е експерт. Така че историците, които са за уважение, са в позоваванията в отделните теми.
    Единици са тези, които достигат до по-широка аудитория, защото за това трябва освен да си добър историк да имаш и дар слово и способност да увличаш. Поне сред българските историци не се сещам за подобно име, сред чуждите те също не са много.

    Comment


      #3
      Е, добре, че някой все пак писа нещичко. Иначе беше на път да се заформи антирекорд по виждания/отговори. Иначе,Хана, си права. Мисълта ми беше, че този някой неисторик в днешно време май малко трудно се ориентира. Такова изобилие от всякаква информация и наистина е малко като в мъгла. Все пак,струва ми се, че има хора ( вярно в миналото най-вече ), които наистина са владеели аудиторията и напълно са се вписвали в нормата. В наши дни такова име сигурно съществува. Разбира се, че не се снимат в списания, две мнения няма.

      Comment


        #4
        Аз съм привърженик на чл. кор. В. Бешевлиев и проф. Венедиков

        От другата страна на монетата са ми Васил Златарски и Андрей Пантев
        Не 7, а 77 пъти по 7...

        http://www.mathematicalanthropology.org/

        Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

        Comment


          #5
          Христо Матанов, Васил Гюзелев и Йордан Андреев- "светата троица" в българската медиевистика :p .
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...


          блог за средновековна балканска история

          Comment


            #6
            чак ме засърбяха пръстите! Да ги отпочвам тез дето вие ги уважавате (с грешките им разбира се ). нее няма да го направя. Аз също ги уважавам и Пайсий и Орбини. Всъщност уважавам всички и Пешо Добрев, хммм ма даже и Божо Димитров (въпреки, че не съм чел негови исторически трудове, което е моя, а не негова грешка, а само публицистика). Друг е въпроса, ако трябва да ги класифицираме. Ма аз съм сигурен, че такава грешка няма да направим, както съм сигурен, че не това е целта на автора на темата .
            Last edited by mitaca; 28-09-2007, 21:04.

            Comment


              #7
              Аз освен да похваля моите учители - Ивайло Димитров и Зорница Семкова. И двамата са симпатяги, много добри като учители и ентусиасти. А Димитров ми любимият учител отвсякъде - като преподаване и човек е страхотен!
              „Аз, Драгомир, писах.
              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

              Модератор на раздел "Военна Авиация"

              Comment


                #8
                Златарски. :church:
                Quae fuerant vitia, mores sunt.

                Comment


                  #9
                  Юлиан Август написа
                  Златарски. :church:

                  Аз Васил Златарски съм го засичал в некоректни преводи на арабски извори. Тука някакъв го беше пуснал в отложената тема за прабългарите - "religion de mages" като "езичници".
                  Last edited by Sir Gray; 28-09-2007, 23:10.
                  Не 7, а 77 пъти по 7...

                  http://www.mathematicalanthropology.org/

                  Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

                  Comment


                    #10
                    Аз Васил Златарски съм го засичал в некоректни преводи на арабски извори. Тука някакъв го беше пуснал в отложената тема за прабългарите - "religion de mages" като "езичници".
                    То е ясно, безгрешни няма. Макар в случая да не става въпрос за нещо особено- езичници или шаманисти, все тая. Значението е същото.
                    Quae fuerant vitia, mores sunt.

                    Comment


                      #11
                      Еееееее. извинявай, ама това е голямо изказване. Религията на магите означава или зороастризъм, или брахманизъм, или старите персийски вярвания. Този теримн се използва ИЗЦЯЛО за дрвеноарийски вярвания,ама като нямаме един свестен специалист по тази тема, ето какви грешки се допускат. Това е много различно от шаманизма и е на съвсем друго ниво, моля ви се. Аз като неофициален зороастрист мога да ви кажа, че арабите не биха казали "от религията на магите" за някой езичник. Самият зороастризъм се възприема като шапка на всички останали религии и като някакво осъвременяване на старите индоевропейски слънчеви култове. Този източник по - скоро подкрепя тезите на Смирнов за близката връзка (от трети вид ) между прабългари и сармати, отколкото нещо друго
                      Не 7, а 77 пъти по 7...

                      http://www.mathematicalanthropology.org/

                      Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

                      Comment


                        #12
                        За да не задълбаваме из дебрите на произхода на прабългарите /нещо изрично забранено от форумната управа :p / ще кажа, че става дума за вероятна грешка при превод на друг превод- т.е. доволно отдалечаване от оригинала, за да се правят някакви категорични изводи за компетентността или недай Боже, доросъвестността на даден автор. Той не гради фундамента на изследването си около споменатата неразбория.
                        На фона на тогавашните Ценовистки и съвременните Добревистки, Кръстю Мутавчиевски, Зиезистки и прочее и прочее напъни на същата тема смятам, че Златарски се е справил повече от блестящо. В крайна сметка повечето от съвременните исторически постановки са вариации на негови заключения, а болшинството от сегашните новоизлюпени пишман историци са заети в опровергаването на негови тези- това е немалък израз на приносът му към българската историческа наука.
                        Както и да е, считам, че името му има място в тази тема, а не в другата...
                        Quae fuerant vitia, mores sunt.

                        Comment


                          #13
                          Асен Златарски, Петър Мутафчиев!
                          ~Time To Be A Ghost~

                          Comment


                            #14
                            Асен? :aaa:

                            Златарски е класика в пълния смисъл на думата. Не е безпогрешен, разбира се, но пък кой е? Фактът, че българската медиевистика и до днес се опира най-вече на Златарски, е показателен.

                            Comment


                              #15
                              Димитър Съселов - днес идеите му в голямата си част са отхвърлени от науката но ме привлича неговата личност.Герой от три войни впоследствие парализиран от коварна болест на легло но успява да намери начин да издиктува книгите си.През 30те години на ХХ век когато в България се чуват все повече гласове за включването и към Югославия Съселов е един от първите които застават на твърди национални позиции.Репресиран след 9 септември като "великобългарски шовинист" умира в мизерия и недоимък.

                              Comment

                              Working...
                              X